Koningsnacht en -dag: op welke evenementen houd je het morgen droog?

Voor de mensen die de vrijmarkten liever ontwijken

Flip Kloet ,

Veel feesten en festivals bereiden zich voor op de het slechte weer morgen. Maar wees niet ongerust, want de organisaties doen er alles aan om het droog te houden – figuurlijke betekenis niet inbegrepen – en alle evenementen gaan gewoon door. Maar hoe lossen zij de onvoorspelbare weersomstandigheden op? Een korte update met de maatregelen die zijn getroffen.

Cartel Kingsday (Amsterdam / Klönneplein / Gratis)
Cartel Kingsdag zette zelfs een online (adviserend) referendum online. Het Westergasterrein leent zich natuurlijk perfect voor zowel binnen- als buitenactiviteiten, maar wat wil de bezoeker zelf? In een poll bleek dat de meesten toch graag binnen en buiten een dansje wagen, maar dat het evenement grotendeels binnen gaat plaatsvinden.

Vollt Koningsdag (Amsterdam / TT Neveritaweg 61 / €17,50)
Ook tijdens VOLLT op de NDSM werf wordt het zekere voor het onzekere genomen. Het feest wordt naar binnen verplaatst én dat betekent geen drankjes in zon. Toch hoeft het niet alleen maar negatief te zijn, want naar binnen verplaatsen, betekent tegelijk dat ze door mogen tot 3.00 uur. Dus helaas geen zon op je bol, maar in de nachtelijke uurtjes heb je daar toch geen voordeel aan.Vollt Koningsdag (Amsterdam / TT Neveritaweg 61 / €17,50)

El Haloef Litsini (Amsterdam / Tolhuistuin / Gratis) 
De bezoekers van El Haloef Litsini houden het woensdag ook droog. Het complete evenement is naar binnen verplaatst. Wees op tijd, want je zal niet de enige zijn die droog wil staan. Een dikke plus van het feest in de Tolhuistuin: je mag toch je eigen drank mee naar binnen nemen. Kortom, alle ingrediënten voor een knalfeest bij elkaar, want ook de line-up met o.a. AJ Tracey, Bokoesam en Yung Nnelg liegt er niet om.

8BAHN Kingsnight & Kingsday Festival (Arnhem / Musispark / Gratis) 
De organisatie van 8BAHN zweette naar eigen zeggen even peentjes, maar heeft een mooie oplossing gevonden voor het festival in het Musispark. Alle tenten van het festival zijn uiteindelijk netjes overdekt, dus het feest gaat gewoon door zonder concessies. Dat betekent dus lekker warm en droog dansen in een van de tenten. Want zoals de organisatie terecht stelt: thuisblijven is geen optie. 

Koningsdâch op de Pier (Den Haag / Strandweg / €20,00)
Een feestje op de pier van Scheveningen verplaats je natuurlijk niet gemakkelijk naar binnen. Pip Den Haag en Zeezout houden hun poot stijf onder het motto ‘nat wordt je toch wel’ en dat is waarschijnlijk ook zo. Laten we hopen dat de weergoden een beetje goed gezind zijn en het allemaal flink mee zal vallen. Wel opvallend dat het op ticketswap kaartjes regent. Kennelijk wil niet iedereen het risico lopen om in de kou te staan dansen. 

Klok Rock Orange (Eindhoven / Klokgebouw / Gratis)
De bezoekers van Klock Work Orange hoeven zich niet druk te maken. Ondanks het feit dat beide podia buiten staan, zijn beiden overdekt en verwarmd. Zoals de organisatie op hun eventpage schrijft: “Volgens een bekende weerspreuk doet april wat hij wil. Ongeacht wat de weergoden woensdag voor ons in petto hebben tijdens Klok Rock Orange: ze maken ons de pis niet lauw.” Zoals te zien is in de timelaps, zijn de voorbereidingen in volle gang.

