DJ Shortlist: Pieter Jansen

Met o.a Floating Points, Monkey en James Holden

Klaas Bakker ,

Dit heb je vast wel eens meegemaakt. Je gaat een avond uit of staat op een festival en ineens is daar een dj die je nog niet zo héél goed kent, maar die draait me toch een killer dj-set! Het overkwam de bezoekers die vorig weekend in de Bolder bleven hangen tijdens Into The Great Wide Open. Op vrijdag stond daar de Utrechtse dj Pieter Jansen en die heeft de hele zaal op z’n kop gezet met geweldige dansplaten. Ongetwijfeld dat je hem al wel eens hebt horen draaien, want afgelopen zomer stond hij op bijvoorbeeld Vollt en Pitch en op Best Kept Secret, waar hij op het podium van St. Paul een onwijs sterke set draaide.

Wat is je ultieme floor filler?
Bij 'floor fillers' denken mensen meestal aan een plaat die alles opengooit en daar is deze misschien niet direct een voorbeeld van. Het is niet per sé de hardste plaat, maar 'Vacuum Boogie' van Floating Points is één van de weinige tracks die ik eigenlijk sinds het begin draai overal mee naar toe neem. Hij kan na een hard nummer of als opwarmer, hij heeft super fijne vibes en creëert eigenlijk altijd een speciale sfeer. Als deze ergens wordt ingestart, dan sta ik meteen vooraan. Als de eerste kick of de eerste snare voorbij komt, dan weet ik meteen dat die plaat komt.

Van welke recente track wordt jij heel enthousiast?
Dat is er één van de albums die ik afgelopen vakantie eindeloos op repeat heb gehad: Versions van Idjut Boys. Een mooi dubbelalbum alleen maar gevarieerde tracks er op. Veel delays, en lage bpm's. Ik val zelf vaak voor een bepaald ritme en die zit heel erg in 'Going Down', echt een killer track. Het is niet een standaard clubknaller, maar als je lang hebt gedraaid, dan is dit echt een heerlijke track.

Van welke track zou niemand verwachten dat je hem geweldig vindt?
Ik zou eerst iets in de hoek van Death Metal willen kiezen, dat heb ik vroeger nog wel veel gedraaid. Maar ik kies toch voor iets anders. Dat is er eentje van A Journey To The West, een oudere samenwerking van Blur's Damon Albarn met Jamie Hewlett en Chen Shi-Zheng. Die samenwerking heette Monkey en het liedje heet 'Monkey Bee'. Een heel divers liedje en het gaat uiteindelijk tegen het einde richting de punk-rock. Sowieso heb ik heel erg veel naar Albarn's werk geluisterd.

Door welke track ben je gaan draaien?
Ik ben niet specifiek door een bepaalde track gaan draaien maar een DJ die me wel heel erg getriggerd heeft is James Holden. Wat hij draaide stond zo ver weg van zoveel andere DJ's en draaide meer om sfeer en gevoel. Uit zijn begintijd kies ik 'A Break In The Clouds', een eigen productie van hem. Dat is absoluut een track waardoor ik ben begonnen met draaien.

Welke track van minsten 20 jaar oud klinkt alsof hij gister uit is gekomen?
Er zijn genoeg houseplaten van meer dan 20 jaar oud die ik hier neer zou kunnen zetten maar ik vind dat toch ietsje minder interessant. Nee, ik ga voor Henri Texier met de track Amir. Het zou zo een band van nu kunnen zijn en ik weet zeker dat een festival als Lowlands er meteen op zouden duiken. Alleen gaat het hier gewoon om een briljante one-man-band uit 1976. Henri is zo'n typische multi-instrumentalist die echt alles kan.

Tijdens welke track ging het op Iinto The Great Wide Open helemaal los?
Welke tracks me nog goed bij staan zijn MIA's versie van Jimmy (een Bollywood-klassieker) en Paul Simon's You Can Call Me Al. Dat was echt het hoogtepunt.