ESNS16: de afrekening van Sevn Alias, Amber Arcades, De Staat e.a.

Wat hielden onze favoriete acts over aan Noorderslag?

Timo Pisart ,

Eurosonic Noorderslag is afgelopen, het showcasefestival waar Nederlandse en Europese acts zich presenteren voor de muziekindustrie. Daar ontdekten we welke namen we op alle festivalaffiches gaan terugzien, welke bands de poppodia gaan platspelen. Nu de stof is gaan liggen, de deals zijn gesloten en we uit de Kroeg van Klaas, Knarie en Chupitos zijn gerold, is het tijd om de stand op te maken: wat hebben onze favoriete acts concreet overgehouden aan Eurosonic Noorderslag?

Sevn Alias focust op het album
Hét absolute hoogtepunt van Noorderslag was Sevn Alias, de jonge, gretige rapper uit Almere die vorig jaar al een straatraphit scoorde met Ma3lish. De show begon wat stug, maar al vroeg explodeerde de zaal. “Ik zal je zeggen, ik ben een hele goede prater: maar er kwam helemaal niets meer uit”, blikt hij lachend en met lichte kraak in zijn stem terug. “Ik was echt verbaasd dat het publiek helemaal gek werd.” 

Zo’n beetje de halve muziekwereld stond bij hem in de zaal: Kees de Koning van Top Notch, Jiggy Djé van Noah’s Ark, boekers van Down The Rabbit Hole, Lowlands en Appelsap en team 22tracks, en dat belooft veel goeds voor de toekomst. “Ik heb geprobeerd om ze elke track weer mee te nemen, zodat ze zichzelf erin konden inleven. Wist ik veel dat er zo’n goede reactie op zou komen. Het grootste compliment was dat er iemand begon te crowdsurfen. Dat was heel gek om te zien, meestal ben ik degene die crowdsurft. En wat bleek? Het was de nachtprogrammeur van TivoliVredenburg. Me is verteld dat dat vrijwel nóóit voorkomt: dat er een belangrijk persoon uit de muziekindustrie zo het publiek over gaat! Ik heb ’t gevierd met een dikke afterparty bij de Mojo-bar, met Ronnie Flex, Lil’Kleine, Kees de Koning en Jiggy Djé. Gezellig feestje, hoor, ik begin mijn stem nu pas terug te krijgen.”

Sevn Alias heeft net de trackverzameling Twenty Four Sevn 2 uitgebracht, en focust nu op het album Trap Grammy, dat al snel moet komen. “Ik hoop veel festivals te doen, en dat ziet er goed uit, maar ik ben er niet te bewust mee bezig.”

De Staat gaat voor grootste internationale tour
Meer gefocust was De Staat, de Nijmeegse rockband die donderdag een grote gratis toegankelijke show deed op de Grote Markt en daar hun vierde album O presenteren. Torre Florim was on fire, slechts zelden sprong hij zo begeesterd over het podium. En ze hadden een stel nieuwe trucs: zo stond er een gigantisch LED achter Torre, waar visuals op werden vertoond. Op een gegeven moment draait hij zijn rug naar het publiek, om in een camera’tje achter op het podium te kijken. Zijn gigantische starende en schreeuwende gezicht werd vervolgens op het scherm vertoond. “Ja, we speelden al een tijdje met dat idee”, aldus Torre Florim. “Met de tryouts deden we het met een draadloze camera die tijdens de soundcheck werkte, maar tijdens de show storing ontving door alle mobieltjes van het publiek.” Dit was dus voor het eerst dat De Staat het idee écht gebruikte, en dat ging nog niet helemaal van een leien dakje: de camera viel halverwege de show om. “En toen werkte ie niet meer. Niets aan te doen! We zijn er de hele tijd mee bezig: een stapje erbovenop, dit is ons vierde album, dus het was eens tijd om visuals te gaan gebruiken en door nieuwe terratoria te gaan wandelen.”

Het absolute hoogtepunt van de set was echter afsluitnummer Witch Doctor, waarbij Torre Florim midden in het publiek sprong. Het publiek reageerde door - net als in de videoclip voor het nummer - rondjes om hem heen te gaan rennen. “Dat had ik niet per se verwacht, mensen gaan wel vaker dansen, maar dat ze de video kennelijk allemaal hadden gezien! We werden een groot monster dat niemand onder controle had, even vet als angstaanjagend. Ik wil het spontaan houden, dus weet niet of ik het elke keer gaan doen, maar het was zo vet!”

