VS laten eigenaar Kickass Torrents oppakken in Polen

Oekrainer runt ‘meest bezochte downloadplatform’

Atze de Vrieze ,

Het is haast alsof je een bericht uit 2009 leest: de Poolse politie heeft gisteravond Artem Vaulin (30) opgepakt, de vermeende eigenaar van Kickass Torrents (KAT). Dat deden de Polen op verzoek van de openbaar aanklager in Amerika, die de Oekrainer uitgeleverd wil hebben wegens witwassen en auteursrechtenschending op criminele schaal.

De Amerikanen zijn zeer verheugd met de aanhouding van Vaulin. ‘Vaulin wordt aangeklaagd vanwege het runnen van de meest bezochte illegale file-sharing website van het moment, verantwoordelijk voor de onwettelijke verspreiding van meer dan 1 miljard dollar aan beschermd materiaal,’ zegt assistent aanklager General Caldwell. ‘Om uit de hand van de rechterlijke macht te blijven heeft Vaulin steeds servers in landen over de hele wereld gebruikt en zijn domein voortdurend veranderd als er weer een rechtszaak werd aangespannen. Zijn arrestatie in Polen laat zien dat cybercriminelen wel op de vlucht kunnen zijn voor het recht, maar dat ze zich nooit kunnen verstoppen.’

De laatste jaren was het relatief stil rond grote downloadplatforms. In 2009 was er veel te doen rond The Pirate Bay, op dat moment de populairste downloadsite ter wereld. De oprichters werden uiteindelijk veroordeeld tot hoge boetes en celstraffen. Toch bestaat het platform nog altijd. Begin 2012 werd in Nieuw-Zeeland de villa van Kim Dotcom, eigenaar van Megaupload, te grazen genomen door gewapende agenten. Dotcom, een kleurrijke cultfiguur, wacht nog steeds op zijn zaak. Afgelopen week nog kondigde hij aan dat Megaupload terug komt. 

Sites als KAT bieden zelf geen bestanden aan, maar brengen gebruikers technisch met elkaar in contact om content uit te wisselen. In eerdere fases van de downloadoorlog betoogden torrent-sites nog dat dat binnen de regels van het recht zou zijn, maar de zaak tegen The Pirate Bay veranderde dat. De openbaar aanklager in de VS toont nu bovendien aan hoe KAT zijn gebruikers advies geeft hoe ze het beste materiaal kunnen vinden, en ook hoe ze eventuele blokkades door rechterlijke uitspraken kunnen omzeilen. De diensten leveren KAT jaarlijks miljoenen aan advertentie-inkomsten op. Onder het bewijsmateriaal bevinden zich ook interne emails die aantonen dat Kickass zich niets aantrok van klachten uit o.a. de filmindustrie.