3voor12 Checklist (week 16): O.a. PJ Harvey, James Blake en Skepta

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Deze week een diverse Checklist en dat is nog zacht uitgedrukt. Van boogierock, singer-songwriters tot aan hiphop, grime en electro. Bereid je voor op zo'n beetje alle uithoeken van het hedendaagse muziekaanbod. Bovenaan zijn de singer-songwriters Kevin Morby en PJ Harvey beland, maar ook Skepta, James Blake en Death Alley kunnen deze week niet ontbreken.

1. (-) Kevin Morby - Singing Saw (album)
Komt deze week zonder enige twijfel op de eerste plaats terecht. Met zijn rustige en karakteristieke folkliedjes neemt Kevin Morby (Woods / Babies) je mee terug in de tijd. De songs zijn duidelijk geïnspireerd op singer-songwritermuziek zoals die halverwege de vorige eeuw gemaakt werd. Wel weet Morby heel subtiel scherpe elektronische en psychedelische invloeden van vandaag de dag erin te verwerken.

2. (9) Indian Askin – Sea of Ethanol (album)
We hebben even gewacht op de debuutplaat van 12van3voor12-band Indian Askin, maar eindelijk is het eindresultaat hier. Vorige week verscheen het album vol dEUS/Beck-achtige 90’s rock met psychedelisch randje op de Luisterpaal, lees hier hoe het klinkt: “Sea of Ethanol is een album als een Sansevieria: puntig, licht giftig en niet kapot te krijgen.”

3. (-) PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project (album)
Alweer het dertiende album van de Britse singer-songwriter. Deze keer pluist Harvey de rocky kant van haar kunnen uit en leerde bovendien saxofoon spelen. Noem haar een singer-songwriter voor gevorderden. Melancholie, grootse arrangementen en maatschappijkritische teksten komen samen op een album dat een aantal keer opnieuw aan moet voor je het kunt doorgronden. Geen muziek die makkelijk wegluisterd dus, maar dat maakt het niet minder mooi en imposant natuurlijk.

4. (-) M83 - Junk (album)
Over smaak valt niet te twisten. En pas op, want tijdens het luisteren is de kans groot dat je in een tweestrijd raakt met jezelf. Junk is verreweg het meest kitschy album dat M83 ooit heeft uitgebracht. Of dat nu goed of fout is, blijft bij ieder nummer opnieuw de grote de vraag. Toch kan een gladde throwback naar de synthpop van het begin van eeuwwisseling in principe geen kwaad, toch?

5. (-) DJ Shadow & Run The Jewels - Nobody Speak (single)
Er zijn nogal wat hiphop-artiesten die rond deze tijd hun album, gaan, uitbrengen. En opeens komen DJ Shadow & Run The Jewels met rechtoe, rechtaan beats en lines tevoorschijn. Shadow houdt het lekker simpel en rappers El-P en Killer Mike blijven verbazen met hun verfijnde flow. De single is verschenen in aanloop naar het nieuwe album The Mountain Will Fall van DJ Shadow. 

6. (-) Kweku Collins - Stupid Rose (single)
En er is meer nieuws te vinden in hiphopland. Althans, van de vintage rap zoals de heren van Run The Jewels hierboven dat brengen kunnen we niet spreken. Maar dat maakt de rap- en R&B-crossover van Kweku Collins er niet minder interessant op, integendeel. Stupid Roses is de single van het pas verschenen Nat Love. Een album vol rustige, lieflijke producties en teksten, en daarmee een lenteplaat puur sang.

7. (-) Skepta - Man (single)
Nog héél even en dan kunnen we het nieuwe album van grime-koning Skepta begroeten. Het lang verwachtte Konnichiwa heeft nogal wat voeten in de aarde. Eigenlijk moest het al jaren geleden uitkomen, maar zijn succes in Amerika gooide wat roet in het eten. Ondertussen zijn we verder, maar op 6 mei komt het album dan toch echt uit. Man is in ieder geval het grimey voorproefje dat we verdiende.

8. (-) James Blake - Timeless (track)
James Blake zoekt het met de track Timeless de mellow sferen op. Langgerekte baslijnen, minimalistische en warme synths en de doordringende stem van Blake. Met het nummer laat hij weer eens zien hoe hij zijn residency bij BBC1 dubbel en dik waard is. Wat begint als een klein intiem nummer uit zich natuurlijk in een bombastische climax.

9. (1) Woods - City Sun Eater in the River of Light (3voor12 Album van de Week)
Laat die wollige albumtitel je niet van de wijs brengen: de nieuwe Woods is dé indieplaat van deze lente. Invloeden uit afrobeat, reggae en soul leiden tot een overdaad aan weelderige blazers-arrangementen, terwijl de songs sterker zijn dan ooit.

10. (8) Parquet Courts – Human Performance (album)  
Topsingles Dust, Berlin Got Blurry en het titelnummer van de nieuwe Parquet Courts kenden we al, nu is de hele plaat er van de Texaans/Brooklynse indieband die noisy garagepunk laat samenvloeien met americana en 90’s slackerrock. En die derde plaat (eerste voor Rough Trade) mag er weer zijn hoor: Parquet Courts klinkt scherper dan ooit terwijl de filosofische teksten van Andrew Savage alleen maar beter worden. Ga de band checken op de Nederlandse festivals waaronder Pinkpop (!) en Down The Rabbit Hole.

11. (-) Death Alley op Roadburn
Afgelopen weekend vond het tofste rockfestival van Nederland weer plaats in Tilburg. Dan hebben we het natuurlijk over Roadburn. Er zijn er tal van hoogtepunten te benoemen, maar Death Alley staat zonder twijfel ook in dat rijtje. De vunzige boogierock-act blijft toch wel dé band van het moment. Seks, rete-strakke muziek en een ongekende performance. Het hele verslag van Roadburn door 3voor12/Tilburg lees je hier.

12. (10) Leon Vynehall – Rojus (Designed to Dance) (album)
Zoemende synths, fluitende vogels, hijgerige vocals en ouderwetse housepiano’s. Het nieuwe album van de Britse housemeester Leon Vynehall is, nu de lente echt begonnen is, precies de goede plaat op het goede moment.

De Checklist van deze week is samengesteld door René Passet, Atze de Vrieze, Timo Pisart, Ralph-Hermen Huiskamp, Erik Zwennes, Norbert Pek, Ingmar Griffioen, Menno Visser en Sjoerd Huismans.