Kidsweek: De 10 tieneridolen van 2016

Wie zijn ze en waar komen ze vandaan?

Connor Clerx ,

Nu Justin Bieber is doorgestoten naar de mainstream en wat er over is van One Direction een tussenjaar neemt, is het tijd om de balans op te maken. Wie zijn de tieneridolen van 2016? 3voor12 dook in een enorme stapel jeugdtijdschriften en spitte de een na de andere populaire app door. Dit zijn de grootste sterren ter wereld onder Nederlandse tieners.

Shawn Mendes

Canadese singer-songwriter Shawn Mendes is groot geworden op het bijna ter ziele Vine. Hij scoorde met Stitches een monsterhit, inmiddels goed voor meer dan 600 miljoen hits op Spotify. Vine is niet de meest voor de hand liggende route naar muzikaal succes. Je hebt maar 6 seconden om iets op te nemen, maar voor Shawn Mendes bleek het genoeg. YouTube stond al vol met covers, Vine nog niet: Mendes zag zijn kans schoon. Toepasselijk genoeg was het eerste covertje dat Mendes inzong As Long As You Love Me van, je raadt het al, Justin Bieber. De stap naar mainstreamsucces was zo gemaakt, door zijn Vine covers en openhartige profielen op Twitter en Instagram had de jonge Canadees al snel een enorme, trouwe achterban. In mei staat hij in een stijf uitverkocht Ziggo Dome.

Ariana Grande

Ariana Grande bewandelde een conventioneler pad naar de top. Begonnen als musicalster, haar eerste grote doorbraak kwam met de hoofdrol in de Nickelodeon-serie Victorious. Zoeter dan zoet (qua stemgeluid lijkt ze nog het meest op Mariah Carey), met een gigantisch bereik dat met name in de hoogte indruk maakt. Groot geworden in de entertainmentindustrie, elke talkshowhost pakt ze moeiteloos in. Bijvoorbeeld met haar bijzondere talent voor imitaties van o.a. Christina Aguilera, Brittney Spears en Shakira. Met haar grootste hit, Iggy Azalea samenwerking ‘Problem’, staat ze op moment van schrijven op plaats 45 van de meestgestreamde video’s ooit op YouTube. In 2015 stond ze al twee keer in de Ziggo Dome, 14 en 16 mei 2017 doet ze het dunnetjes over. Reguliere tickets zijn hartstikke uitverkocht, maar wie diep in de ouderlijke buidel tast kan voor 140 euro nog een platinum ticket krijgen.

Teske

Teske de Schepper is één van de beste voorbeelden van succes anno 2016, het jaar dat vloggen groter dan ooit werd. Op haar YouTubekanaal focuste ze zich in eerste instantie vooral op make-up. Gaandeweg werden de video’s steeds persoonlijker, en kwam er steeds meer muziek bij kijken. Naast vlog-klassiekers als unboxing video's, challenges, Q&A video's en natuurlijk tutorials was daar ineens het liedje 'Rewritten', tot op heden haar bestbekeken video met meer dan een miljoen views. Inmiddels treedt ze op met o.a. Ronnie Flex en Mr. Polska, ze staat op Noorderslag en in april 2017 solo in Paradiso. Op haar meest recente single 'Opnieuw' schreef Willem van The Opposites mee, de stap van YouTube naar het 'credible' popcircuit is daarmee definitief gezet. Eerder dit jaar zagen we YouTubers Walk Off The Earth al op Pinkpop, een trend die we in 2017 waarschijnlijk vaker terug gaan zien.

Ronnie Flex & Lil' Kleine

Ronnie of Kleine, Kleine of Ronnie? Tja, het zijn natuurlijk twee losse artiesten, maar ook dit jaar waren ze dankzij Kleine's album WOP sterk aan elkaar verbonden. Laten we ze voor het gemak maar even bij elkaar nemen. Waar sommige artiesten toch liever niet met kinderen geassocieerd willen worden, ownen deze twee het volledig. Er zijn geen andere rappers in Nederland die zo goed liggen bij de jeugd, en ze genieten er volledig van, zonder een greintje ironie. Van de massale stage invasion op Into The Great Wide Open tot het vaste advies: 'doe je best op school, gebruik drank, gebruik drugs'. Op Into The Great Wide Open kroonde 3voor12 Ronnie Flex De koning van het schoolplein, maar met hun arsenaal aan hits (solo en met elkaar) vallen ze ook prima in de smaak bij een iets oudere doelgroep.

Love my new shirt.. Its for little girls but i took a xxxxl... Cuz im a real pretty ass bitch and i love disney 🇨🇼

Een foto die is geplaatst door Nori (@ronnieflex010) op

Troye Sivan

Geboren in Zuid-Afrika, opgegroeid in Australië: als je het over tieneridolen van 2016 hebt kun je niet om Troye Sivan heen. Voor een 21-jarige heeft hij een indrukwekkende staat van dienst. Hij speelde de jonge versie van Wolverine in één van de X-Men films, heeft een uitermate succesvol YouTube-kanaal en een hit met debuutalbum Blue Neighbourhood. Singles ‘Youth’ en ‘Wild’, de laatste samen met Alessia Cara, zijn samen goed voor meer dan 380 miljoen streams op YouTube en Spotify. In mei van dit jaar verkocht hij solo Paradiso uit, de volgende stap is zonder twijfel de Ziggo Dome. Muzikaal zit hij ergens tussen Justin Bieber en dreampop in, een gepolijste, doordachte sound die erg makkelijk in het gehoor ligt. Als vijftienjarige kwam hij uit de kast op YouTube, sindsdien heeft Sivan zich ontpopt tot een vaandeldrager voor de LGBT-scene.

