Checklist (week 28): o.a. The Avalanches, Roisin Murphy en Anderson .Paak

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Wat een albums komen er ineens tevoorschijn! In de rust tussen de grootste festivals van Nederland verschijnen er weer een flinke lijst aan verrassende platen van o.a. ScHoolboy Q, The Avalanches, Roísín Murphy en Shura. Vernieuwende acts die echt niet mogen ontbreken in de checklist van deze week. Verder bewijst Anderson .Paak maar weer eens dat hij echt een van de tofste artiesten is op North Sea Jazz.

1. (-) ScHoolboy Q – Blank Faces LP (album)
Een van de grote Amerikaanse namen op die twee weken geleden nog op Woo Hah! stond. En dat was natuurlijk niet zomaar, want eindelijk is daar Blank Face, een intrigerend hoogtepunt in de Amerikaanse hiphop. Dat de teksten van ScHoolboy Q altijd on point zijn wisten we natuurlijk al sinds die ene plaat: Oxymoron. Hij timmerde al een tijdje aan de weg, maar dat was toch wel een indrukwekkende prestatie. Dan is het natuurlijk fijn om te horen dat zo'n artiest zichzelf wederom opnieuw uitvindt. Naast de indrukwekkende video's die hij in aanloop naar de release van Blank Faces online zette, kunnen we nu luisteren naar de barz van Q en o.a. Kanye West, Anderson .Paak en Miguel.

2. (-) The Avalanches - Wildflower (album)
Dit mag zeker benoemd worden als een langverwachte comeback van de Australische elektronica-band The Avalanches. De heren uit Melbourne hebben al een tijd niets van zich laten horen, want het debuutalbum Since I Left You is ondertussen alweer zestien jaar uit. Niet dat ze het knappe kunstje verleerd zijn ondertussen, allerminst! Wildflower is wederom een Plunderphonics-hoogstandje. Allerlei tonen en sporen door elkaar gehusseld en dat levert natuurlijk weer een heerlijke vintage sound op die je deze zomer nog veel gaat horen.

3. (-) Roisin Murphy - Take Her Up To Monto (album)
Nog zo'n klasse-album van de singer-songwriter en producer Roisin Murphy, de Ierse dame die bekend staat om haar karakteristieke muziek, mode en optredens. Wat begon als deel van het duo Moloko, samen met haar partner, mondde uit in een bloeiende solo-carrière. Ze nam een korte pauze tussen haar tweede en derde album, maar sinds 2015 werkt haar muzikale geest weer overuren. Take Her Up To Monto is alweer het vierde studioalbum vol experimentele artpop en blijft, zoals we van haar gewend zijn, een genot om naar te luisteren.

4. (-) BadBadNotGood - IV (album)
Het lijkt wel de week van de supertoffe albumreleases, want ook het nieuwe album van BadBadNotGood staat hoog op het to-listen lijstje van deze week. Waarschijnlijk nog wel langer, want dit is nu typisch zo'n fusionplaat met instrumentale hiphop, Post-bob en de perfecte hoeveelheid elektronica die je de rest van het jaar nog opzet in de auto na het werk. Energieke uptempo beats en hier en daar een korte vertraging om je op te laden voor het volgende synthesizer salvo.

5. (-) Josylvio - Ma3seb (album)
Relatief nieuw in de the game, maar Josylvio heeft al wel meer dan een paar keer bewezen dat hij een van de meest relevante namen in de Nederlandse trapscene is. Met hits als 'Mula' en 'Cash' kwam hij binnen, maar na 'Le7nesh' ging het pas echt hard. Het verhaal ging dat hij met een EP Ma3seb zou komen, maar daar is helemaal niets van waar. Uiteindelijk komt Josylvio gewoon direct met een album aanzetten.

6. (-) Anderson .Paak live @ North Sea Jazz
De Amerikaanse rapper blijft maar terugkomen in de checklist, nadat hij een optreden heeft gehad in Nederland. Hoe dat komt? Iedere festivalbezoeker, recensent en muziekliefhebber is direct verkocht als je deze gepassioneerde muzikant op het podium ziet rondlopen. Vorige week stond hij op Pitch, maar ook op North Sea Jazz zette hij de hele tent op z'n kop. En we hebben goed nieuws: Radio 2 heeft de opnames van zijn show online staan!

