BKS16: Energiek The Heavy leidt de nacht in

Britse duizenpoten doen planken trillen

Carlijn Kösters ,

Terwijl het gros van de bezoekers bij Stage One - want Beck - staat, bouwt The Heavy een heerlijk funk-feestje in de tent van stage Five. Met behulp van een energieke set, een flinke vaart en een ijzersterk muzikaal geheel, doet het viertal op geen manier onder voor een headliners als Beck.

Het is een perfecte combinatie van funk, rock, jazz en soul. Flink wat variatie dus, verwerkt in een loeisterk geheel. Met een warme soulstem wordt het publiek onthaald voor een onbeschaamd uurtje dansen. Zo rekent het viertal voor goed af met een begrip van ‘one-hit-wonders’, because they really ‘like them now’. Prominente blazers, aangevuld met gitaar in een kras tempo. Knappe kop die niet valt voor deze Britse prachtgroep.

Jeetje, waar kennen we dit ook alweer van?
Wie houdt van lange lijsten: zoekt u eens op hoe vaak ‘How You Like Me Now’ in de reclame of op televisie gebruikt is. Begrijpelijk ook: een toegankelijk geluid, waar je moeilijk ruzie mee krijgt. 

Dus we hoeven niet 'back' naar Beck?
Tenzij je een heel fijn feestje mis wil lopen in de tent: nee. Een beter begin van de eerste nacht is er niet, een podium vol getalenteerde muzikanten en een publiek dat er meer van smult dan bij de eet-tentjes wordt gedaan.

En is het niet juist wat te heavy voor Stage Five?
The Heavy zou eigenlijk wel kunnen doorstomen naar het grootste podium van elk festival, komend jaar. Door de extreme toegankelijkheid van de band, kun je deze Britten eigenlijk altijd op elk podium kwijt, want feest wordt bij The Heavy gegarandeerd. Maar of deze band echt past in het indie-karakter van Best Kept Secret, is  een andere vraag.