10 tips voor Best Kept Secret

Van Afrikaanse dance tot tranentrekkers van singer-songwriters

Flip Kloet ,

Naast de grote namen als Beck, Editors en Jamie xx staan er natuurlijk ook een heleboel minder bekende namen op Best Kept Secret. Niet dat die acts daardoor minder interessant zijn, want het blijft immers het festival van de verborgen geheimen. De redactie heeft een lijstje opgesteld met shows die je zeker niet mag missen.

Ryley Walker
Een van de singer-songwriters op BKS die je zonder enige gêne mag omschrijven als een hidden gem! Ryley Walker zet zijn diepe folksongs wat kracht bij met een flinke dosis psychedelica en jazz. Zoals de legendarische Van Morrison en Pentangle dat deden. Dat die combinatie ook vandaag de dag nog heel goed werkt, hoor je terug op zijn laatste album Primrose Green. Vele fans wachten vol spanning op zijn nieuwe plaat Golden Sings That Have Been Sung, waardoor je jezelf natuurlijk afvraagt of we daar al iets van gaan horen.

Waar te zien? Zondag 19 juni, 13.30 – 14.30 uur @ Stage Three.

Julien Baker
De singer-songwriter die ongetwijfeld de meest verdrietige plaat van het jaar gemaakt heeft. En dat is in het geval van Julien Baker eigenlijk helemaal niet negatief. Op Sprained Ankle zingt ze over relaties, drugsproblematiek en spiritualiteit. Het luisteren naar haar nummers voelt aan als het spieken in het dagboek. Met enkel een gitaar en haar doordringende stem is dit het optreden van BKS waarbij je zeker je zakdoekjes niet mag vergeten. De liedjes van Julien Baker komen namelijk direct in het hart binnen. Je bent gewaarschuwd.

Waar te zien? Zaterdag 18 juni, 14.15 – 15.00 uur @ Stage Three.

Liss
Deze Denen combineren elektronische pop en soulproducties. Doorbraaksingle Try zette ons allemaal met beiden benen in de jaren dat pop en soul nog helemaal mainstream was, zonder je het idee te geven dat je in een foute herhaling beland bent van iets dat al lang gedaan is. De synthesizers en drumsounds klinken fris en zijn perfect om aan het begin van de avond alvast warm te dansen voor de vele dj-sets later op de nacht. De jongens uit Kopenhagen hebben trouwens steun van de grote headliner die op zondag het festival afsluit; dan hebben we het natuurlijk over Jamie xx.

Waar te zien? Vrijdag 17 juni, 19.45 – 20.30 uur @ Stage Three

Glass Animals
Met deze Engelse muzikanten ging het echt ontzettend hard vanaf het moment dat debuutplaat Album uitkwam. Binnen no time stonden de heren op festivals als Glastonbury, Coachella, Bonnaroo en Lollapalooza met hun indiepop met hier en daar een uitstapje richting de hiphop en psychedelica. De zanger en gitarist Dave Bayley produceerde de plaat en nadat de producer van Adele ze live zag, was hij direct overtuigd van de band. En er is goed nieuws: in augustus komt hun nieuwe album How To Be A Human Being. De single ‘Life Itself’, die sinds vorige maand online staat, klinkt in ieder geval héél erg lekker, dus de verwachtingen zijn hooggespannen.

Waar te zien? Zaterdag 18 juni, 16.30 – 17.30 uur @ Stage One.

Remy van Kesteren
Even een moment van bezinning en spanning in de bossen van Hilvarenbeek, want Remy van Kesteren komt naar het festival. De componist die ook nog eens geweldig is op de harp heeft voor zijn laatste album een band bij elkaar gezocht. Begeleid door Michael Prins (zang), Leticia Moreno (viool), Joost Kroon (drums) en Eric Vloeimans (trompet) zijn de tragische, maar vaak dromerige composities van Van Kesteren echt het beluisteren waard.

