ADE16: Liveblog vrijdag

De redactie doet non-stop verslag

René Passet, Bas van Duren, Charisa Chotoe, Christiaan Walraven, Atze de Vrieze, Ralph-Hermen Huiskamp, Robbert van Kortenhof, Robbie van Zoggel, Laura van der Reijden, Flip Kloet, Connor Clerx, Klaas Bakker, Jochem Boom 20 oktober 2016 ,

Ook dit jaar doet 3voor12 verslag vanaf zoveel mogelijk dansvloeren in beeld, tekst en geluid. Slapen is voor afhakers en dus zijn we er vijf dagen lang, 24 uur per dag bij. Dit is het liveblog van vrijdag, dat continu wordt ververst. Zaterdag om 7:00 uur stappen we over op het liveblog van Dag 4.

07:38 uur: En doorrr!
De derde dag & nacht van Amsterdam Dance Event 2016 zitten erop, dus dit blog van vrijdag sluit. We gaan hier verder met de zaterdag.

 

7:18 uur: Midland dropt zomertrack Final Credits laat
Kwestie van tijd bij Midland, maar ein-de-lijk valt 'ie; Final Credits. Duun-duun-duun. Dé house track van deze zomer. De Undercurrent zaal is wel nog maar tot 1/4e gevuld, dus misschien ietsje te laat.

5:16 uur: Paniek in ZeeZout om vermiste Midland
Er was zojuist heel even paniek bij ZeeZout: waar is Midland? Palms Trax moet alleen beginnen en zet de muziekles van Interstellar Funk even opzij voor een gymles in dansen; tempo omhoog en iets dansbaardere tracks. Gelukkig laat zijn besnorde dj-partner het niet afweten en kunnen ze samen beginnen aan de laatste drie uur van deze nacht.

5:11 uur: Traxx brengt Kurt Cobain in de Radion Bovenkamer
Levende legende Traxx heeft legio platen op zijn naam die voor dé momentjes op menig festival hebben gezorgd. In de Bovenkamer begint hij met zowaar Kurt Cobain's 'Desire' en zijn de WTF-gezichten niet op twee handen te tellen. En vervolgt met Kurt's Rehash. Alleen gitaren en een gillende Cobain.

4:57 uur: Disco disco disco bij Harvey 
Shufflen strikt verboden in de Marktkantine en een paar keer probeert Harvey door te pakken. Een acid track hier, een technotrack daar. Dat laatste weten veel mensen echter ook wel te vinden in de andere zaal. Harvey keert uiteindelijk steevast terug op het vertrouwde honk; disco, disco, disco.

4:44 uur: Emo Afrobot houdt de knuffelvibe vast @OT301
Afrobot snapt het: hij pakt over met iets meer tempo maar gooit er meteen een paar emoklappers in zodat de knuffelvibe in stand gehouden wordt. Mondrian van Steve Barnes & Riley Reinhold bijvoorbeeld.

4:22 uur: Tranen van geluk in Radion met Ryann Elliott
Ryan Elliott draait in Radion Floorplan's 'We Magnify His Name' en de crowd. Goes. Wild. Vrienden gebruiken elkaars schouders om hoger te springen, bier vliegt in het rond, tranen van geluk op de grond. Hemels.

 

4:04 uur: Even snacken
Oh man, er staan me toch een paar mensen sensueel te zoenen op Peaking Lights Acid Test in OT301, alsof het hogere kunst is.

Op de bank in de gang van OT301 gaat het er zo mogelijk nog sensueler aan toe, met een stel dat over elkaar heen kronkelknuffelt. Twee mannen knopen doodleuk een gesprek met het stel aan.

3:48 uur: Pender Street Peppers verdubbelt rijen
Alhoewel Interstellar Funk een prima begin van zijn set laat horen, is het de Rode Zaal (de kleine zaal in Undercurrent) waar het echt druk is. De rij is sinds Pender Street Peppers achter het paneel staat, verdubbeld.

3:32 uur: One wheel of steel
In een minuscuul hok naast het toilet van OT301 is inmiddels een dubfeestje bezig. Er staat hier maar 1 platenspeler, dus na elke track is het even stil.

Terwijl Baris K en Mehmet Aslan deep house-platen met een Arabisch tintje uit de speakers van Noorderlicht toveren, praat het publiek rustig verder. Echt los gaat het bij vlagen, terwijl de muziek zich perfect leent voor een nacht ongestoord feesten.

3:18 uur: Famirie vibes.
Veel hipper ga je hop op ADE niet vinden dan in de Oedipus Brouwerij. Als Bokoesam in het huis is, weet je eigenlijk al genoeg. Of het nou The Diplomats is of J.Lo & Ja Rule, gezellig is het sowieso en de dansvloer gaat lekker op de Mannenliefde. Famirie vibes.

3:03 uur: Doing 90 on a 120
De piek van de nacht is daar. En wat doet Peaking Lights, die brengt het tempo zomaar terug naar 90 BPM, met zijn bedwelmende live dubhouse.
 

2:58 uur: Minder, minder, minder
En nog steeds is de zaal niet vol, hoor je de doorbitch denken. Gek toch, op de zorgeloze muziek die Harvey uit zijn koffer blijft toveren, wil je ongedwongen de ruimte nemen om te dansen. Niet hutjemutje op elkaar staan en bij iedere beweging iemands arm, rug of borst tegen je aan voelen.

