Lil' Kleine breekt records: heel WOP in de Single Top 100

Debuutalbum op nummer 1 én alle elf tracks in de top 35

Cécile van Wijnsberge ,

Vandaag schreef Lil' Kleine muziekgeschiedenis in Nederland: alle elf tracks van zijn album WOP staan in de top 35 van de Single Top 100. Ook in de Album Top 100 staat het debuut van de Jordanese rapper op de hoogste positie, wat nog nooit eerder een Nederlandstalig rap-album is gelukt.

De Nederlandse hiphopscene laat zich niet langer negeren: in een jaar dat begon met een omstreden Popprijs voor collectief New Wave, waar Kleine deel van uitmaakt, pakt de jonge rapper een maand later nog een grote overwinning. Nog niet eerder bereikte een Nederlandstalig hiphopalbum de nummer 1. De ontzagwekkende streamingcijfers hebben daar ongetwijfeld aan bijgedragen: binnen een dag was het totale aantal Spotify-streams van WOP de 1,5 miljoen al ontstegen. Inmiddels naderen grootste hits Niet Omdat Het Moet en 1,2,3 de 2 miljoen op Spotify. De door een grote mobieletelefonieaanbieder gesponsorde video voor Niet Omdat Het Moet zal een dezer dagen de miljoen views aantikken.

Nog niet zo lang geleden was de toppositie voor platenlabel Top Notch nog een wensdroom. “Ik hoop natuurlijk dat het lukt een hiphopalbum op nummer 1 te krijgen”, zei Top Notch-baas Kees de Koning eerder dit jaar nog tegen 3voor12. “Je kunt er ook niet omheen. Charts zijn bedoeld om de populariteit van muziek te meten, en als zoveel miljoenen mensen gebruik maken van streamingdiensten, moet je die serieus nemen.” Nu de streamingplatforms worden meegeteld zijn de veranderingen groot: Kleine's albumtracks bestormen de hitlijsten zonder singlepromotie, videoclip of noemenswaardige airplay. Een van de tracks is niet eens een liedje, maar een skit: een fragment uit de speech van Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid over het negatieve effect van megahit Drank & Drugs in de Tweede Kamer staat nu gewoon op nummer 35 in de Single Top 100.

Het lijkt erop dat het klassieke systeem van de muziekindustrie steeds een stukje verder wordt opengebroken, ten faveure van de spelers die eerder buitenspel werden gehouden. In januari meldden wij het in een stuk over de positie van Hiphop in Hillywood al: “Ronnie Flex heeft zijn voet definitief tussen de deur, of je dat nu wilt of niet.” Zijn vriend en gildebroeder Lil' Kleine heeft die deur nu definitief opengeblazen.