Checklist (week 28): o.a. Blood Orange, Jamie XX en Wilco

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Na een festivalweekend met Amerikaanse hiphophelden en Britse grimesterren op Woo Hah! en Pitch wordt de Checklist natuurlijk gedomineerd door hiphop-acts. Zo zagen we geweldige optreden van A$AP Ferg en Anderson .Paak, maar toch staat vernieuwende R&B-album van Blood Orange b met gemak op nummer één.

1. (9) Blood Orange - Freetown Sound (Album van de Week)
Een paar dagen eerder dan verwacht was daar dan opeens het nieuwe album van Blood Orange. Echt zo'n album dat nog harder binnenkomt naar mate je het meer luistert. Vol verwijzingen naar jaren tachtig funk en r&b, en met gastbijdrages van onder andere Debby Harry, BEA1991, Nelly Fortado en Empress Off. Ondanks de 17 nummers geen lange plaat, en volgens Dev Hynes zijn meest persoonlijke tot nu toe. We zijn nog amper over de helft van het jaar, maar deze gaat ongetwijfeld hoog eindigen in de jaarlijstjes.

2. (-) A$AP Ferg live @ Woo Hah!
Dé verrassing van Woo Hah! 2016: tegen het eind van de set van A$AP Ferg gaat de stoutste droom van het publiek in Tilburg in vervulling. Het gerucht ging al rond, maar hij is er dus echt: de enige echte A$AP Rocky. Het publiek wordt gek, de telefoons schieten de lucht in. Maar er is meer: Tyler, The Creator, Young Thug én headliner ScHoolboy Q storm ook het podium op. Massale hysterie, het grootste feest van het weekend. Kon je er niet bij zijn? Bekijk hier onze concertregistratie terug!

3. (-) ScHoolboy Q – 'Tookie Knows II: Part 2' (video)
Ook een van de grote Amerikaanse namen op Woo Hah! afgelopen weekend. En dat is natuurlijk niet zomaar, want eind deze week brengt hij zijn nieuwe album Blank Face uit en daar kreeg hij op tijdens zijn show iedereen al goed warm voor. Maar dat is niet alles. Met zijn uitgebreide video's, waaronder Tookie Knows II: Part 2, brengt hij zijn teksten tot leven. Het verhaal van thugs uit de ghetto die uiteindelijk vast komen te zitten. Een klassiek rapverhaal dat ongelooflijk goed in beeld gebracht wordt.

4. (-) Jamie XX – 'Gosh'
Het is waarschijnlijk de meest besproken video van deze week: Romain Gavras’ nieuwe video voor Jamie XX – Gosh. Waanzinnige shots van Aziatische figuranten dansend door een verlaten kopie van Parijs, compleet met nagebouwde Eiffeltoren. En zoals we van Gavras, bekend van o.a. zijn werk voor M.I.A., gewend zijn: een diepe en mysterieuze moraal verborgen in de beelden en de sounds van Jamie XX passen daar natuurlijk perfect bij.

5. (-) Mozes And The Firstborn - 'All Will Fall To Waste' (single)
Weer nieuw werk van Mozes and the Firstborn, na de Power Ranger EP in februari wordt er nu aan een nieuw album gewerkt, met als eerste single 'All Will Fall To Waste'. De vrolijke toon van vorige single 'Nowhere Bound' is wat verder naar de achtergrond geschoven om plaats te maken voor een wat melancholischer geluid.

6. (-) Skepta live @ Woo Hah!
Één van de absolute hoogtepunten van Woo Hah! in Tilburg was de Engelsman die grime naar het grote publiek tilde: Skepta. Van het begin tot het eind van de show staat de hele zaal op z'n kop. Met hits als 'Shutdown' en het nieuwe werk van zijn album Konnichiwa maakt hij de naam van zijn 'energy crew' helemaal waar. En er is nog beter nieuws: de opname van de show staat online. Dus geniet nog even na of oordeel zelf, voor het geval je er niet bij kon zijn.

7. (-) Angel Olsen - Shut Up Kiss Me (single) 
‘I could make it all disappear, you could feed me all of your fears’, zingt Angel Olsen dwingend, terwijl ze bijna manisch in de camera kijkt. Op rolschaatsen. Met een zilveren glitterpruik. Een indringende, vreemde clip bij één van de meest catchy indiepopsongs van 2016 tot nu toe. Een geweldig mooi voorschot op album MY WOMAN, dat in september verschijnt.

8. (-) Wilco live @ Best Kept Secret
In zo'n drukke maand als juni zie je natuurlijk heel wat shows. Dus door festivaldrukte zou je het bijna vergeten, maar op Best Kept Secret gaf Wilco een onnavolgbaar mooie show weg en die mocht deze week ein-de-lijk online. Dus ben je helemaal klaar met de heat van rappers als Skepta en A$AP Ferg,  Kijk dan hier de registratie terug van de intieme show van Wilco. 

9. (2) PJ Harvey, Live @ Down The Rabbit Hole
Nu is het sowieso al speciaal dat deze artiest weer eens op een Nederlands podium staat. Als ze dan ook nog eens een geweldig optreden geeft en een prachtig statement maakt over de Brexit is het plaatje helemaal compleet. PJ Harvey is de meest intellectuele rockvrouw van het moment en met haar intense songteksten en retestrakke show hield ze het publiek van de eerste tot en met de laatste minuut in bedwang. De recensie van haar show staat nu online en bekijk een stuk van haar show terug.

10. (-) Vic Mensa live @ Woo Hah!
Wederom een van die optredens die nog lang in de gedachten van de bezoekers blijft hangen. Vic Mensa is weliswaar nog niet de allergrootste, maar deze rapper uit Chicago gaf toch echt een van de meest spontane en indrukwekendste shows van Woo Hah!. Een jongen van de details en statements. Zo is hij een van de weinige rappers die een decór van levensgrote afbeeldingen van opoerpolitie meeneemt en begint over de schietpartij in Orlando en politiegeweld.

11. (-) Slow Season – 'Damascus' (single)
De nieuwe single in aanloop naar het nieuwe album dat op 15 juli uitkomt. Nu deed het debuutalbum Slow Season het al heerlijk afgelopen jaar en nu komt er dan eindelijk een kans nog meer fijne nieuwe 'oude' muziek van deze psychedlische rockers te horen. 'Damascus' is in ieder geval een goede voorbode op wat er allemaal komen gaat.

12. (-) Anderson .Paak live @ Pitch
Één van de meest geboekte artiesten van deze festivalzomer is zonder twijfel Anderson .Paak. De man die in één klap een ster werd door zijn bijdrages op Dr. Dre-album Compton staat op Lowlands, North Sea Jazz en afgelopen weekend ook op Pitch waar hij het publiek binnen no-time voor zich won. Met zijn energieke performance en dansbare hiphophits krijgt hij zelfs de grootste hiphophater nog enthousiast. De volledige recensie de zaterdag van Pitch vind je hier.

De Checklist van deze week is samengesteld door Norbert Pek, Christiaan Walraven, Ralph-Hermen Huiskamp, Freek Verhulst, Atze de Vrieze, René Passet, Ingmar Griffioen, Timo Pisart, Sander Kerkhof, Tomas Delsing, Sjoerd Huismans, Menno Visser en Erik Zwennes.