Oranjepop (Nijmegen / Hunnerpark / Gratis)
Ook bij Oranjepop in Nijmegen zijn de plannen enigszins gewijzigd. Extra luifels om te schuilen en volgens de organisatie moet iedereen gewoon lekker tegen elkaar aankruipen. “Op koningsdag blijf je toch niet binnen,” oppert de organisatie. En laten we eerlijk zijn: we zijn niet van suiker, dus een beetje regen kan geen kwaad. Conclussie? Een dikke trui aan en genieten van de muziek.

Kralingse Bos Festival (Rotterdam / Langepad 1 / €30,00)
De bezoekers van Kralingse Bos Festival zullen het met twee overdekte tenten moeten doen, aangezien de vergunning het niet toe liet om alle tenten te overdekken. De organisatie adviseert ook om in ieder geval dichte schoenen mee te nemen en een dikke trui. De Rotterdammers laten zich natuurlijk niet kisten, want weer of weer, we gaan!

Willy's Block Party (Utrecht / Europalaan 20 / Gratis)
In de Utrechtse Stadstuin wordt ook niet moeilijk gedaan over een druppeltje. Het eten en drinken kan binnen gedaan worden. Even opwarmen en weer terug het slechte weer en feestgedruis in. Wel hebben ze beschikking over de concepttuin, dat naar eigen zeggen kan dienen alsUtrechtse Panoramabar. Dus er wordt koste wat het kost een feestje gevierd tijdens Willy’s Block Party.

Koningsnacht (26 april)

Marcel Dettmann (Amsterdam / Jan van Galenstraat 6 / €15,00)
Deze techno-dj komt iedereen goed warmdraaien voordat iedereen de vrijmarkt opzoekt of juist ontvlucht. Dat doet hij met een extended-set, maar natuurlijk niet alleen. Naast Dettmann zijn ook Deniro, Cinnaman en Frits Wentink in de Marktkantine te vinden. De deuren slaan open vanaf 11.00 uur en gaan rond een uur of 4.00 weer dicht.  

Kingston Crown (Amsterdam / Dijksgracht 4 / Gratis)
Voor wie zijn koningsnacht wil starten met de nodige dosis Nederlandse hiphop, inclusief BBQ en drankjes natuurlijk. Tijdens dit gratis evenement in Hannekes Boom komen niet de minste Amsterdamse helden langs. Denk aan Adje, Cho, Boekoesam, Yung Nnelg en Tads Thots (SMIB). Maar ook de house en hiphop-crossovers van Crate x Mar en TNO Soundsystem laten het tot in de late uurtjes doorgaan.

8BAHN Kingsnight & Kingsday Festival (Arnhem / Musispark / Gratis)
Ook in Arnhem wordt het een drukke bende tijdens de achtste editie van het festival. De line-up telt voornamelijk dj's, waaronder Marcel Fengler, Mike Dunn, Detroit Swindle, Young Marco en Jameszoo. De afterparty in Luxor Live is ook de moeite waard, want daar staat de Britse Techno pionier Dave Clark. Het festival duurt op vrijdag van 18.00 tot 00.00 uur en start op koningsdag weer om 12.00 uur. 

Life I Live Festival (Den Haag / Verschillende podia / Gratis)
Het centrum van Den Haag wordt voor het zesde jaar op rij omgetoverd tot een groot festivalterrein. Een evenement dat goed gevuld is met oude bekende en frisse nieuwe bands van eigen bodem. Van Max Meser, Spinvis, Danny Vera, Janne Schra en Sabrina Stark tot en met Bombay, Bewilder, Causes en Rats On Rafts. En dan hebben we het niet eens over buitenlandse acts als WHITE, The Sore Losers en The Black Box Revelation. Het festival start om 19.00 uur en eindigt net na middernacht.

Koningsnacht in de Effenaar (Eindhoven / Dommelstraat 2 / €10,00)
Drie verschillende zalen in drie verschillende werelden. Willie's Choice met Kraak en Smaak Soundsystem in de grote zaal, maximaal gaan in de kleine zaal bij Maxima Tropicana met Kuenta i Tambu en Caïro Liberation Front, en last but not least de rock en house met Bernard en Claus tijdens de Silent Disco in de foyer. Het feest start om 23.00 uur en gaat door tot de laatste man de deur uit geveegd wordt.

