3voor12 Checklist (week 13): O.a. Mark Pritchard, A.K. Paul & Young Thug

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Na het weekend waarin het startschot werd gegeven voor het festivalseizoen, is er aan checklist-ammo geen gebrek. Naast enkele hoogtepuntjes van Paaspop en DGTL serveren we graag de mooiste releases van de afgelopen week uit. Zo dropte Young Thug zijn langverwachte Slime Season 3, ontroerde Whitney ons met nog een geweldige track in aanloop naar het nieuwe album en zonder twijfel belandt Mark Pritchards nieuwe single op nummer 1.

1. (-) Mark Pritchard - Beautiful People
De Britse producer presenteert een melodisch samenspel van synthesizers, dwarsfluiten en de dromerig stem van Thom Yorke. En het smaakt naar meer. De electro-veteraan zet een idillysche sfeer neer en bewijst dat hij zijn creativiteit nog even goed de vrije loop laat als vroeger. Na zijn vorige single Sad Alron smachten liefhebbers naar Under the Sun: zijn eerste solo-album in vijf jaar, dat uitkomt in mei.

2. (-) A.K. Paul - LANDCRUIZIN'
Ronkende motoren, slippende banden en een heerlijke electro-soul beat. Zo start de nieuwe track van producer A.K. Paul. De elektronische vernieuwer brengt rythmische beats samen met een interessante vorm van R&B en overstuurde gitaarrifs. Er wordt al lang gewacht op het werk van zijn broer Jai Paul. Onlangs richtten de broers het collectief Paul Institute op. LANDCRUIZIN' is de eerste single en via deze mysterieuze website kun je op de hoogte blijven van hun releases.

3. (-) Whitney - Golden Days
De jongens van Whitney hebben na hun eerste single en 3voor12 sessie op Where The Wilde Things Are al laten horen dat er een veelbelovende plaat in de maak is. En de nieuwe single Golden Days onderstreept dat nog eens met een hele dikke rode stift. Julian Ehrlich en Max Kakacek, bekend van Smith Westerns, maken muziek waarover je jezelf soms verbaast. Wordt dit nog gemaakt in 2016? Jazeker! Helaas moet er nog even op het album gewacht worden, want Light Upon The Lake komt pas begin juni uit.

4. (-) Underworld op Paaspop 2016
Dee technopioneers van Underworld zorgde zonder twijfel voor een onvergetelijke preformance op Paaspop. Underworld draait natuurlijk al een tijd mee, maar ze pakken het op hun nieuwe album Barbara Barbara, We Face A Shining Future net even anders aan. Ze vieren het leven. Het tempo ligt hoog tijdens het optreden van de afsluiter van het eerste grote Nederlandse festival. Underworld en het publiek zijn helemaal klaar voor het festivalseizoen.

5. (-) Young Thug - Slime Season 3
De hiphopfanaat heeft ongetwijfeld een groot feest gevierd toen vrijdag naar de nieuwe tracks van Young Thug geluisterd kon worden. Thug is verantwoordelijk voor een berg aan clubbangers en zijn iconische flow komt ook op de nieuwe mixtape geweldig goed tot zijn recht. Tracks als Slime Shit en Drippin' horen we ongetwijfeld nog terug op hiphopavonden in de clubs. Deze zomer zijn Thugger en zijn bangers te zien en horen op WOO HAH! in Tilburg.

6. (-) William Bell - The Three Of Me
Voor de soulliefhebber is er ook een leuke verrassing te vinden op het web. De mierzoete, maar stralende single van de Amerikaanse soul singer-songwriter William Bell brengt alvast een sprankje zon binnen in de hoofden van zijn luisteraars. Een must-listen voor de liefhebber die houdt van gevoelige soulballads. The Three Of Me is het openingsnummer van zijn nieuwe album This Is Where I Live dat in Juni uitkomt.

7. (1) PJ Harvey - The Community Of Hope (track)
De nieuwe track van de Engelse singer-songwriter PJ Harvey heeft een bescheiden relletje tot gevolg. In de clip wordt ze rondgereden door een ongure en half gesloopte buurt in Washington D.C., door een journalist die later verklaarde niet te weten dat hij in een muziekvideo figureerde. Ook de daadwerkelijke actiegroep The Community of Hope distantieerde zich van de video, die volgens hen een veel te stereotype beeld van de wijk weergeeft. Je zou het bijna vergeten: uitstekend nummer! Met name ook door die herhaalde hook “they’re gonna put a Walmart here” – een plan dat al weer van de baan is.

8. (5) The Last Shadow Puppets - Aviation
Alex Turner en Miles Kane zijn terug met hun gezamenlijke project The Last Shadow Puppets, Aviation is de openingstrack van hun aanstaande tweede elpee. De clip, die zich wederom op het strand afspeelt, lijkt wel een preview van hun vorige video Everything You’ve Come to Expect. Het nummer is heel wat vlotter dan dat eerste voorproefje, met een droevige strijkerspartij als opvallendste laag.

9. (-) LCD Soundsystem live in NYC
In New York begon Pasen allerminst met het zoeken van eieren. Daar lag de prioriteit bij het eerste optreden van LCD Soundsystem in vijf jaar. En de band staan nog even sterk in zijn schoenen. De pers was vriendelijk gevraagd nog even te zwijgen, maar er zijn her en der al wat verhalen over de avond te lezen. Buiten was de tekst 'Test In Progress, Please Stand By' te lezen. Maar een testfase blijkt niet nodig, want op verschillende filmpjes op internet is te zien hoe los het ging in de Amerikaanse metropool. Een mooi vooruitzicht op het optreden tijdens Lowlands 2016.

10. (2) Weval – I Don’t Need It (track)
De ongelooflijk spannende nieuwe track van technoduo Weval. Waar het warme bad in sommige van hun nummers wat al te comfortabel is, wringt I Don’t Need It precies genoeg met vervormde vocalen, overstuurd brommende synths en een hevig freakend slot. Wat vraag je, meer van dit? Dat krijgen we 10 juni, als het (titelloze) debuutalbum van het duo uitkomt bij Kompakt.

11. (-) Marlon Williams - Marlon Williams (3voor12 Album van de Week)
Marlon Williams begon in zijn thuisland Nieuw Zeeland als frontman van The Unfaithful Ways, een bandje dat hij met schoolvrienden en zijn scheikundeleraar had opgezet. Na een driedelige samenwerking met Delaney Davidson is het nu tijd voor zijn solodebuut, dat sinds vrijdag ook in Europa uit is. In de melancholische americana van de twintiger klinkt een hoop levenservaring door, maar Williams beschikt bovendien over een aardig empathisch vermogen.

12. (7) Damien Jurado - Visions Of Us On The Land (album)
Het veertiende album alweer van indiefolk-vakman Damien Jurado, en het afsluitende deel van een reistrilogie over het fictieve Maraqopa. Cryptisch, licht psychedelisch en ingetogen. In april staat Jurado op Motel Mozaique.

De Checklist van deze week is samengesteld door Niels Aalberts, Sjoerd Huismans, Erik Zwennes, Menno Visser, Ingmar Griffioen, Rene Passet, Sander Kerkhof, Atze de Vrieze, Leo Blokhuis, Norbert Pek, Ralph-Hermen Huiskamp en Tomas Delsing.