ESNS16: Sexy synthpop van Son Mieux smaakt naar meer

Aanstekelijk nieuw project van Haagse kameleon

Bas van Duren ,

Terwijl de Grote Zaal van de Oosterpoort stilvalt bij de uitreiking van de Pop Prijs, klinkt het gejuich steeds groter in de aangrenzende Entreehal. Daar staat Camiel Meiresonne met alweer zijn nieuwste project Son Mieux dat vertaald 'Zijn Beste' betekent. En is het dat ook? Mogelijk, mogelijk.

De grootste kameleon van Noorderslag staat een nieuwe kleur te bekennen in de entreehal van de Oosterpoort. En deze shapeshifter is geen onbekende van 3voor12. Camiel Meiresonne werd ruim tien jaar geleden al gevolgd als zanger van het piepjonge garagerocktrio All Missing Pieces, daarna werd hij toetsenist in indie dance-formatie Soul Sister Dance Revolution en nu dus weer vooraan op het podium met Son Mieux: een viermansband waarbij de toetsen en drums zijn vervangen door samplepads. De bassist is gebleven en Meiresonne op gitaar en zang. De sterkste troef van de band is de frontman zelf. Hij heeft de looks, moves en stem. Muzikaal wisselt Son Mieux af tussen aanstekelijke synthpop, folk en zelfs een vleugje new wave, getuige een nummer dat regelrecht uit de discografie van Talking Heads had kunnen komen. Het zit allemaal knap in elkaar, mede met dank aan die samplepads waarvan de vrouw links de geluiden van de drums doet en rechts een man de eighties-klinkende synths. Het grote voordeel van de pads tegenover je standaardlaptop met Ableton: er kan worden gevarieerd met het tempo. Dat pakt niet altijd even lekker uit, maar het is al heel lovenswaardig dat de band het probeert. Nu nog iets meer pakkende uptempo nummers – de trage duren net wat te lang – en Son Mieux kan nog wel eens een aantal leuke podia gaan aandoen.

Toch een beetje vreemd, zo met alleen gitaar en basgitaar op het podium?
Ja, maar het went snel.

Ga je de drums niet missen?
Soms, met twee stokken en negen pads ben je toch een beetje gelimiteerd. Daar kan wat percussie weinig verandering in brengen.

Snel weer te zien?
Ja, bij Club 3voor12/Groningen.