A Paradigm Of Excellence (Groningen / Helsinkistraat 6 / €29,50)
Misschien niet het goedkoopste feestje in de lijst, maar bij aankoop krijg je wel twee dagen aan excellente muziek voorgeschoteld. Een extended-set van Joris Voorn, Ici San Merci, Camiel Daamen, Malbetrieb en BDKR op vrijdagnacht en o.a. Tiga, Roman Flügel, stranger, Neo Young en een live-set van Area Forty_One. De koningsnacht editie start om 23.00 uur en de volgende dag barst om 14.00 uur het feest weer los in Paradigm.

Kralingse Bos Festival (Rotterdam / Langepad 1 / €30,00)
De magische B2B met Marcel Dettmann en Ben Klock, maar ook Henrik Schwarz, RØDHÅD en Mørbeck zijn van de techno-partij. Maar er is natuurlijk veel meer te vinden. Zo zijn de Rotterdammers van De Likt aanwezig, maar ook Coolio, Sevn Alias, DJ Moortje, Sunnery James & Ryan Marciano en Kevin Lyttle. Het terrein is open van 13.00 tot 23.00 uur.

De Revolutie (Utrecht / Vredenburgkade 11 / €30,00)
Ook in TivoliVredenburg wordt het koningsnachtspektakel groots gevierd tijdens De Revolutie. In de Ronda vind je Jeff Mills, Rødhåd, Shifted en Kobosil. Slapfunk host de Pandora met hoog bezoek van Jackmaster, Bambounou, Samuel Deep & Julian Alexander en Anil Aras & Locklead. Als klapper wordt de XXX-stage bemandt door Gerd Janson, Hunee en SHMLSS. Het feest begint om 22.00 uur en eindigt als de eerste kraampjes van de vrijmarkt openen.

Kiss All Hipsters Kingsnight Special (Utrecht / Helling 7 / €10,00)
Laten we hopen dat er iets overeind blijft staan van Tivoli De Helling, want er komen flink wat ruige acts huishouden tijdens koningsnacht. Eigenlijk vat de subtitel van het evenement het wel samen: Look What I Found In My Crackpipe. Dat weten we niet, maar wat we wel weten is dat 45- ACIDBABIES, Canshaker Pi, Iguana Death Cult, Kiss All Hipsters DJ team - je weet wel, met DJ Arnold - komen opdraven. De zaal opent om 23.00 uur en het belooft hoe dan ook een legendarische avond te worden.

Koningsdag (27 april)

El Haloef Litsini (Amsterdam / IJpromenade 2 / Gratis)
Ook dit jaar slaan Patta, Mo Manager en Appelsap de handen weer ineen en organiseren een gratis evenement in de Tolhuistuin. Onder andere AJ Tracey, Yung Nnelg, Bokoesam, Vic Crezée, Jordi Botticeli, Martello, Wix en Radical Hi-Fi komen langs. Verwacht een blend van hiphop, UK vibes en eclectische dansmuziek.

Vollt Koningsdag (Amsterdam / TT Neveritaweg 61 / €17,50)
Voor de feestgangers die totaal niet houden van vrijmarkten en tweedehands snuisterijen is in Amsterdam gelukkig ook genoeg te doen op koningsdag. Onder andere Ryan Elliott, Job Jobse & Cinnaman, Awanto 3 & Dexter, San Proper & Axel Boman zijn aanwezig, maar dat is nog maar het begin van een inmense waslijst aan dj´s die naar de NDSM Werf komen. Het feest duurt van 12.00 tot 20.00 uur.

