Hoe hiphop-rolmodel Donald Trump in een klap uit de gratie viel

Van ultieme voorbeeld tot gevaarlijke vijand

Atze de Vrieze ,

Dat rappers graag dromen van grote bergen geld is geen geheim. En wie heeft er meer geld dan Donald Trump? Dat zijn er niet veel, dat weet elke Amerikaan. Geen wonder dat Trump al decennia lang regelmatig voorbij komt in rapteksten. Maar sinds hij presidentskandidaat is, kun je als rapper absoluut niet meer hardop dromen over Trump. Zijn reputatie is keihard geknakt.

“Take over the world when I'm on my Donald Trump shit / Look at all this money, ain't that some shit.” Dat was de hook uit Mac Miller’s ode aan Donald Trump, een van de meest succesvolle en beroemde zakenmannen van Amerika. Het nummer komt uit 2011 en groeide uit tot Mac Miller’s allergrootste hit, met inmiddels meer dan 100 miljoen views op YouTube. Ze hadden er nog een klein akkefietje over, want hoewel Trump het liedje eerst wel geinig vond en Miller eervol ‘de nieuwe Eminem’ doopte, begon hij even later te dreigen met rechtszaken omdat hij royalties wilde zien. Kortom: Trump en de hiphop, ze kennen elkaar. 

Up like Trump
Mac Miller was bepaald niet de enige rapper die Trump’s naam liet vallen. Neem deze van Rae Sremmurd, uitgekomen in december 2014: Up Like Trump. De twee broertjes vergelijken daar hun supersnelle opkomst in de rapgame met het succes van de zakenman. “Up like Donald Trump, chain swings like nunchucks.” Een ketting om zijn nek zo groot dat ie doet denken aan een martial arts wapen, klassieke opschepperij. Trump is niet alleen het hoogst haalbare, maar ook een man die niet bang is over zijn rijkdom op te scheppen. Rijkdom in het universum van Trump staat gelijk aan onbeperkte mogelijkheden, je door niemand laten vertellen wat je moet doen. Alles kunnen maken. Maar dan ook echt alles.

Als metafoor is Trump zo’n beetje net zo gewoon in de hiphop als samples van James Brown. Zo’n beetje elke rapper noemde zijn naam, van Ice Cube (I Gotta Say What Up!!) en A Tribe Called Quest (Skypager) en Redman (Da Funk) in de vroege jaren negentig tot hedendaagse sterren als Kendrick Lamar (Is It Love) en Gucci Mane & Young Thug (Donald Trump). Huffington Post maakte een fascinerende compilatie van 67 nummers waarin Trump genamedropped wordt, en die lijst is nog niet eens compleet. Wat opvalt: bijna elke referentie is positief. Totdat Trump op 15 juni 2015 zijn kandidatuur voor het presidentschap aankondigt met een buitengewoon controversiële speech. Van de ene op de andere dag is het not done om Trump op een voetstuk te plaatsen. 

Perverse arrogantie
Het gekke is: voor juni 2015 was best al duidelijk dat Trump geen onbeschreven blad was. Hij hield er twijfelachtige opinies op na over minderheden, hing graag rond met veel te jonge vrouwen en vooral: hij stond symbool voor wat de enorme inkomensongelijkheid in Amerika teweeg kan brengen. Uitgerekend vandaag verscheen een fragment van Tupac uit 1992, waarin hij zich hier al over uitsprak. Ook Kanye West heeft daar wel oog voor in zijn track So Appalled: “I'm so appalled, Spalding ball / Balding Donald Trump taking dollars from y'all / Baby, you're fired, your girlfriend hired / But if you don't mind, I'ma keep you on call.” Je zou ze haast visionairs noemen, want precies deze nare bijsmaak hebben alle Trump-referenties nu. Hoor El-P op de nieuwe DJ Shadow single: “Flame your crew quicker than Trump fucks his youngest.” Een ondubbelzinnige verwijzing naar Trump’s flirt met zijn bloedeigen dochter, de ultieme, perverse arrogantie. 

Vaker nog gaan tracks specifiek over Trumps race naar het Witte Huis, waarbij heel vaak terug gegrepen wordt op die befaamde speech waarin Trump Mexicanen verkrachters noemt en dreigt een muur neer te zetten op de grens. “When Mexico sends its people, they’re not sending their best. They’re not sending you. They’re not sending you. They’re sending people that have lots of problems, and they’re bringing those problems with us. They’re bringing drugs. They’re bringing crime. They’re rapists. And some, I assume, are good people.” Op Spotify vind je onder meer een aantal (onbekende) latino rappers die hier logischerwijs op aanslaan. In een klap was Trump van een succesverhaal waar je je als achterbuurtjongen mee wilde identificeren veranderd in de vijand van alle minderheden in Amerika. Trump koos het blanke standpunt in de Black Lives Matter discussie, werd geassocieerd met Ku Klux Klan en neo-nazi’s, en er waren incidenten met donkere mensen die hardhandig aangepakt werden bij campagne-bijeenkomsten. 

