ADE16: Craig David heeft het naar zijn zin

Cocktail van eigen en andermans hits laat nieuw werk onderbelicht

Charisa Chotoe ,

De rij voor de deur van de Paradiso gaat nog steeds de hoek om als Craig David zijn gezicht op het podium laat zien. De zaal is tot de nok toe gevuld voor de Britse zanger die onlangs zijn nieuwe album Following My Intuition uitbracht. Hij staat er met zijn clubconcept TS5, vernoemd naar zijn appartement in Miami, waar dit nieuwe avontuur allemaal voor hem begon. Even waren we hem kwijt, maar na vijftien jaar is hij terug en beter dan ooit tevoren.

Vanaf het eerste moment dat David de microfoon pakt, is het feest. Het is geen R&B-concert zoals we ze kennen: op het podium staat een booth met een klein mengpaneel, een laptop en een synthesizer. Indrukwekkend genoeg bedient hij ze zelf, alle drie tegelijk, naast dat hij ook nog zingt én rapt.

Hij begint met een aantal van zijn eigen tracks. De hits 'Fill Me In' en 'Rewind' van zijn in 2001 verschenen album Born To Do It komen langs in de originele versie. Alle songs die hij vervolgens doet, zijn gemixt met een sausje van UK-garage of dance. Een beetje hiphop mocht volgens David ook niet ontbreken. Zo deed hij zijn track 'Walking Away' op de beat van Dr. Dre's 'Still Dre' en 'Rendezvous' op de beat van Drake's ‘One Dance’.

Maar we horen meer dan louter klassiekers uit eigen doos. Hij zingt mee met onder meer 'Scrubs' van TLC, 'Say my name' van Destiny Childs en 'Pony' van Ginuwine. Ondanks het feit dat hij moet DJ-en en zingen tegelijk, klinkt de stem van de 35-jarige zanger loepzuiver. Zijn raps zijn wat rommeliger.

Alles bij elkaar is het het feest der herkenning. Het publiek zingt braaf alles mee. Toch laat Craig weinig van zijn nieuwe album horen. Hij doet een aantal tracks van het album zoals 'Aint Giving Up', 'No Holding Back' (met Hardwell) en 'When The Bassline Drop' (met Big Narstie). Maar het optreden draait voornamelijk om zijn oudere nummers, die hij in een nieuw jasje heeft gegoten.

Zijn set is een combinatie van klassieke R&B-glijders en dance, en dat is waar het publiek vooral voor gekomen is. Regelmatig steekt hij zijn duim omhoog, om te laten weten dat het publiek lekker gaat. Maar zelf lijkt hij het het meest naar de zin te hebben.