7. (-) Sofi Tukker - Drinkeee (Single van de Week)
Een van die tunes die de hele zomer op repeat mag, want als er een song is waar het zonnetje van gaat schijnen dan is het 'Drinkeee' wel. Een deephousy drumtrack, een paar stevige congo's in combinatie met een aanstekelijk gitaarriffje en vrouwenstem. Het muzikale duo uit New York heeft onlangs de debuut-EP Soft Animals uitgebracht en eigenlijk mag die hele EP platgedraait worden, maar 'Drinkeee' steekt er toch echt wel met kop en schouders bovenuit.

8. (2) A$AP Ferg live @ Woo Hah!
Een van de opnames die echt niet vergeten mag worden én de grote verrassing van Woo Hah! 2016. Tegen het eind van de set van A$AP Ferg gaat de stoutste droom van het publiek in Tilburg in vervulling. Het gerucht ging al rond, maar hij is er dus echt: de enige echte A$AP Rocky. Het publiek wordt gek, de telefoons schieten de lucht in. Maar er is meer: Tyler, The Creator, Young Thug én headliner ScHoolboy Q storm ook het podium op. Massale hysterie, het grootste feest van het weekend. Kon je er niet bij zijn? Kijk hier onze concertregistratie terug!

9. (-) Jackmaster - DJ Kicks
Een heleboel oude en nieuwe tunes uitgekozen door de Britse house-dj Jack Revill oftewel Jackmaster. Het kostte nogal wat moeite om de juiste tracks te selecteren, want op het moment dat Jackmaster hoorde dat hij tracks moest verzamelen, vergat hij zijn laptop in de taxi in Miami. Natuurlijk een van de grootste nachtmerries van een dj. Uiteindelijk leverde het een mooie afwisselende housemix met roots in de muziekscene van Chicago, Detroit en Glasgow.

10. (1) Blood Orange - Freetown Sound (Album van de Week)
Een paar dagen eerder dan verwacht was daar dan opeens het nieuwe album van Blood Orange en we blijven hem maar draaien. Echt zo'n album dat nog harder binnenkomt naar mate je het meer luistert. Vol verwijzingen naar jaren tachtig funk en r&b, en met gastbijdrages van onder andere Debby Harry, BEA1991, Nelly Fortado en Empress Off. Ondanks de 17 nummers geen lange plaat, en volgens Dev Hynes zijn meest persoonlijke tot nu toe. We zijn nog amper over de helft van het jaar, maar deze gaat ongetwijfeld hoog eindigen in de jaarlijstjes.

11. (-) Shura - Nothing's Real (album)
De Engelse electropop artiest uit Manchester komt met een klein meesterwerkje op de proppen. Haar moeder is een Russische actrice en haar vader een Britse documentairemaker. De creativiteit heeft Shura dus niet van een vreemde en ze valt dan ook onder de categorie DIY-artiesten. Shura doet alles het liefst zelf. Aan de hand van YouTube-tutorials leerde ze zichzelf de basis van productiesoftware aan en met zo'n debuutplaat als resultaat mag je jezelf dan gerust een natuurtalent noemen.

12. Bat For Lashes - The Bride (album)
Als afsluiter nog een natuurtalent uit Engeland. Zowel qua geografische ligging als muziek komt Natasha Kan uit een totaal andere hoek. Ze woont namelijk in London en maakt betoverende indie- en droompop. De magische sound van haar stem en de simplistische geluiden die ze gebruikt komen perfect tot z'n recht op haar vierde album The Bride. Een album dat uitblinkt in ingetogen arrangementen, maar dat maakt het er zeker niet minder pakkend op. Bat For Lashes is gewoon ontzettend mooi en aangrijpend.

De Checklist van deze week is samengesteld door Norbert Pek, Christiaan Walraven, Ralph-Hermen Huiskamp, Freek Verhulst, Atze de Vrieze, René Passet, Ingmar Griffioen, Timo Pisart, Sander Kerkhof, Tomas Delsing, Sjoerd Huismans, Menno Visser en Erik Zwennes.