DJ Shortlist: San Proper

Onnavolgbare lijst tracks van Awanto 3 tot Van Halen

Flip Kloet ,

Een van de meest excentrieke Nederlandse deejays. Niet vies van een woordspeling en ongetwijfeld de koning van de zwoele aankondigingen op de Nederlandse radio. Het gaat hier om de Amsterdamse San Proper natuurlijk. Als we hem bellen voor zijn DJ Shortlist heeft hij een paar minuutjes nodig. Even in de badkuip gaan zitten, want dat klinkt zo sick. Tien minuten later spreken we hem al lopend over de Wibautstraat in Amsterdam over zijn lievelingsplaten. Niets is zeker tijdens een gesprek met San Proper, maar zijn release party voor L.O.V.E 2 in het Noorderlicht Café aanstaande vrijdag staat in ieder geval vast.

 Wat is je favoriete floorfiller aller tijden?
Je weet vast wel wat ik daarop te zeggen heb, want ik ben natuurlijk super lastig met keuzes maken tussen al die fantastische platen die ik heb. Ik zal je vertellen over Vanessa Vassallo. Zij is de ultimate tourmanager, een party-icoon die tijdelijk geëmigreerd is naar Berlijn. Ze heeft Boris Werner en Awanto3, je houdt het niet bij. Ze zegt dat ze van het circus komt, maar ze is gewoon fantastisch. Door haar kom ik aan de enige floorfiller die ik heb: Pregnant van Awanto3. Dat is een belangrijke plaat in mijn leven. Volgens mij gaat het meer over de sound dan dat het over iemand gaat die zwanger is.

Door welke track wilde je eigenlijk gaan draaien?
Ik ben heel jong begonnen met gitaar spelen en muziek maken. Daar kwam platen verzamelen vanzelf bij. Ik ben nu 38, maar het begon met cassetebandjes toen ik met G.I. Joe speelde. Daarna kocht ik een oude telefunken pick-up en spaarde ik singletjes, dat werd vooral aangewakkerd door dub en roots. Ik draaide daarnaast ook veel rock ’n roll, funk en p-funk. Op een gegeven moment ben je gewoon platen aan het verzamelen in plaats van G.I. Joe. Het is lastig om er één plaat aan vast te pinnen, maar ik kies voor 'L.O.V.E pt. I', op Dopeness Galore. Elke keer maak ik een aantal tracks met een paar mensen en dit is een soort liefde stimulerende track. Gewoon vanuit die vibe, het L.O.V.E. verhaal, telkens een andere artiest erbij. Het gaat er om dat ik wil laten zien dat mensen gewoon samen moeten werken. We moeten sowieso meer neuken en elkaar lief hebben.

Wat is de meest recente release waar je heel erg enthousiast van werd?
Ik heb voor eentje van Hannah Wants gekozen, want ik vond die vorige plaat gigantisch goed. En deze track, 'Just', ook. Er is wel iets aan de hand geloof ik over haar authenticiteit, maar ik weet er niet alles van. Ik ben niet zo van Facebook, internet en dat soort dingen. Ik heb net mijn zwemdiploma, dus hoe kan ik surfen? Ik heb hem zelf nog niet, maar ik ga hem morgen halen. Het is gewoon heel vrijpostige muziek, nonchalant, easy en honest.

Wat is een track waarvan niemand verwacht dat je hem draait?
Ik heb een hele brede smaak en soms vinden mensen dat raar, maar mensen laten zich over het algemeen graag verrassen. Er zijn wel dingen die mensen echt afschuwelijk vinden. Een track die ik niet durf te draaien? Nee, zo erg open ben ik nu ook weer niet, maar ik wil wel de guilty pleasures uit mijn jeugd aanbieden in return. Luister maar gewoon naar 'Eruption' van Van Halen. Ik vind die nog steeds lekker. Beat it up!

Wat is een track die je zelf produceerde en je heel erg tof vindt?
Ja ik ben echt smoorverliefd op mezelf. Dat moet ik eerlijk toegeven. Wacht eens even. Wat is jouw favoriete track van mij, de samenwerking met Antal? Ja, 'Sweet Nightmare'. Dat vind ik echt een fantastisch idee! Die heb ik best wel lang geleden gemaakt, thuis met Antal van Rush Hour. Hij maakt echt super weinig muziek. Toen hebben we dat gemaakt, heb ik het wel een klein beetje gepimpt, maar niemand wilde het hebben. Nu ligt hij bij Indigo Aera, op een nieuwe compilatie. Ik vind het nog steeds een tijdloze track en ik wil dat jullie dat ook vinden. Dus laten we die plaat eens even opzetten!

Wat is je favoriete track die heel erg oud is, maar klinkt alsof die gister uitkwam?
Bij alle muziek die ik echt heel erg muziek is dat zo. Eigenlijk ook wel bij mijn eigen muziek, maar dan andersom. Ik zou graag willen dat je Supermax met 'I Ain’t Gonna Feel' draaien. Ik denk dat dat een track is die dezelfde lading heeft als de vraag, maar dan dus andersom. Flink ouderwets en tijdloos tegelijk. Dat is eigenlijk sowieso wat muziek zou moeten zijn. Het beste stukje is de manier waarop die beat omklapt, de hele vibe en die synthesizer-accenten. Echt een synthschuifelpop-track. Let’s do this!