DJ Shortlist: The Partysquad

Jubilerende feestformatie over o.a. Major Lazer en Sevdaliza

Klaas Bakker ,

The Partysquad bestaat tien jaar. 10 JAAR! De feestformatie van DJ Jerry en MC Ruben ken je al een decennium lang van hits als Rampeneren, Ik Ga Hard, Stuk en Helemaal Naar de Klote. In die afgelopen tien jaar werden ze ook van enorme invloed op acts als Major Lazer en M.I.A. met hun mix van reggeaton, soca en dancehall. Original Don van Major Lazer bijvoorbeeld kent echt bijna iedereen wel inmiddels en The Partysquad stond aan de basis voor die track. We vroegen in deze DJ Shortlist aan Ruben, de helft van Partysquad naar zijn favoriete tracks.

Wat is jullie ultieme floor filler?
Dat is de track ´Oh My´ die we maakten met Boaz van de Beatz. Overal waar we draaien in de wereld is dat een herkenningspunt voor het publiek. Die track werkt gewoon. Het is net als vroeger met platen van AV8 records, dat waren van die partybreaks. 'Be Faithful' van FatmanScoop is er zo één. Dat waren speciale platen om de crowd op te hypen. Dat effect heeft die plaat ‘Oh My’ voor ons eigenlijk ook. Dat is wel een floorfillertje, ja. Het is eigenlijk valsspelen, want bij die partybreaks wist je, oh die dj kan het niet op eigen kracht. Het is net zo’n beetje als je mixer op sync drukken. 

Van welke recente track worden jullie heel enthousiast?
Rag ’n Bone Man met Human, ik word heel erg enthousiast van die plaat. Ik hoorde hem voor het eerst bij 3FM en de simpelheid van die track. Hij is van huis uit natuurlijk een MC en een songwriter en de manier hoe hij heeft geschreven, dat kietelt mij ergens. Ik schrijf zelf ook songs voor anderen, dat raakte me gewoon. De beat is simpel, maar zó hard. Een plaat die breed gewaardeerd wordt, iets wat we zelf ook proberen bij The Partysquad.

Op welke eigen track zijn jullie het meest trots?
Jaaaa, dat is ‘Wat wil Je Doen’! We rekenen nu tien jaar Partysquad, maar we hebben al menig jaar erop zitten, toen we maar bleven proberen om door te breken en die plaat heeft dat voor ons gedaan. We waren ook supertrots dat we het vertrouwen van Martin Koolhoven kregen dat hij deze track als soundtrack voor zijn film Schnitzelparadijs wilde gebruiken. Voor die tijd was dat een niet-alledaagse sound, met zoveel verschillende gasten erop, een échte posse cut, met zoveel man op één plaat. Het was toen voor het eerst dat alles samen kwam. 

Van welke track zou niemand verwachten dat jullie hem geweldig vinden?
Ik luister absoluut niet naar de cross-over of EDM-achtige dingen of onze eigen muziek in de auto. Ik luister heel veel soul, bijvoorbeeld. Maar ‘The Other Girl’ van Sevdaliza is echt zo’n plaat die je niet zou verwachten bij mij, die plaat knal ik liever harder dan de stereo aankan. 

Door welke track zijn jullie gaan draaien?
Toen ik nog veel te jong was, ging ik vanuit Amstelveen nog naar platenzaken als Rythm Import en Boudisque in Amsterdam. Daar werd ik weggeblazen door  de kracht en energie van hiphop.  ‘The Show’ van Doug E. Fresh met ‘La Di Da Di’ van Slick Rick als b-kant, die plaat pakte me echt. Daardoor ben ik echt muziek gaan maken. 'If I Ruled The World' van Nas is voor Jerry dan weer heel belangrijk geweest. 

Welke track van minsten 20 jaar oud klinkt alsof hij gister uit is gekomen?
Het hele oeuvre van Michael Jackson! En dat geldt eigenlijk ook voor Bob Marley. Alles van die twee is tijdloos. Het had gister gemaakt kunnen zijn. Het is niet makkelijk te zeggen waarom die producties zo tijdloos zijn, maar ik kan m’n vinger er niet op leggen. Hij heeft met verschillende producers gewerkt, het is dus echt iets wat MJ zélf heeft en niet aan die andere producers ligt.