Voorspel de line-up van ESNS17 met deze nieuwe Europese hitlijst

Peter Smidt: “We meten succes buiten eigen land”

Sjoerd Huismans ,

Aangekondigd op Eurosonic afgelopen weekend: de nieuwe European Border Breakers Charts. In deze lijst vind je alle nieuwe Europese muziek die op dit moment internationaal aanslaat of op het punt staat om door te breken. Michiel Veenstra belde er woensdagavond in 3voor12 Radio over met Peter Smidt, creatief directeur van Eurosonic Noorderslag: “Het was heel onzichtbaar welke acts waar in Europa succesvol zijn.”

De lijst wordt samengesteld uit alle nieuwe Europese muziek die nu aanslaat of op het punt staat door te breken. Peter Smidt: “ESNS gaat over Europese muziek, wij willen de circulatie ervan verbeteren. Het is vaak heel onzichtbaar wat er gebeurt, welke artiesten waar gedraaid worden. Wij meten alle publieke radiostations in Europa: je moet op een aantal stations gedraaid worden, en dan kom je langzaam omhoog. Wij hebben hier vier jaar aan gewerkt. We meten succes buiten het eigen land, dus bijvoorbeeld alleen de airplay van Kensington buiten Nederland.”

Komen er dan niet alleen Britse artiesten in de lijst hier? Smidt: “Nee, er is best veel variatie, er zit veel beweging in. Wat nog leuker is dan de top 100 zijn trouwens de subcharts, zoals ‘bubbling under by country’, waarin je precies kan zien welke acts uit een bepaald land eraan zitten te komen.” Zo zijn er meer features om je te helpen nieuwe muziek te ontdekken. “Zoals de knop ‘hit activity’: dan krijg je een kaartje waarop je precies kan zien in welke landen een act succesvol is, en in welke landen het nog niet wordt gedraaid.”

Bovendien zijn grote artiesten uitgesloten: na meer dan één plaat tel je niet meer mee voor de lijst, die bedoeld is voor debuterende artiesten. Ook mag een track niet ouder zijn dan twee jaar. Dus met deze lijst kunnen we precies voorspellen welke bands op Eurosonic 2017 staan? Smidt: “Dat klopt. Het leuke is: deze lijst is bij uitstek voor journalisten, programmamakers, dj’s en festivaldirecteurs, zodat zij zien wat eraan zit te komen.” Zij, en iedereen overigens, kunnen de lijst hier checken.