Cartel Kingsday (Amsterdam / Klönneplein / Gratis)
Een dagvullend programma voor de deur van de Westerunie. Overdag is de toegang tot het terrein gratis en kun je vanaf 12.00 uur genieten van acts als Antal, Steven Pieters & Khalil, Moody Mehran en Mino Abadier. Rond 20.00 uur verhuist het feestgedruis naar binnen en zijn o.a. Surgeon, Prosumer, Hunee, Answer Code Request te bewonderen in de Westerunie. Het gaat door tot een uur of 7.00, dus wellicht is vrij vragen de volgende dag niet onverstandig.

The King's Garage Sale (Groningen / VERA / Gratis)
Ook in Groningen wordt koningsdag natuurlijk uitgebreid gevierd. Tijdens The King's Garage Sale in VERA wordt een dijk van een line-up gepresenteerd, en dat allemaal voor nop. Vanaf 12.00 uur kun je kijken en luister naar acts als Recipees, HACHE, The Tremor V., Santa Fé, Apneu, The Obamas en DJ Ray Koocks. En mocht je nog een wat vintage vinyl op de kop willen tikken, is dat ook mogelijk. 

Koningsdâch op de Pier (Den Haag / Strandweg / €20,00)
Er is natuurlijk geen beter vooruitzicht dat op koningsdag met je neus in de zon op de pier van Scheveningen te staan. Dat dachten de mensen van de Haagse organisatie PiP en het Amsterdamse ZeeZout ook, dus organiseren ze daar een feest met vier podia dat ongetwijfeld de boeken in gaat. En verzorgen de beats dan? Nou, FunkinEven, Tom Trago, Job Jobse, Dollkraut, Elias Mazian, Philou Louzolo en Woody staan o.a. op de pier. Ook aan slecht weer is gedacht, want niet alle optredens zijn buiten.

Klok Rock Orange (Eindhoven / Klokgebouw / Gratis)
Van elf uur 's morgens tot elf uur 's avonds helemaal los gaan op je favoriete rockbands. Dit jaar gaven de leden van Peter Pan Speedrock het stokje door aan de organisatie van het kleine festival Eurosjopper. Dit jaar strikte ze Navarone, Mozes and the Firstborn, Voltage, Agitator, Fleddy Melculy, Death Alley en nog véél meer. Het festival is op z'n Hollands gewoon gratis, dus dat is mooi meegenomen.

Oranjepop (Nijmegen / Hunnerpark / Gratis)
Ook in Nijmegen wordt de koning natuurlijk niet vergeten. In de keizerstad wordt groots uitgepakt met Jungle by Night, De Likt, Janne Schra, zZz, Sue the Night, Mombay en The Brahms. En als dat nog niet spannend genoeg is, wordt er ook nog een Syrische picknick georganiseerd. Lekker picknicken onder het genot van je favoriete bandjes, en dat oranje shirt kun je stiekem gewoon thuislaten. Kortom, een koningsdagfestival zoals het zou moeten zijn. Nu alleen nog duimen dat het weer ons niet in de steek laat.

Willy's Block Party (Utrecht / Europalaan 20 / Gratis)
De Utrechtse stadstuin mag worden opgebouwd tot het grootste outdoorpaleis van Nederland. In de oase van rust kan men de gekte van de vrijmarkt onvluchten en zich te goed doen aan de klanken van dj's als Pitto, Menno de Meester en STRKPLNK. Dus mocht je even helemaal klaar zijn met de drukte in de stad, dan weet je nu waar je moet zijn.

Koningsdag Festival (Zwolle / Burgemeester Drijbersingel 7 / Gratis)
Natuurlijk is dit de enige stad die het feest kan vieren in het bijzijn van de eregast zelf. Terwijl Willem IV zijn jaarlijkse rondje maakt, komt hij onder andere even een kijkje nemen bij het optreden van Typhoon. Daarnaast zijn er acts als The Cool Quest, Dazzled Sticks, Bewilder en Causes. Ook maakt Rico samen met een Zwols jeugdstrijkorkest een speciaal anthem voor dit jaar. Wil je het officiële feest graag van dichtbij meemaken, dan moet je dit jaar naar Zwolle.