Checklist (week 32): o.a. Bon Iver, Thee Oh Sees en Bokoesam

Elke week de beste nieuwe muziek

Flip Kloet ,

De meest uiteenlopende stijlen komen voorbij in de checklist van deze week. Met Appelsap nog vers in het geheugen kan de dagelijkse dosis nieuwe hiphop natuurlijk niet ontbreken, maar ook de garagerock van Thee Oh Sees, de poppy sound van Danny L. Harle en Carly Rae Jepsen en de geweldige nieuwe single van Bon Iver komen hoog op de jaarlijstjes te staan.

1. (-) Bon Iver - 10 Death Breast (single)
Misschien niet de meest toegankelijke track van het jaar, maar de nieuwe single van Bon Iver valt zonder twijfel in de categorie ‘super interessante releases’. Gefreakete drumsounds en hevig krakende baslijnen: nee, Bon Iver geeft je oren geen minuut rust. Althans zo lijkt het tot de gelaagde en rustgevende climax in zicht is. Pas dan zet de Amerikaanse indie band je weer netjes met beide benen op de grond onder het genot van een gelaagde saxofoonsolo.

2. (-) Danny L. Harle x Carly Rae Jepsen - Super Natural
Er is weer nieuw werk van de Britse producer Daniel Eisner Harle samen met zangeres Carly Rae Jepsen. Inderdaad, die dame van dat ontzettend aanstekelijke zomerhitje ‘Call Me Baby’. Het koppel liet het nummer voor het eerst horen op een avond van PC Music, het label waar Harle veel op uitbrengt. Ondanks zijn klassieke opleiding is hij vooral bekend van zijn karakteristieke poptracks. ‘Super Natural’ is verre van een standaard popliedje, maar een mooi rhytmisch staaltje vakwerk dat hoog in de hitlijsten terecht gaat komen.

3. (-) Roosevelt – Roosevelt (Album van de Week)
Al een jaar of drie kennen we producer Roosevelt van frontrunner festivals als Eurosonic en Pitch. Nu pas is zijn moment er echt: komende week verschijnt zijn titelloze debuutalbum.  Na zijn debuut-EP Elliot, die het al erg goed deed, hoorde we even niets van Roosevelt. Nu is een knallend album vol nieuwe popsongs die je niet meer los laten. Dat gebeurde ook op de redactie en we bekroonde het tot Album van de Week. Daarnaast is Roosevelt ook op de luisterpaal te vinden.

4. (-) Hamilton Leithauser + Rostam - A 1000 Times (single)
Daar sta je dan. Je ziet je muzikale droom uiteen spatten wanneer de band besluit om niet meer verder te gaan. Het gebeurde de doorzetter Hamilton Leithauser toen zijn band The Walkmen stopte, maar hij liet het er niet bij zitten. Dan maar een solo-carriere, zo dacht de Amerikaanse rocker, en dat blijkt een heel goed idee. Zijn debuutalbum Black Hours werd goed ontvangen en deze nieuwe track met Rostam (ex-lid van Vampire Weekend) mag er zeker zijn.  Een gevoelig rocknummer met een ontzettend raak stemgeluid dat je volledig opslokt. Deze gaat op repeat, en nu mag jij raden hoe vaak.

5. (-) Bokoesam – Bokoeyoncé (The Mixtape)
De excentrieke rapper die afgelopen weekend nog zo ontroerde tijdens het optreden van Veldentaal. Opa en oma komen op het podium en hij houdt het even niet meer droog, maar lang echt lang duurt zoiets niet natuurlijk, want Bokoesam had genoeg te vieren. Zijn nieuwe mixtape met gastrappers als Idaly, Jandro en Yung Nnelg staat vol korte nummers die muzikaal en tekstueel even excentriek zijn als de verschijning van de rapper. Vrolijk, soms ietwat hilarische teksten, en altijd gespit op bangers van trapbeats.

6. (-) D.R.A.M. @ Appelsap 2016
D.R.A.M. blijkt op Appelsap veel meer dan die feelgoodhit van vorig jaar, ‘Cha Cha’ en zijn doorbraak ‘Broccoli’. Het begint allemaal wat kneuterig, net een beetje vals, ietwat ongemakkelijk. Hij croont, hij glijdt, vraagt na elk nummer dat iedereen die van zijn moeder houdt zich laat horen. Naarmate de show vordert komt de blije Amerikaan er beter in. Gekke dansjes, elke seconde dat hij niet zingt  grijnzend de tong uit de mond. Drie nummers later wil je, en het hele veld met je, hem knuffelen.

