ESNS16: Even voorstellen... Polynation

Organische techno-act op 3voor12-podium Noorderslag

Freek Verhulst ,

In aanloop naar Noorderslag (zaterdag 16 januari) stellen we alle artiesten voor die op ons podium in de Bovenzaal van de Oosterpoort staan. Vandaag Polynation; een Amsterdams duo dat ontstond uit de wens om elektronische livemuziek 'levendiger en gevoeliger' te maken, en onlangs door 3voor12 werd uitgeroepen tot een van de 12 beloftes van 2016.

Polynation. Waar moet ik dat van kennen?
Je zou ze kunnen kennen van hun spectaculaire livesets op festivals als Incubate, Best Kept Secret en Amsterdam Dance Event. Verder komt Polynation uit de Atomnation-familie, die je eerder onder meer Weval en David Douglas bracht.

Wat voor muziek is het?
Polynation laat zich niet zo makkelijk in een hokje plaatsen. Het klinkt als techno, maar we horen ook invloeden uit meer indie-acts als Caribou en Bonobo, en alle drums zijn met een akoestische kit opgenomen, waardoor het allemaal net wat organischer klinkt. Op die manier maakt Polynation warme, melodische muziek die soms richting ambient gaat, maar ook meer dan in staat is om dansvloeren te vullen.

Wat is hier zo bijzonder aan dan?
Polynation betekent niet voor niets iets zoiets als 'meerdere landen', want Hessel Stuut en Stijn Hosman - zoals de heren achter de muziek heten - lenen uit verschillende hoekjes van de muziek en brengen de beste elementen samen onder één dak. Maar wat Polynation écht bijzonder maakt, daarvoor moet je ze live gaan zien.

Waarom moet ik Polynation gaan kijken dan?
Polynation ontstond uit de wens om elektronische livemuziek 'levendiger en gevoeliger' te maken, en daar zijn de twee Amsterdammers al behoorlijk in geslaagd. De hoeveelheid gear die ze meeslepen is imposant, met naast de akoestische drumkit een hele stapel aan synthesizers. Niet bepaald een dj/producer achter een laptop dus; Polynation komt juist live helemaal tot leven.

Wat kunnen we in 2016 van ze verwachten?
Eind 2015 kwam hun debuut-EP Allogamy uit, dus kan er dit jaar volop getoerd gaan worden! Na Noorderslag is voorlopig alleen Grasnapolsky bevestigd, maar de festivalkalender zal ongetwijfel nog vol gaan lopen. Daarnaast kan het zomaar zijn dat Polynation in 2016 vaker gaat remixen, zoals ze onlangs op eigenzinnige wijze een track van My Baby door de blender gooiden en omvormden tot dansplaat.