DJ Shortlist: Torus

O.a. Aphex Twin, Tronco Traxx en The Underdog Project

Klaas Bakker ,

Elke week vragen we aan een DJ of producer om eens diep in de platenkoffer te duiken zodat we alles te weten komen over tracks die hun inspireren, waar ze iets van opgestoken hebben, dingen die ze gewoon heel vet vinden en waar ze zelf trots op zijn. Hij was ooit de enige Nederlandse deelnemer aan de Red Bull Music Academy in Tokyo en met ADE voor de deur draait hij op donderdag bij de ADE Beats sessions. Deze week in onze shortlist: Torus!

Wat voor set ga je weggeven op ADE?
Ik ga een liveset doen, samen met visuals waarbij we op elkaar in gaan spelen. Ik heb een liveset in elkaar gezet met alleen maar eigen tracks en edits en die manipuleer ik live. De lichtinstallatie is helemaal te gek. Al die visuals zijn een hele toffe ontwikkeling. Voor mij zijn de visuals altijd net zo belangrijk als m’n muziek.

Wat is je favoriete floorfiller?
Hier moest ik het langst over nadenken, maar het wordt toch ´Summer Jam´ van The Underdog Project. Ik heb deze track zo vaak gedraaid en hij werkt altijd, maar bij deze kan ik je verzekeren dat ik hem nooit meer zal draaien.

Door welke track ben je begonnen met draaien?
Adam F met ‘Circles’ was de eerste plaat waar mijn muzieksmaak door gevormd is. Ik heb hem ooit voorbij horen komen bij een dansvoorstelling en toen hadden we nog geen Shazam, dus ik vroeg maar gewoon wat het was en daarna downloadde ik hem via Limewire.

Wat is de meest recente release waar je enthousiast van wordt?
Ik luister zoveel nieuwe tracks, dus het is moeilijk om er ééntje tussenuit te pikken. Ik kies voor een nieuwe rapper: Lil Uzi Vert met ‘Money Longer’. Hij is door XXL Mag als één van de Freshmen gekozen. Zijn hele sound en vibe is nieuw en hij heeft een hele rare stijl. Hij draagt T-shirts met anime-figuren, heeft roze dreadlocks en ook nog een goeie track. Het is niet alleen een gimmick.

Wat is een track waarvan niemand zou verwachten dat je hem draait?
Dit is écht zo’n metavraag voor mij, ik probeer alleen maar dingen te draaien die mensen niet verwacht. Maar daardoor krijg je op een gegeven moment zo’n loop waarbij ik eerst rare shit draaide die niemand kende en toen ben ik daarna alleen maar trance en oude popliedjes gaan draaien. Ik miste nog een technotrack voor deze lijst en ‘Walk For Me’ van Tronco Traxx draai ik heel vaak tegenwoordig.

Op welke eigen productie ben je het meest trots?
Ik kies voor een track van mijn laatste plaat Engine Malfunction Music Vol. X, ‘Dream’. Die hele plaat is deconstructed trance en eurodance en dit is een hele fijne afsluiter van die EP. Bij de meeste tracks doe ik er anderhalf jaar over voordat ‘ie af is, maar bij deze was ik binnen 20 minuten klaar. Die was in één keer raak en Dream springt er uit op die EP.

Wat is je favoriete track die heel erg oud is, maar klinkt alsof die gisteren uitkwam?
Ik kan heel veel tracks van Aphex Twin kiezen, maar zijn remix van ‘Falling Free’ van Curve is écht m’n lievelings. Er zit van alles in: percussie, synths, koortjes. Het zou makkelijk gisteren zijn gemaakt, maar hij is dus al ruim tien jaar oud, een tijdloze track is het.