ESNS16: Even voorstellen… Klangstof

Spannend, filmisch en elektronisch zij-project Koen van der Wardt (Moss)

Sjoerd Huismans ,

In aanloop naar Noorderslag (zaterdag 16 januari) stellen we alle artiesten voor die op ons podium in de Bovenzaal van de Oosterpoort staan. Vandaag Klangstof, het nieuwe project van Koen van de Wardt (Moss). Hoewel de band uit ¾ Moss bestaat, is Klangstof door gebruik van spannende elektronica wel degelijk een ander verhaal.

Klangstof? Waar moet ik die van kennen?
Het grootste deel van de band ken je dus al van Moss, maar wellicht heb je ook liedjes als We Are Your Receiver wel eens langs horen komen, misschien heb je ze op de Nederlandse festivalweides al gezien óf misschien was je op tijd bij alt-J in de Ziggo Dome, want voor die band verzorgde Klangstof het voorprogramma. We riepen Koen en consorten in mei uit tot Hollandse Nieuwe van de Maand, ze speelden live bij Roosmarijn in de studio, ook deden we een sessie met de band op Best Kept Secret 2015. Dit jaar is Klangstof onderdeel van de 12van3voor12 – de artiesten waar wij dit jaar het meest van verwachten.

Wat voor muziek is het?
Koen van de Wardt, bassist bij Moss, kon bij die band wat liedjes schrijven betreft zijn ei niet kwijt. Zoals hij afgelopen mei tegen 3voor12 zei: “Je merkt dan toch dat het niet echt meer voelt als je eigen nummer, als je het helemaal gaat verMossen. Toen hebben we gedacht, we doen het gewoon zo: Moss is helemaal het ding van Marien (Dorleijn, songwriter en frontman, red.), en Klangstof is het mijne. Dan heb je gewoon twee keer zoveel muziek!” Klangstof ontstond dus met name achter de computer van Van de Wardt, en combineert spannende elektronica a la Radiohead, filmische indiepop en af en toe een postrock-eruptie.

Wat is hier zo bijzonder aan dan?
Nou, Klangstof doet dat zo goed dat de band in korte tijd al veel aandacht kreeg – en niet alleen binnen de landsgrenzen. De meeste plays op SoundCloud kwamen aanvankelijk vanuit de VS, vandaar dat de band in zee ging met een Amerikaans PR-bureau. Komt de grote oversteek eraan?

Waarom moet ik Klangstof gaan kijken?
De band was afgelopen jaar live nog wat wisselvallig, maar is de laatste tijd ook op het podium veel meeslepender geworden. Misschien hoor je wel nieuwe liedjes, zoveel bracht de band immers nog niet uit…

Wat kunnen we hier in 2016 van verwachten?
Nou, dat dus, misschien. Verder staat de debuutplaat voor komend najaar gepland, maar daar is de band nog vrij mysterieus over. Sowieso is Klangstof spaarzaam met het ontvouwen van de plannen. We zijn in elk geval zeer benieuwd!