Waar te zien? Zaterdag 18 juni, 17.45 – 18:30 uur @ Stage Three

Psychic Ills
De experimentele psychedelische rockband uit de grote metropool New York brengt na drie jaar eindelijk weer een bezoekje aan Nederland. Een heerlijk muzikaal avontuurtje in de bossen van de Beekse Bergen dat nog best dicht bij de sound van bijvoorbeeld de Velvet Underground komt. Nu waren ze in 2007 en 2013 al in het Brabantse te vinden tijdens ZXZW en Incubate en nu bezoeken ze de prachtige bossen van Hilvarenbeek, want de band zit midden in hun Europese tour. Ondertussen hebben ze alweer een berg aan nieuw materiaal uit natuurlijk, waaronder het album Inner Journey Out dat sinds juni te vinden is.

Waar te zien? Zaterdag 18 juni, 14:30 – 15:15 uur op Stage Five

VANT
Vier Britten die zowel op hun fijne platen als het podium de versterkers op standje overdrive zetten en helemaal los gaan. Dat bewezen ze eerder al op Eurosonic. Het nummer Parking Lot ken je ondertussen wel, maar er is zoveel meer. Ook hun nieuwe single Fly-By Alien is een knaller van een garagerockplaat die je echt gehoord moet hebben. Naast goede muziek heeft de band ook wel degelijk een boodschap, want veel van hun nummers gaan over het Europese grensbeleid en de opwarming van de aarde bijvoorbeeld. Verwacht in ieder geval geen eindeloos durende saaie show zoals dat in het parlement gebeurd, maar een energieke rockshow die je nog lang bij gaat blijven.

Waar te zien? Zondag 19 juni, 14:30 – 15:15 uur @ Stage One

Samm Henshaw
De grote ontdekking van James Bay die zomaar op een YouTube-filmpje stuitte van deze soulzanger met het charisma van een oude blueszanger die al jaren bezig is. Hoewel de 21-jarige nog niet zo lang geleden ontdekt werd is hij zijn plek op een festival dubbel en dik waard. Zijn shows bevatten zo’n beetje alle stijlen die tussen indiefolk, hiphop, blues en gospel inzitten. In 2015 kwam zijn eerste EP The Sound Experiment uit en ook zijn nieuwe track ‘Our Love’ is een van de veelbelovende singles van dit jaar. Een van de artiesten die misschien nog niet de grootste bekendheid geniet, maar die dat eigenlijk wel verdient en elke minuut van je festivaltijd waard is.

Waar te zien? Zaterdag 18 juni, 19:30 – 20:15 uur @ Stage Three

Alice On The Roof
De Belgische popzangeres die samen met haar piano harten veroverde op SXSW dit jaar. Nu is Amerika niet bepaald onbekend terrein voor Alice, want daar studeerde ze lange tijd piano. Maar in Nederland hebben we haar pas op Eurosonic leren kennen en nu daar hoorden we dat Alice een wonderkind is dat zeker een podium verdient. Daar is Tim Bran, de producer van o.a. London Grammar en La Roux, het helemaal mee eens. Nadat hij Alice On The Roof hoorde zingen, was hij direct verkocht en produceerde haar plaat. Dat album moet nog uitkomen, maar wie weet kunnen we alvast een paar voorproefjes krijgen.

Waar te zien? Zaterdag 18 juni, 15:45 – 16:30 uur @ Stage Three

Nozinja
Deze tip is wel voor de mensen die het tot laat volhouden en niet om twaalf uur naar bed gaan. Best Kept Secret heeft natuurlijk een uitgebreid nachtprogramma vol juweeltjes van dj’s, maar deze mag je toch echt niet missen hoor! Nozinja brengt namelijk een dj-set op het late uur, en dan hebben we het niet zomaar over een flauw techno-setje. Nee, deze Zuid-Afrikaanse producer en dj komt uit het pittoreske Giyani, Limpopo en maakt Afrikaanse dance onder de noemer shangaan electro, Kwaito house of Tsonga disco. Ander gezegd: Afrikaanse elektronische muziek met invloeden van traditionele Afrikaanse folkliedjes. En om het allemaal nog interessanter te maken, komt Nozinja met een heuse live-set. Als je nu nog niet nieuwsgierig genoeg bent, dan weten wij het ook niet meer.

Waar te zien? Vrijdag 17 juni, 01:15 – 02:00 uur op Stage Five