Deze show van De Staat was het visitekaartje naar internationale festivals en clubs. “Er waren veel internationale belangrijke bobo’s, en die waren allemaal heel enthousiast. Eurosonic is altijd het beginpunt geweest voor onze internationale tours en festivals. Er komen landen aan waar we nog nooit hebben gespeeld, en we gaan meer in het buitenland spelen dan ooit.”

Klangstof opgepikt door Apple Beats
Ongetwijfeld gaat de pas een jaar oude indierockband Klangstof - bestaande voor driekwart uit Moss-leden - ook een groots jaar in het buitenland tegemoet. Hun show op Noorderslag was al ontzettend goed. “Het was onze laatste show als ‘heel erg underground’”, zegt frontman Koen van de Wardt, “dus we dachten: laten we nog één keer losjes gaan spelen voordat het serieus wordt.” Waarom het serieus zou worden? Nou, vandaag ging hun eerste single in première bij Zane Lowe op Beats One, de wereldwijde radiozender van Apple Music. “Vorig jaar hebben we onze eerste liedjes online gegooid, en na een paar maanden een Amerikaans label gevonden. Dat is wat grootser uitgepakt dan we in eerste instantie hadden gedacht. We waren daar heel sceptisch over, maar ze hebben alles voor elkaar gekregen.” 

Dankzij de show op Noorderslag is er al veel interesse, zegt Van de Wardt. “Het is nu nog iets te vroeg om wat te zeggen, maar er zijn al veel festivals die zich hebben gemeld. We gaan nu kijken hoe de single loopt, en hopen over een week of drie de videoclip uit te brengen.”

Death Alley zag vooral een hossende meute
Om twee uur ’s nachts was de Oosterpoort veranderd in de traditionele puinhoop die bij Noorderslag hoort. Elke hoek van het pand plakt en meurt, de muren van de toiletten zijn bedekt met stralen pis en overal lopen industrietypes op hun laatste benen. Precies op dat moment vormde de duister groovende boogierocksensatie Death Alley een wervelend hoogtepunt. “Vanaf de eerste noot had ik het gevoel al: dit gaat een goede worden”, vertelt gitarist Oeds. “Alles ging vanzelf, ik hoefde er niet keihard voor te werken en er was een bepaalde magie met het publiek. Ik had niet het idee dat we voor industrie stonden te spelen, ik zag weliswaar bekende koppen maar vooral een hossende meute van jongens en meisjes die losgingen.”

De band vestigde vooraf al aandacht op de show met een paar optredens in Duitsland en een tourvideo “zodat mensen wisten wat ze konden verwachten”. “Die gigs gebruikten we met het doel voor ogen om op Noorderslag alles eruit te gaan halen.” 

De boeker mailde vandaag dat het al aardig druk begint te worden met de aanvragen, en dat hij alles op een rijtje moet krijgen zodat hij het in kan koppen. “We staan sowieso weer op Roadburn en willen een goed festivalseizoen in Nederland kunnen gaan doen, dat lijkt wel goed te komen. Verder hebben we al een paar goede gigs in het buitenland: Portugal, Oostenrijk, Frankrijk en Berlijn.

Amber Arcades speelde tien shows
Speelde Death Alley slechts een enkele show, zangeres Amber Arcades speelde er maar liefst tien: twee op het officiële programma, maar ook een stel sessies, kleine showtjes in een bierbrouwerij, winkel, Ierse pub en de beruchte bowlingbaan-afterparty. “Dat was een bewuste keuze”, zegt manager Remy Meijer. “We wilden dat mensen niet meer om ons heen kunnen, en dat iedereen die Amber Arcades wilde zien de kans ook kreeg. We hebben héél veel mensen teruggezien.” Dat komt ongetwijfeld ook doordat albumtrack Turning Light het vorige week al goed deed op internationale blogs. Was hij niet bang dat de band zich over de kop zou spelen voor de laatste, belangrijkste show? “Nee hoor, we hebben het er uitgebreid over gehad: niet jezelf de eerste dag kapot drinken, slaap goed en let een beetje op elkaar. Ga niet overal in de kou in de backstage zitten, maar wanneer je vrij bent kun je beter bij je vrienden thuis gaan hangen. We hadden de dinsdag vooraf al een preproductiedag gehad in EKKO, dus iedereen was goed gefocust.”

De band gaat in maart naar het gigantische Amerikaanse showcasefestival SXSW, maar vooralsnog ligt de focus op Nederland. “We willen de band hier introduceren op de allerbeste manier. We gaan hier veel shows aan overhouden, maar ik kan nog geen concrete festivals noemen: het is nog heel erg vroeg, de plaat komt pas rond de zomer uit.”