3voor12 Checklist (week 16): O.a. Prince, Beyoncé en Weval

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Een hele hoop grote namen zijn deze week vertegenwoordigd in de Checklist. Uiteraard kan Beyoncé's plotselinge nieuwe plaat Lemonade niet ontbreken in de lijst. De te vroege dood van Prince doet verlangen naar muziek van de legende, die online amper te vinden is (maar de allerlaatste show dan weer wél). Daarnaast nog een heleboel nieuwe releases, zoals een opvallend goede EP van de Zweedse producer Lukas Nystrand von Unge.

1. (-) Prince Live at the Fox Theater 14 april 2016
De laatste show van de poplegende die afgelopen week overleed gaat door merg en been. We kennen hem natuurlijk van zijn uitbundige funky tracks, maar tijdens zijn laatste Piano and a Microphone-tour bewees hoe indrukwekkend hij is met een minimale bezetting. Een van de bezoekers was zo lief om het op Soundcloud te zetten. Dus bij wijze van spreken een mooi eerbetoon aan de laatste noten aan deze geweldige artiest.

2. (-) Beyoncé - Lemonade (video)
Na maandenlange teases op social media kwam Lemonade zondag uit. De eerste indruk: Beyoncé's muzikale hoogtepunt mag het niet genoemd worden, maar het overgrote deel van de plaat bevat geweldige producties. Denk bijvoorbeeld aan de samenwerkingen met Kendrick Lamar (Freedom) en The Weeknd (6 Inch). Naast geweldige muziek werd het hele album verfilmd tot één grote clip die het geheel nog een stuk indrukwekkender maakt. 

3. (-) Glowinthedark X SFB - Elleke Keer (track)
Een trappy productie van de rappers van SFB en de producers van GLOWINTHEDARK. Het nummer dat de clubs deze zomer ongetwijfeld op zijn kop gaat zetten. Naast de hook die je na één keer luisteren al niet meer uit je kop krijgt, blijven ook de minimalistische piepjes en bliepjes zeker in je hoofd hangen. 

4. (1) Kevin Morby - Singing Saw (Album van de Week)
Het album van de week is gemaakt door Kevin Morby. Met zijn rustige en karakteristieke folkliedjes neemt Kevin Morby (Woods / Babies) je mee terug in de tijd. De songs zijn duidelijk geïnspireerd op singer-songwritermuziek zoals die halverwege de vorige eeuw gemaakt werd. Wel weet Morby heel subtiel scherpe elektronische en psychedelische invloeden van vandaag de dag erin te verwerken.

5. Weval - The Battle (track)
Nog minimalistischer, maar zeker niet minder indrukwekkender is de nieuwe Weval. Met de single The Battle werken ze zoetjes aan naar de release van hun nieuwe album toe. Verwacht een speels samenspel van synthesizer en funky drums. Vooral over die drums is goed nagedacht en het resultaat mag er zijn. Prachtige fill-ins en funky percussie maken dit tot een zeer gewaardeerde track.

6. (3) PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project (album)
Alweer het dertiende album van de Britse singer-songwriter. Deze keer pluist Harvey de rocky kant van haar kunnen uit en leerde bovendien saxofoon spelen. Noem haar een singer-songwriter voor gevorderden. Melancholie, grootse arrangementen en maatschappijkritische teksten komen samen op een album dat een aantal keer opnieuw aan moet voor je het kunt doorgronden. Geen muziek die makkelijk wegluistert dus, maar dat maakt het niet minder mooi en imposant.

7. Mura Masa - What If I Go (track)
Als reïncarnatie bestaat heeft deze jongen er al heel wat muzikale levens op zitten. De multi-instrumentalist en producer Mura Masa is pas begin twintig en levert nu al albums, EP's en singels die het vermoeden wekken dat hij al tientallen jaren in het vak zit. Na zijn grote hit Firefly (ft. NAO) en Lovesick is hier het zomerse What If I Go. Vooral zijn karakteristieke vocalsamples vervelen nooit.

8. King Gizzard & The Lizard Wizard - Nonagon Infinity (album)
Twee drummers in één band, dat kan toch nooit goed gaan? Nou, dat kan zeker wel. De psychedelische rockers van King Gizzard & The Lizard Wizard uit Australië zijn het levende bewijs. Het beste van de hedendaagse garagerock en psychedelica komende samen op al weer het derde studio-album binnen één jaar (!) Vanaf aanstaande vrijdag is het nieuwe werk ook in Nederland verkrijgbaar. 

9. (2) Indian Askin – Sea of Ethanol (album)
We hebben even gewacht op de debuutplaat van 12van3voor12-band Indian Askin, maar eindelijk is het eindresultaat hier. Twee weken geleden verscheen het album vol dEUS/Beck-achtige 90’s rock met psychedelisch randje op de Luisterpaal, lees hier hoe het klinkt: “Sea of Ethanol is een album als een Sansevieria: puntig, licht giftig en niet kapot te krijgen.”

10. (-) Lukas Nystrand von Unge - Studio Barnhus EP No.2 (EP)
Zelf de mensen die niet van house houden, zullen de nummers van deze producer kunnen waarderen. Nee, het gaat hier niet om je average-house productie, maar om heerlijke Zweedse rommelhouse. Je weet wel, met zo'n mooie ruis erover heen alsof het vinyl zonder af te stoffen op de speler is gelegd. Zeker de opener In My Heart mag geschaard worden onder het kopje nieuwe classics. Je vindt het album op de luisterpaal.

11. (-) Larry Levan - Genius of Time (LP)
De oplettende muziekliefhebber heeft hem vast voorbij zien komen tijdens Record Store Day, waar hij werd verkocht als speciale uitgaven. Voor degene die hem niet kennen: Larry Levan is de legendarische disco/house pioneer, die in de Amerikaanse club Paradise Garage furoure maakte met zijn geweldige dj-sets. Zijn beste remixes en producties zijn gebundeld op Genius of Time én als je een keer echt los wil gaan - oude stijl -, dan mag deze verzamelaar nummer echt niet ontbreken.

12. (-) The Limiñanas - Malamore (album)
Ook een van de pareltjes die op de luisterpaal te vinden is, want wat een heerlijk album leverde deze Franse garagepsychband toch af. Een heftige plaat met een superhoog Serge Gainsbourg-gehalte, die je meer gaat waarderen naarmate je er meer naar gaat luisteren. Eén ding is zeker, het is zeker het proberen waard.

De Checklist van deze week is samengesteld door René Passet, Atze de Vrieze, Timo Pisart, Ralph-Hermen Huiskamp, Flip Kloet, Erik Zwennes, Norbert Pek, Ingmar Griffioen, Menno Visser en Sjoerd Huismans.