ESNS16: Canshaker Pi, de tofste rammelband van Noorderslag

Een flink stel nieuwe fanshakers voor Amsterdamse branieschoppers

Sjoerd Huismans ,

Niemand minder dan Stephen Malkmus schijnt de komende EP van Canshaker Pi te produceren, en hier op Noorderslag laat de Amsterdamse band zien waarom: sterke garagerocktunes, met veel bravoure gebracht. En een bassist die de show zonder bril en op het publiek eindigt.

Canshaker Pi heeft twee leden van Palio Superspeed Donkey in de gelederen maar is stiekem nu al een leukere band: ook deze groep haalt de inspiratie uit de jaren negentig, maar net bij een andere categorie bands. Het zijn meer de geesteskinderen van Thurston Moore of Stephen Malkmus, de laatste heeft de band naar het schijnt dus al op de radar staan. Ze beginnen vijf minuten te vroeg, en spelen dan meteen maar een van hun beste songs. Vijf minuten later is het one in, one out in de Bovenzaal, en Canshaker Pi speelt bevlogen genoeg om het de rij knap moeilijk te maken. De bril van de bassist glijdt zo vaak van zijn hoofd dat hij hem op enig moment maar op de grond laat liggen. Zelf eindigt hij het optreden crowdsurfend op het publiek (volgens de setlist hebben ze zelfs een nummer dat 'The Bassplayer Who Crowdsurfed' heet). Tegen de tijd dat ze aan afsluiter 'Looking For Love On Ibiza' (ja, echt) toe zijn, is de hele zaal om. Zeker door dat stukje Outkast in de tekst.

Klinkt als een topband. Tijd voor een fanclub?
Yes, laten we die meteen maar fanshakers noemen. Move over fansingtons.

Waar kan ik ze zien? 
Canshaker Pi wordt al flink geboekt: zo krijg je de kans op Grasnapolsky, Where The Wild Things Are of in het voorprogramma van Bombay.

Is Palio Superspeed Donkey nu gestopt?
Niet voor zover bekend; laten we ze zien als twee bands die prima naast elkaar kunnen bestaan.