Primeur: De Staat tweet dus bestaat op Get On Screen

Vierde album O verschijnt op 15 januari

Timo Pisart ,

Nieuw werk van De Staat! We hadden Peptalk al gehoord, nu is er een tweede voorproefje van O, het vierde album van de eigengereide Nijmeegse band. Luister hieronder Get On Screen, waarin Torre Florim beschrijft hoe je al gauw bijna niet meer bestaat zodra je je niet op social media laat zien. “Mensen denken vaak dat ik er erg tegen ben, maar het zijn eerder observaties. Dit is een interessante tijd.”

“Het gaat over mij”, zegt Torre Florim vandaag in 3voor12 Radio over Get On Screen, "en het gevoel dat je, als je niet van je laat horen in de media, langzaam vergeten wordt en bijna niet meer bestaat. Als mensen die ik op Twitter volg niet meer tweeten, vergeet ik dat ze bestaan. Dat betekent ook weer dat veel mensen geloven: hoe meer iets bekeken wordt, hoe meer het waarheid lijkt te worden."

Peptalk, het eerder uitgebrachte voorproefje van het vierde De Staat-album O, verhaalde over het onherroepelijke vergaan van de wereld ‘en er dan maar een feestje van maken’. Is O een maatschappijkritisch album geworden? Dat valt mee, denkt Florim zelf. “Mensen denken vaak dat ik heel erg tegen zulke ontwikkelingen ben, maar ik zie het eerder als observaties. Het is een interessante tijd. Als je vroeger naar een feestje ging, trok je natuurlijk ook je mooiste kleren aan, zo zie er ook niet altijd uit. Nu zit er een vergrootglas op, en dat vergrootglas is het scherm waar we door kijken.”

O verschijnt op 15 januari en is door ons uitgeroepen tot een van de 10 meest veelbelovende Nederlandse albums van 2016. Eerder speelde De Staat ook al de nieuwe albumtrack Murder Death live in 3voor12 Radio. Florim: “Die gaat over het moment dat de mensheid het eeuwige leven krijgt en zo de dood vermoord. Ik was de laatste tijd geobsedeerd door die gedachten, het is een realistischer beeld dan je denkt: naar verwachting leven nu al mensen die tweehonderd zullen worden."