Jacob Sartorius

Ook Jacob Sartorius heeft een opmerkelijk carièrrepad. Niet YouTube, maar nasynchronisatie-app Musical.ly was de voedingsbodem voor het succes van de piepjonge Amerikaan. Op Musical.ly kunnen gebruikers korte fragmenten van liedjes mee playbacken. Deze fancompilatie geeft een aardige indruk van de app:

Een debuutalbum heeft Sartorius nog niet, maar de buzz valt niet te ontkennen. In de lijst van meestgegooglede artiesten van 2016 staat Jacob Sartorius op een knappe negende plek. 'Sweatshirt' is zijn meest succesvolle single tot nu toe, met meer dan 36 miljoen plays op YouTube. Saillant detail: net zoals destijds bij 'Baby' van Justin Bieber lijken mensen er een sport van te maken deze video zo vaak mogelijk een ‘duimpje omlaag’ te geven. Inmiddels staat de teller over de 1,5 miljoen, maar daar maakt de jonge zanger zich hoogstwaarschijnlijk niet druk over.

Melanie Martinez

Je zou het bijna ouderwets kunnen noemen, maar Melanie Martinez stond voor het eerst in de spotlights door haar deelname aan het derde seizoen van de Amerikaanse talentenjacht The Voice. De finale haalde ze niet, maar het was een ideale opmaat naar succes. Met haar sprookjesachtige indiepop, ergens tussen Lorde, Lana del Rey en Alice in Wonderland in, is ze inmiddels goed voor honderden miljoenen streams. Debuutalbum Cry Baby uit 2015 staat vol donkere, dromerige indiepopliedjes, vaak geïnspireerd door speelgoedgeluidjes. Het album haalde de nummer 1 positie van de Billboard Alternative hitlijst. Martinez verkocht in mei de Melkweg uit, in november deed ze het dunnetjes over in Paradiso.

5 Seconds Of Summer

Et tu, voorprogramma? In het machtsvacuüm dat One Direction achterliet zag 5 Seconds Of Summer hun kans schoon de grootste boyband van dit moment te worden. Anno 2016 betekent dat een iets minder poppy geluid dan de boybands van weleer, een flinke scheut gitaar erbij, maar al met al een zeer gepolijst geluid. Ook 5 Seconds Of Summer brak door op YouTube, de Australiërs begonnen met covers van o.a. Blink 182, Justin Bieber, Adele en Wheatus. De eerste kennismaking voor het grote publiek kwam met de uitnodiging om met One Direction te touren.

B-Brave

Nooit eerder zagen we in Nederland een boyband van eigen bodem zulke hoge ogen gooien. B-Brave werd populair door deelname aan de Nederlandse X-Factor in 2013. Sindsdien harken ze de ene na de andere populariteitsprijs binnen. Drie jaar op rij wonnen ze de Nickeledeon Teen Choice Award voor Favoriete Act Nederland/België, en B-Brave frontmannen Kaj en Samuel domineren de Hitkrant Hittegolf Hunk-verkiezing de afgelopen drie jaar. Het B-Brave fandom heeft een eigen naam (Braviours), de ultieme graadmeter voor boybandsucces. Sinds dit jaar moet ook de mainstream eraan geloven, samen met Sevn Alias scoorde ze een aardig hitje met 'One Night Stand'.

Broederliefde

Als er één trend valt aan te wijzen in het Nederlandse muzieklandschap van 2016 is het wel het ongekende succes van Nederlandse hiphop. Aan kop staat Broederliefde, de Rotterdamse hiphopformatie die met Hard Work Pays Off 2 de Album top 100 wekenlang domineerde. 'Mi No Lob', 'Ik Was Al Binnen' en natuurlijk 'Jungle': Broederliefde scoorde hit na hit na hit. Geen discotheek bleef heel in 2016, tijdens het Song van het Jaar Festival in TivoliVredenburg speelden ze voor een massa turnt-up tieners en op Lowlands deden ze één van de grootste sitdowns sinds mensenheugenis.

Fifth Harmony

Afgelopen weekend ging er een schokgolf door het poplandschap van een grootte die we niet meer zagen sinds het vertrek van Gerri Halliwel uit de Spice Girls, Ronan Keating uit Boyzone, Robbie Williams uit Take That en Zayn Malik uit One Direction: Camila Cabello maakte bekend Fifth Harmony te verlaten. De geruchtenmachine sloeg op volle toeren, met als interessantste verklaring voor het vertrek deze prachtige complottheorie. Fifth Harmony is een meidengroep uit dezelfde stal als One Direction, opgericht tijdens het tweede seizoen van de Amerikaanse X-Factor en getekend bij het label van Simon Cowell na een derde plek in zijn talentenjacht. Single 'Work From Home' is op YouTube goed voor ruim 1.2 miljard (!) streams, in oktober deden ze de Heineken Music Hall aan.