Strange Sounds From Beyond: experimentele elektronica met de zon op je bol

Outsiders, Red Light Radio en The Rest Is Noise komen 26 juni met nieuw festival

Sjoerd Huismans ,

Nog een nieuw festival in het weekend waar al onder meer Awakenings en Down The Rabbit Hole plaatsvinden: Strange Sounds From Beyond combineert zondag 26 juni experimentele elektronische muziek en fijnproevershouse, op het terrein van Noorderlicht op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Een heel ander verhaal dan de concurrentie dus: Outsiders, Red Light Radio en The Rest Is Noise komen gezamenlijk met een line-up van Gilles Peterson tot Ata Kak. “Hij heeft al sinds 1994 niet opgetreden.”

Quintin van der Spek organiseert Outsiders, een kleinschalig dancefestival in het groen van de Hoornse Vaart bij Alkmaar. “Vorig jaar deden we samen met Red Light Radio een evenement waarbij Afrikaanse muziek de pijler was, in Pllek. De African Music Special heette dat. Die samenwerking beviel zo goed, dat we tot dit festival zijn gekomen.” Hugo van Heijningen van Red Light Radio haalde ook The Rest Is Noise (bekend van experimentele elektronische muziek in het Muziekgebouw aan ’t IJ) erbij: “Wij zijn al meer dan een jaar partner, en hebben samen het Online Radio Festival georganiseerd. De laatste maanden denken we steeds actiever mee aan het programma van The Rest Is Noise. Het zijn dus al korte lijntjes, en uiteindelijk hebben we een line-up waar alle drie de partijen zich bij thuis voelen.”

“Normaal staat dit tussen vier muren”
Op het fijnproeversprogramma staan de Britse oudgediende Gilles Peterson (bekend van zijn radioshow op de BBC en labels als Acid Jazz en Brownswood), de Ghanese cult-rapper Ata Kak, het duo Acid Arab dat Oosterse muziek en house samenbrengt, de Griekse componist Vangelis Katsoulis, het experimentele project Bear Bones, Lay Low van de in Brussel wonende Venezolaan Ernesto Gonzalez en Nederlandse dj’s Antal (Rush Hour), Young Marco en Red Light Radio-oprichter Orpheu The Wizard. Van Heijningen: “Uiteindelijk sluit elk podium wel af met dansbare muziek, maar overdag kun je volop genieten van experimentele muziek die normaal tussen vier muren geprogrammeerd staat. Met de zon op je bol gaat dat een heel andere dimensie krijgen.” Van der Spek: “Gilles Peterson wilde ik altijd al eens boeken, maar het meest trots ben ik op Ata Kak.” Het Ghanese lo-fi elektronica/rap-icoon – de oorspronkelijke inspiratie voor Awesome Tapes from Africa - doet in 2016 zijn eerste Europese shows met band.  “Hij heeft al sinds 1994 niet meer opgetreden, erg benieuwd wat het gaat worden.”

“Festivalklimaat toch al verzadigd”
De concurrentie is 26 juni met onder meer Awakenings en Down The Rabbit Hole al moordend. Van Heijningen kan zich er niet te druk om maken. “Het festivalklimaat is al meer dan verzadigd. Ik had me ook voorgenomen om er zelf nóóit in te stappen, tot Quintin met dit idee kwam. Het moest wel heel goed zijn wilden wij meedoen, maar dat is het geworden. Ik denk dat dit iets totaal anders is, dat zeker toegevoegde waarde heeft.”