7. (-) Thee Oh Sees - A Weird Exit (album)
Het duurde even, maar dat de rock uit de 60’s nog lang niet achterhaald is, bewijzen den leden van The Oh Sees nog maar eens. Het bandje dat begon als experimenteel thuisproject van John Dwyer is inmiddels een onmisbare naam als je het over oude rockmuziek hebt. En wat zetten de heren een retestrakke prestatie neer met indrukwekkende invloeden van garage-, art- en punkrock. Ze draaien dan misschien wel mee vanaf 1997, maar klinken nog even energiek en fris als vanouds.

8. (-) Factory Floor – 25 25 (single)
Heb je het over onvermoeibaar en dance in de dezelfde zin dan ontkom je er niet aan om de naam Factory Floor een keer te laten vallen. De twee woorden vatten namelijk perfect samen waar de Londense acidband voor staat. Keer op keer komen ze met energieke synthesizerdeuntjes, maar de kracht van een goede acidplaat zit natuurlijk in de eenvoud en daar weten ze bij Factory Floor alles van. Een four-to-the-floorbeat, doorlopende acid-bas en wat spacey samples. Wat eenvoud allemaal wel niet met het gehoor kan doen.

9. (-) Lnrdcroy – Ooze City (single)
Nog zo’n Techno-banger van formaat. Alleen voor deze track moet je wel net even wat langer de tijd nemen. In ruim negen minuten neemt Lnrdcroy je mee in de lo-fi wereld van Outsider House. Een verzamelnaam voor een mix van house, techno, noise en zo’n beetje alles daartussen. De Canadees die in het dagelijks leven Leonard Campbell heet staat bekend om zijn onvoorspelbare live-sets, maar ook deze techno-track is aan de drukke kant als je het vergelijkt met het werk van zijn debuutalbum Much Less Normal.

10. (1) Bewilder – 1 uur 'Forza (It Is)' live in 3voor12 Radio (video)
Een goed liedje, een knotsgek idee, een stuk of dertig razend enthousiaste muzikanten en dat een heel uur lang op de radio: dat was Bewilder's XXL-editie van 'Forza (It Is)' in het kort. De band rondom Maurits Westerik bracht vorig jaar hun debuutplaat uit, met daarop 'Forza', zo'n nummer waarover mensen zeggen dat het wel een uur lang door zou mogen gaan. In 3voor12 Radio namen we de proef op de som. Bewilder nodigde hun hele squad uit voor een marathonversie van 'Forza'. De 3FM studio liep over: Canshaker Pi, Aafke Romeijn, Max Meser, Bombay, Kypski, Bong-Ra... en dan zijn we nog niet eens op de helft. Twee drummers, vier gitaristen, twee cellisten, een trompettist, een modulaire synth... We kunnen nog wel even doorgaan, maar beter kun je er zelf even naar gaan kijken en luisteren.

11. (-) Rae Sremmurd - SremmLife 2
Het vervolg op het debuutalbum van het hip hop-duo uit Atlanta. Met SremmLife 2 is het meest rauwe trapalbum van het afgelopen jaar vol clubbangers en natuurlijk die hit ‘By Chance’ die op zo’n beetje ieder hiphopfeest te horen was deze zomer.  Met producties van o.a. 30 Roc, Resource, DJ Mustard en gastrappers als Gucci Mane, Kodak, Juicy J en Lil John. Het perfecte recept voor een hapklaar album dat de komende tijd nog veel voorbij zal komen en hun status als heetste trapartiesten van het moment alleen maar versterkt.

12. (-) Meindert Talma - De Ballade van Jannes van der Wal
Even iets totaal anders: ‘De ballade van Jannes van der Wal’. Een naam die misschien nog bekend voorkomt. Spoiler alert: de beste man werd in 1982 wereldkampioen dammen en werd vervolgens een nationale held die veelvuldig op tv te zien was. Het inspireerde zanger Meindert Talma om er een ballade te schrijven en zijn album te vernoemen naar de voormalig volksheld die later overleed aan een ernstige ziekte. De gevoelige single vertelt het verhaal van begin tot eind en houdt je tot de laatste seconde in de houdgreep.