Hayzee: 'Ik leerde hiphop kennen door de platen van m'n vader'

De platenkeus van Zwart Licht's producer in de DJ Shortlist

Klaas Bakker ,

Het is vast niet aan je voorbij gegaan, maar er zijn nogal wat redenen voor een feestje in de Nederlands hiphop-scene. Zo bestaat 101 Barz tien jaar, maar ook het grootste Nederlandse hiphopforum Puna bestaat ook tien jaar en dat vieren ze aanstaande zondag in de Melkweg, met zo'n beetje alle grote binnenlandse hiphop acts. Naast een waslijst van namen met o.a. Ronnie Flex, Broederliefde en Great Minds vieren ook de jongens van Zwart Licht zondag mee met Puna. Reden genoeg om de DJ Shortlist van deze week samen te stellen met hun DJ en producer Hayzee.

Door welke track kwam Zwart Licht bij elkaar en dachten jullie: wow, wij gaan ook muziek maken?
Dat is niet uit te drukken in één track, we waren als groep geinteresseerd in groepen als NERD, Wu-Tang en grime-acts als Dizzee Rascal. Maar als ik echt moet kiezen wordt het Dead Prez met 'Hell Yeah'. Dead Prez staat als groep voor het zwarte bewustzijn, maar deze track in het bijzonder staat voor het de hussle, de drang om je stempel te kunnen drukken en alles ervoor doen om dat te bereiken.

Welke track represent volgens jou tien jaar Puna en moet zeker gedraaid worden zondag?
'Domme Jongens' van Mula B & Louis! Ik twijfelde heel erg, maar qua Nederlandse tracks ben ik echt heel erg fan van hen.

Met welke track sloop jij het liefst de dansvloer?
Sowieso met energie! En ik kies een grimetrack. Dat kan zeker met Skepta's 'Shutdown', maar omdat iedereen die al draait, kies ik voor JME met 'Man Don't Care. Die heeft nog een beetje de magie kunnen behouden van toen 'ie uitkwam. Ik leerde die track van JME kennen toen we hem draaiden op Juize FM met Grimeyard. We hebben ze allebei in de studio gehad, het zijn ook echt toffe gasten. We willen Grimeyard ook wel weer voortzetten, maar we focussen ons eerst op onze eigen muziek.

Wat is de track waardoor je je bent gaan verdiepen in hiphop?
Dat is een echte classic: Dr. Dre's 'Xxplosive'. M'n vader draaide vroeger altijd albums voor me. Of ja, eigenlijk voor zichzelf natuurlijk, maar ik luisterde altijd mee. Dan draaide hij 2Pac, Dr. Dre, Jay-Z, Nas. Maar deze track komt van de eerste cd die ik voor mezelf zocht, The Chronic 2001 van Dr. Dre.

Op welke productie van Zwart Licht ben je het meest trots?
Ik ben natuurlijk trots op alle tracks. Ik ben sowieso blij dat mensen het überhaupt tof vinden wat we maken. Ik voel me er vereerd door. Maar als ik er eentje moet kiezen wordt het 'Bliksemschicht'. Het gevoel dat die track me gaf toen Akwasi er op begon te rappen was echt geweldig. Toen dacht ik dat het echt iets ging worden. Het is er ook één die echt staat voor onze stijl: een zware bas, maar wel met open melodiëen.

Als je mag kiezen: een oldschool boombap hit of een hedendaagse floorfiller. Welke track zou je het liefst opzetten?
Dat wordt een track waar allebei wel in zitten: Kaytranada, samen met Anderson .Paak met 'Glowed Up'. Anderson .Paak is heel soulvol en brengt die oldschool vibe weer terug en Kaytranada voegt daar als producer altijd een fresh feel aan toe. Zijn electronica hoorde echt bij de muziek van nu.