Dit gebeurde in de afgelopen maanden:

Killer Mike (o.a. Run The Jewels) interviewt Bernie Sanders en vertelt hem hoe hij in Mexico ‘Fuck Donald Trump’ naar het publiek riep. “Een beetje goedkoop, maar ik voel het diep in mijn hart. Ik zou het zelfs tegen Jezus Christus durven zeggen.” Verderop noemt hij Trump een fascist, vergelijkbaar met Mussolini en Hitler. “En niemand zegt: dit kan niet.” 

- Rapper T.I. verklaart dat mensen die Trump steunen zijn muziek niet hoeven te kopen.

- Een man die naast Kanye West in het vliegtuig gezeten had, claimde dat de rapper Donald Trump supporter was. Kanye moest in het openbaar verklaren dat het onzin is. 

Ice Cube verklaart waarom Donald Trump zo populair is: “Hij ziet eruit als een baas, en Amerikanen hebben graag een baas. Of ik denk dat hij iets gaat doen voor arme mensen? Nee.” 

- Een stuk minder beschaafd is Mac Miller, die natuurlijk wat uit te leggen had na die giga Donald Trump hit. Dat doet hij onder andere hier in Larry Wilmore’s late night tv-show. Hoe noemt Trump een ‘egomaniacal attention-thirsty psycopathic power hungry delusional waste of skin and bones’ en belooft Amerika niet te verlaten als de zakenman president wordt. “Ik blijf fucking hier en zal elke dag vertellen hoeveel ik je haat, wat een clown je bent en hoeveel beter we als natie zouden zijn zonder een racistische eikel als jij.” 

- Vers van de pers: YG (bekend van de hit My Nigga) en Nipsey Hussle komen met de track Fuck Donald Trump. Je kunt op Spotify veel meer van dit soort tracks vinden, maar dit is tot nu toe de meest prominente protestsong. 

- De komische rapper Lil Dicky verklaart weinig met politiek te hebben en slecht geïnformeerd te zijn. “Maar in dit geval staat er meer op het spel. Ik denk dat Trump een super slechterik is.” 

Kendrick Lamar - pas nog op bezoek bij Barack Obama in het Witte Huis - wordt gevraagd naar de onenigheid die hij heeft met Jay Electronica. Hij reageert geïrriteerd: “Drumpf zou wel eens president kunnen worden. Denk je dat ik tijd heb om me druk te maken over een andere rapper? Nee! We hebben allemaal familie, we hebben vrienden die dood gaan, die vermoord worden door mensen die er net zo uit zien als wij. De politie vliegt uit de bocht. En nogmaals: Drumpf wordt misschien onze president!” In tussendoortje Black Friday steekt Kendrick ook de draak met Trumps race naar het Witte Huis, terwijl in eerder werk ook hij de zakenman als beter alternatief voor zich zag dan op straat te gaan dealen. 

- Rapper Everlast is super kwaad dat Donald Trump zijn House Of Pain klassieker Jump Around gebruikt bij campagne-bijeenkomsten. Hij waarschuwt de geheime dienst zelfs dat ze hem beter niet de buurt van Trump kunnen laten komen. “I’ll punch him in his fucking face.” 

- Waka Flocka Flame stuurt een serie ondubbelzinnige tweets de wereld in over Trump, waarin hij het opneemt voor alle minderheden, maar vooral voor de Mexicanen. “Ik ben benieuwd hoeveel hardwerkende Mexicanen de Trump Towers gebouwd hebben. #patheticman.”  

Pikant: Russell Simmons, mede-oprichter van Def Jam en een van de meest succesvolle zakenmensen in de hiphop, deed in het verleden regelmatig zaken met Donald Trump. In een open brief schrijft hij aan zijn ‘oude vriend’: “Stop met deze bullshit.” 

John Legend kreeg het op Twitter aan de stok met Donald Trump Jr (de zoon van). Die lachte een paar demonstranten uit die niet konden uitleggen waar ze nu precies tegen protesteerden. John Legend: “Ik denk dat ze tegen jouw racistische vader protesteerden, zo gecompliceerd is dat niet.” 

- Oh en ja, een rapper moest natuurlijk weer iedereen tegen de haren in strijken: Azealia Banks verklaarde WEL op Donald Trump te gaan stemmen. “Ik denk dat Trump als enige de ballen heeft de economie (big business) op te stuwen. Dat Hillary en Bernie aardige dingen zeggen over minderheden, betekent niet dat ze het menen. Eerdere politici hebben ook aardige dingen gezegd over gekleurde mensen, en toch zijn we altijd genaaid. Dit land is wat het is: full of shit. Om stront te begrijpen moet je stront zijn, en dus kunnen we beter een piece of shit in het Witte Huis zetten.”