ESNS16: Even voorstellen… De Likt

Rotterdammers sluiten 3voor12-podium in Bovenzaal af

Sjoerd Huismans ,

In aanloop naar Noorderslag (zaterdag 16 januari) stellen we alle artiesten voor die op ons podium in de Bovenzaal van de Oosterpoort staan. Het explosieve Rotterdamse electro/hiphoptrio De Likt is logischerwijs geboekt als afsluiter. Want als die zaal ergens gesloopt gaat worden, dan is het wel bij hun show.

De Likt? Waar moet ik die van kennen?
Als je uit Rotterdam komt, dan ken je dit electro-hiphoptrio (zelf noemen ze het futuristische funk) al wat langer, want in de Maasstad golden ze in 2014 al als ware culthelden. Vorig jaar gaven ze op Motel Mozaïque nog een verpletterend optreden op het Schouwburgplein. Als je niet uit Rotterdam komt, ken je frontman Jordy ‘Simon’ Dijkshoorn ongetwijfeld van de rap in elkaar gezette Rotterdamse versie van Kenny B’s Parijs, een grote hit op YouTube. Maar de laatste tijd waarschijnlijk ook van hitsingle Ja Dat Bedoel Ik, die veelvuldig wordt gedraaid op de radio en veruit het meest gestreamde De Likt-nummer is op Spotify.

Wat voor muziek is het?
Heel in het kort zou je het de Rotterdamse De Jeugd van Tegenwoordig kunnen noemen; De Likt maakt een soortgelijke combinatie van electro, funk en hiphop met een heerlijk kitscherig randje - met als extra feature de keytar van Giorgi Kuiper op het podium. De beats van John van Beek gaan vaak meer richting techno dan De Jeugd, en Jordy Dijkshoorn is natuurlijk hét gezicht van De Likt met zijn explosieve raps.

Wat is hier zo bijzonder aan dan?
Terwijl velen veronderstelden dat De Likt wel een Rotterdams incrowd-dingetje zou blijven, brak het trio daar binnen no-time uit. Deze groep heeft veel meer potentie, dat wordt niet alleen duidelijk in Ja Dat Bedoel Ik maar bijvoorbeeld ook in Vocal Chop, Bloed Aan De Muur (spreek uit Muah) en nog een aantal tracks op de debuutplaat.

Waarom moet ik De Likt gaan kijken?
Vooruit, die plaat kent een aantal sterke tracks, maar de kracht van De Likt ligt toch op het podium. Als de Bovenzaal ergens gaat ontploffen, dan is het wel bij het optreden van De Likt. Wacht, maak daar maar heel Noorderslag van. Live is het agressief, hard én dansbaar. Niet meedoen is geen optie.

Wat kunnen we in 2016 verder van De Likt verwachten?  
Er worden waarschijnlijk nog wel een heel aantal podia in den lande gesloopt, de clubtour is inmiddels in volle gang. Noorderslag moet er maar voor zorgen dat De Likt nog meer buiten Rotterdam wordt opgepikt. Festivals als Mañana Mañana, Vestrock en hapten al toe. Maar daar mogen er natuurlijk nog best een paar bij.