Videoprimeur: Birth of Joy en ballet komen samen in Hands Down

‘When the shit hits the fan, we look away’

Sjoerd Huismans ,

Nederlands strakste liverockband Birth of Joy komt eind deze maand met een nieuwe plaat: GET WELL. Vandaag presenteert de band de nieuwe video voor de track Hands Down, voor BOJ-begrippen een zeer dansbaar nummer. In stijlvol ballet, opgenomen in de Leidse Schouwburg, wordt verbeeld hoe de hoofdpersoon “de grip op de realiteit verliest” à la de film Black Swan. “De danseres heeft haar voeten kapot gedanst op die pirouetten.

Frontman Kevin Stunnenberg over zijn verhaal bij de video: “De danseres zit de hele video lang opgesloten in haar fantasiewereld. Bij het slotstuk in het theater verliest ze de grip op de realiteit, een soort uitbreking.” In de tekst van het nummer refereert Stunnenberg tijdens de coupletten aan allerlei apocalyptische rampspoed, maar in het refrein zingt hij: ‘When the shit hits the fan, we look away’. "Ik vertel mensen niet om dat te doen, het is meer een instelling die volgens mij heerst. Of het nu gaat om hoe mensen reageren op het nieuws, of hoe ze omgaan met dingen die dichterbij ze liggen.”

De clip is gemaakt door Filmgasten: Kevin Kimman en Reinjan Prakke. Zij kwamen met het idee om er een balletvideo van te maken. Stunnenberg: “Het contrast wordt zo heel groot: een rauw nummer met een klassiek randje en een heel cineastische video. De knapste prestatie komt van danseressen Marieke van Diepen en Rosalie van Wengerden. Zij gingen er echt helemaal voor: Marieke heeft zo lang die pirouetten gedanst tot haar voeten letterlijk kapot waren.” 

De nieuwe Birth Of Joy-plaat GET WELL verschijnt op 26 februari via Suburban. Samen met Joris Wolff achter de knoppen werd in studio The Church in twaalf dagen tijd een heel album opgenomen. Volgens Stunnenberg is de nieuwe Birth of Joy een “heel erg gevarieerd album. Er zijn wat meer lange, psychedelische nummers die je echt in een langere roes brengen. Maar ook in-your-face rocksongs en dansbare nummers als Hands Down.”

De band, die bekendstaat als een van de grootste kilometervreters van Nederland, zit al middenin een uitgebreide clubtour. Hierna volgt wederom het buitenland. “We zijn nu bezig de planning te maken, heel veel zin in. Het best gaat het tot nu toe in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Ik hoop dat we veel in de U.K. kunnen spelen. De vorige keer deden we twee festivals. Bij één show op het Green Man-festival stond het zo vol dat mensen door de hekken heen braken. Op een goede manier bedoel ik, geen gewonden.”