ESNS16: Even voorstellen... The Great Communicators

Aanstekelijke indierockband op 3voor12-podium Noorderslag

Freek Verhulst ,

In aanloop naar Noorderslag (zaterdag 16 januari) stellen we alle artiesten voor die op ons podium in de Bovenzaal van de Oosterpoort staan. Vandaag The Great Communicators: frisse indierock uit Amsterdam en Den Haag, die we dit jaar al op Le Guess Who? zagen en onlangs uitriepen tot 12van3voor12. Op Noorderslag komen ze laten zien waarom ze bij de beloftes voor 2016 horen.

The Great Communicators. Waar moet ik die van kennen?
Als je een tv hebt, dan heb je hun single Zoetrope vast al eens voorbij horen komen onder de reclame van een zorgverzekeraar. Verder waren ze tijdens de Popronde van 2014 een van de hoogtepunten van het reizende festival.

Wat voor muziek is het?
Frisse indierocksongs die doen denken aan Young The Giant en Bombay Bicycle Club, met catchy gitaarhooks en dito refreintjes. Af en toe wordt het wat meer folky, soms neigt het richting postrock. Hun debuut-EP werd geproduceerd door David Newfeld, van de Canadese band Broken Social Scene. Bij hun debuutalbum, dit jaar verwacht, zit C-Mon (van Kypski) achter de knoppen.

Wat is hier zo bijzonder aan dan?
Die gelaagde, melodieuze liedjes bijvoorbeeld, die met hun kundige opbouw langzaam maar zeker bij je binnen kruipen. Samen met de zachte jongen-meisjesamenzang vormt dat het aanstekelijke geluid van The Great Comunicators. Dat kan melancholisch klinken, maar soms schijnt ook de zon onbekommerd door.

Waarom moet ik The Great Communicators gaan kijken?
Tijdens de Popronde 2014 werden ze door organisator Mischa van den Ouweland "de beste act van het jaar" genoemd - geen kleine woorden. Logisch ook, want de zes bandleden stralen op het podium stuk voor stuk zoveel plezier uit, dat ze elkaar en het publiek in hun enthousiasme alleen maar versterken. Daarnaast is hun muziek prima geschikt voor de festivalweide, dus als je nu alvast gaat kijken, kun je komende zomer alles al lekker meezingen.

Wat kunnen we in 2016 van ze verwachten?
Dat debuutalbum zit eraan te komen! Daarvoor dook de groep de afgelopen tijd onder in Kytopia, samen met producer Simon Akkermans van C-Mon & Kypski, dus we mogen wat verwachten. Verder staan er al aardig wat optredens op stapel, en daar gaan er na Noorderslag vast nog veel meer bijkomen.