Kempi twaalf maanden de cel in wegens wapen- en drugsbezit

Echt wapen bedoeld voor clip “het enige dat ik op dat moment kon vinden”

Sjoerd Huismans ,

De Eindhovense rapper Kempi heeft een celstraf van twaalf maanden gekregen het bezit van een automatisch vuurwapen en 5,4 gram cocaïne. Het OM had vijftien maanden geëist. Naast twaalf maanden straf moet de rapper ook een voorwaardelijke celstraf van 97 dagen uitzitten: eerder was hij vervroegd vrijgelaten, op voorwaarde dat hij niet opnieuw in de fout zou gaan.

Tijdens een huiszoeking bij Jerrely Slijger a.k.a. Kempi in Helmond vond de politie afgelopen september een pistoolmitrailleur en 5,4 gram cocaïne. De rapper verklaarde het wapen nodig te hebben voor een videoclip. De rechter vroeg daarop waarom hij geen nepwapen gebruikte, volgens Kempi was er geen voor handen. “Het wapen was het enige dat ik op dat moment kon vinden.” De rapper sprak vandaag in de rechtszaal van “een domme fout”. Zijn advocaat verklaarde in de rechtszaal dat Kempi juist weer bezig was zijn leven op de rails te krijgen, hij werkte bijvoorbeeld aan een nieuw album. Een lange celstraf heeft gevolgen voor zijn carrière. "Er is in hem geïnvesteerd", pleitte advocaat Frijns. De rechter verwierp dat geen argument, omdat Kempi alsmaar weer met justitie in aanraking komt.

Kempi heeft inmiddels een lange geschiedenis met justitie. Toen zijn debuutplaat Du Zoon in 2008 uitkwam, zat hij ook een jaar in de gevangenis wegens bedreiging met vuurwapens. BNN maakte destijds de documentaire Free Kempi over hem. In 2012 kreeg Kempi twee maanden voor mishandeling van zijn vriendin. In 2013 werd Kempi veroordeeld tot vijftien maanden cel, wegens het prostitueren van een 16-jarig meisje. De rechter in Den Bosch achtte mensenhandel toen bewezen. In december 2014 kwam de rapper vervroegd vrij, op voorwaarde dat hij geen nieuwe feiten zou plegen in zijn proeftijd. Die 97 dagen moet hij nu alsnog uitzitten, bovenop de twaalf maanden cel wegens wapen- en drugsbezit.