3voor12 Checklist (week 19): O.a. Mark Pritchard, Chance The Rapper en Jessy Lanza

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Een lijst met flink wat hiphop deze week. Zo vind je onder andere de nieuwe track van Schoolboy Q en Kanye West in de lijst, maar daarnaast kan natuurlijk ook de nieuwe mixtape Coloring Book van Chance The Rapper deze week niet ontbreken. Toch prijkt bovenaan het nieuwe album van Mark Pritchard die op Under The Sun de diepste geluiden uit zijn synthesizers weet te toveren.

1. (-) Mark Pritchard - Under The Sun (album)
De Britse producer zet alle zintuigen op scherp met het nieuwe album Under The Sun. Dat deed hij zes jaar geleden al toen de eerste track '?' werd uitgebracht. Met Under The Sun richt Pritchard zich helemaal op de diepere ambient elektronica. Een dansbare beat, zoals op vorige albums, ga je niet zo snel vinden, maar dat maakt het er niet minder indrukwekkend op. De zon gaat er dus niet bepaald van schijnen, maar hij bewijst wel perfect te kunnen doseren gedosseerde synthesizers. Under The Sun is diep en duister, maar blijft heel toegankelijk. Naast de betoverende producties wist Pritchard ook artiesten als Thom Yorke en Linda Perhacs te strikken. Op het hele album is geen teleurstellende track te vinden.

2. (1) Radiohead - A Moon Shaped Pool (Album vd Week)
Het heeft vijf jaar geduurd, maar Radiohead kwam twee weken terug met een nieuw album op de proppen. Nog nooit lieten ze de fans zo lang wachten, maar geduld is een schone zaak. Gelukkig wordt dat geduld dan ook rijkelijk beloond, want A Moon Shaped Pool is een waar meesterwerk gevuld met flink wat sterke tracks die we soms al jaren geleden live hoorden en nooit een studiovorm vonden, overweldigende strijkers en prachtige arrangementen. Het album snijdt verschillende thema's aan, waarvan de scheiding van Thom Yorke toch wel het meest voorkomende onderwerp is. Het resultaat: een stijlvol album dat na een dag luisteren zich al opdringt richting de top 3 van het oeuvre past. Je leest de recensie van A Moon Shaped Pool hier terug.

3. (-) Jessy Lanza - Oh No (Luisterpaalalbum)
Een album dat wij met veel plezier een plekje geven op de luisterpaal. De Canadese elektronische songwriter weet als geen ander hoe je catchy popdeuntjes uit de 80's te combineert met een een dosis R&B en elektro. Met de hulp van Junior Boys en Caribou werkte de Canadese aan dit tweede album dat je plotseling in een wereld vol funky drumsamples en zagende synthesizers zet.

4. (-) Schoolboy Q & Kanye West - 'THat Part' (track)
Weer zo'n verrassingrelease en dit keer een flinke banger uit de koker van Schoolboy Q en Kanye West. Traag en trappy was overduidelijk de stemming van Q en West tijdens het schrijven van 'THat Part'. Er werd vorige week al een tweet de wereld in geslingerd door Kanye West: "GET TOP DAWG ON THE PHONE!" Een dag later was de track te vinden op Spotify en Apple Music. 

5. (3) Kaytranada - 99,9% (album)
Kaytranada draait al een tijdje mee en scoorde al flink wat punten met zijn dj-sets, maar een veelzijdige plaat als 99,9% leverde hij nog niet. De perfecte cross-over van hiphop, R&B en house. Daarnaast nodigde hij niet de minste namen uit voor een bijdragen. 'GLOWED UP' van Anderson .Paak was al een tijdje uit, maar nu blijkt dat ook ook Little Dragon, Phonte, BadBadNotGood en, jawel, Craig David met de Canadese producer de studio in zijn gedoken. Perfecte plaat voor dit weer.

6. (-) Chance The Rapper - Coloring Book (album)
De nieuwe mixtape van Chance mag je zeker niet gemist hebben als hiphopliefhebber en het is, zoals de naam al doet vermoeden, een kleurijke verzameling tracks en features. Interessant zijn vooral de gospelinvloeden die door het hele album terug te horen zijn. Bijvoorbeeld op de track 'Blessings', die is geschreven als een ode aan god. Uiteraard laat ook Kanye West zich horen, maar daarnaast werkte Chance samen met onder andere Jeremih, Justin Bieber, Young Thug en Future. Een tape die met gemak nog de hele zomer, en waarschijnlijk lang daarna, mee kan gaan in het lijstje favorieten. Coloring Book is sinds afgelopen vrijdag te vinden op Apple Music, ondanks dat je de mixtape daar gratis kunt downloaden. 

7. (-) Midland - 'Final Credits' (track)
Klaar voor een throwback naar de jaren '80! De man die zich nooit, maar dan ook nooit vastklampt aan hokjes komt met heerlijke discotrack. Natuurlijk staat Midland bekend om zijn geweldige dj-sets, maar ook zijn producties. Midland zoekt graag de grenzen op van zo'n beetje alle elektronische genres. Op zijn vorige ep Blush zocht hij het in de technohoek, 'Final Credits' is stevig geworteld in de disco. Een ongekend pakkend deuntje, gesampled van Lee Alfred met Rockin-Poppin Full Tilting, dat de rest van de dag niet meer uit je hoofd gaat.

8. (-) Bonne Aparte - 'Aged' (track)
Het is alweer een flinke tijd terug dat we iets van de Nederlandse noiserockband hebben gehoord. 2008 om precies te zijn, want toen kwam het debuutalbum uit. Toch zijn ze terug met de nieuwe track 'Aged' en als het goed is mogen we dit zien als voorproefje van de nieuwe EP die binnenkort uitkomt. In ieder geval is de band de komende tijd weer vaker op het podium te vinden, waaronder in het voorprogramma van het Amerikaanse Destruction Unit.

9. (6) ANOHNI - Hopelessness (album)
Een bewogen album uit de koker van een de artiest die we voorheen kende als Antony and the Johnsons. Het nieuwe album is de eerste verzameling van nieuw werk in zes jaar. Hudson Mohawke en Oneohtrix Point Never geven Ahohni een totaal nieuwe richting. Weg zijn de weelderige kamerpop-arrangementen, en welkom zijn de typische Hudmo blazers, snares, lompe drums en glasachtige synths van OPN. De zangeres gaat er met gestrekt been in, met heftige teksten over drone-bombardementen, AIDS en apocalyptische visies de klimaatveranderingen. Zware kost, maar soms is dat precies wat nodig is.

10. (-) Black Madonna @ De School
Op papier was het al een goede combinatie, Job Jobse en The Black Madonna in De School afgelopen vrijdag. Maar dankzij een publiek dat er vanaf de start vol in vloog, een oude bekende van Trouw die de hele nacht bovenop de DJ-booth stond te dansen, Job die zijn beste thuiswedstrijd tot nu speelde, en The Black Madonna die alles raak schoot werd het nog veel en veel meer dan dat. Niet gek dat The Black Madonna er flink wat over twitterde, incl onderonsjes Seth Troxler. Zo vaak maak je niet mee dat er zo lang, zo veel energie in een club zit. Het slaat nergens op om één track als hoogtepunt van zo'n avond te noemen, maar 'My Man' van Hysteric gaat ongetwijfeld bij veel bezoekers op repeat staan de komende tijd.

11. (-) Tacocat, Michael Rother, Bonne Aparte en Wolf Eyes @ Incubate 
Incubate-nieuwe-stijl was voor de trouwe bezoeker misschien even slikken. Het cutting edge-festival ging het helemaal anders aanpakken na de geldproblemen waar het vorig jaar in terechtkwam. In plaats van één (te) ambitieuze editie van een week lang in september zijn er nu een aantal kleinere niche-edities verspreid over het jaar. De eerste daarvan vond afgelopen weekend plaats en kende bijzondere shows van onder meer Michael Rother (NEU, Harmonia), noiseveteranen Wolf Eyes en avant-gardisten Nurse With Wound. Maar het leukste optreden zaterdagnacht kwam stiekem toch van ‘het leukste palindroom van Incubate’ Tacocat, dat niet voor niets de nieuwe Powerpuff Girls-tune mocht schrijven. 

12. (10) Various Artists - Pampa Records Vol. 1 (compilatie)
Een compilatie van het label van DJ Koze, en daar staan behoorlijk wat hoogtepunten op. Van de (al eerder uitgebrachte) geweldige Matthew Herbert-remix van Lianne La Havas’ 'Lost & Found'  tot 'Come We Go' van Jamie XX en Koze zelf (onder zijn Kosi Kos-alias), een ode aan de gigantische M25-ringweg rond Londen. En niet te vergeten de bedwelmende deephouse van Ada op 'You and Me'.

De Checklist van deze week is samengesteld door René Passet, Atze de Vrieze, Timo Pisart, Ralph-Hermen Huiskamp, Flip Kloet, Erik Zwennes, Norbert Pek, Ingmar Griffioen, Menno Visser en Sjoerd Huismans.