Mad Rey krijgt in de grote zaal van ZeeZout maar 50 minuten voor zijn liveshow. Tijd om dat gepraat om te zetten in dansen. Samen met zijn drumcomputer timmert hij extra kicks over draaiend vinyl. In het begin was het even zoeken naar de gelijkheid, want het was tot driemaal toe compleet buiten de maat tussen computer en plaat. Een beetje rommelig allemaal. Oplossing: je stopt met de discoplaten en gaat teksten opzetten als 'Put your hands up!'. Beetje cliché, maar het werkt wel. Een kwartier voor het eind is het sowieso gedaan met het vinyl en is het 100% drumkick en BPM op 135.

2:46 uur: Rode wijn met Veronica
De mooiste (en enige) vrouw achter de decks in Radion deze nacht is Veronica Vasicka. Ze is uitgenodigd om tijdens ADE het minimal wave genre te laten herleven en over te dragen aan een nieuwe generatie. Die missie heeft ook haar eigen label. Lekkere housey waveplaten met soms een flauwe bocht naar techno.

2:21 uur: OT301 aangenaam huisfeest
De Keulse dj Christian S wordt meestal als afsluiter geboekt, maar hij wilde nu wel eens vroeg. Hij blijkt heel goed te kunnen bouwen, van lome house grooves naar steeds meer druk op de dansvloer. De sfeer hier in OT301 is trouwens extreem intiem, alsof je zomaar iemands huisfeestje bent binnengewandeld en nog welkom bent ook.

2:10 uur: Death To Disco!
Eigenwijs als een kind die Harvey: leesbrilletje op, koptelefoon tegen zijn oor geklemd. Hij bouwt veel rustmomenten in. Een fade out, maten lang alleen een snare plus kick, een ellenlang synthesizer intermezzo. Dat mag ook wel weer eens, want disco tot het ochtendgloren houdt niemand vol, toch?

2:03 uur: Exit....Stage Left
Bij Loveland hebben ze in zaal 2 een heel handig opschuif systeem om de uitgaande dj buiten beeld te schuiven en de inkomende middenvoor. Maar dan moet je dat natuurlijk niet precies doen TIJDENS de laatste track van B-Traits want dan staat die arme ziel haar laatste effecten ineens te mixen in de coulissen van Mediahaven.

2:00 uur: Shuffelen in DEPOT
Van binnen voelt DEPOT meer aan als een loods waar zo nu en dan een feest wordt gegeven dan als een club waar we wekelijks feesten. Het is een flinke ruimte met een hoog plafond en een paar hoekjes voor lockers, muntverkoop, rookruimte en toiletten. Tube & Berger draaien hun Armada-deephouse effectief, maar de slecht zingende vocalist doet afbreuk aan het feest. Huxley neemt het stokje over met Green Velvet-klassieker Preacher Man. Twee jongens naast mij beginnen prompt fanatiek te shuffelen. Dit gaat beter werken.

1:48 uur: Grootste feest in kleinste zaal
ZeeZout heeft een prachtige locatie en top line-up te pakken dit jaar. De Undercurrent mag vannacht onder andere Midland en Interstellar Funk verwachten. Voordat het zo ver is nu het grootste feestje in de kleinste zaal, waar L'Atelier en Tijn Benedek het voor elkaar hebben gekregen om een rij voor de deur te laten staan. Wat ze draaien? Alles tussen iets met een acid-achtige sound en Janet Jacksons 'Together Again'

1:46 uur: Wedden dat?

Banlieu + Bloc in Radion trapt af met Clairvoyance die in een pikdonkere Bovenkamer het gevoel van een gothclub versterkt met platen van o.a. Anne Clark en PTP (zijprojectje van Ministry's Al Jourgensen). We gaan rellen als Blue Monday niet de afsluitplaat is, ok? Ok.

Tussen het feesten door is er op de NDSM ook ruimte voor ontspanning. Rondom Noorderlicht stap je zonder moeite in een van de hot tubs of misschien wel de zweefmolen.

1:27 uur: ....en dan moet het nog druk worden
Bij Dj Harvey is het aan het begin van de nacht heerlijk langzaam walsen in de Marktkantine. Een croonende Barry White, een funky baslijntje of een repeterende gitaarlick brengen het geheel op smaak. Vol is het wel, moet je nagaan hoe het is als de ellenlange rij die nu nog buiten staat, ook binnen is.

1:25 uur: Natte T
De beste opener tot nu toe: Das Ding checkt zijn synthesizers, blaast wat in de microfoon, neemt de ruimte waar en zegt in plat Rotterdams: 'Noú, daar gáát 'ie dan!' Met een slome A en een natte T natuurlijk.

1:16 uur: DEPOT beleeft eerste ADE
Tussen al het geweld van de openingsweekenden van Shelter en Claire en de vliegende start van De School zou je haast vergeten dat er nog een vierde nieuwe Amsterdamse club haar eerste ADE beleeft. Het was misschien minder in de media, maar DEPOT opende in februari op een industriegebied bij de Nieuwendammerham in Noord haar deuren.

1:03 uur: Nee tegen lsd
Een warmbloedig feestje in OT301 vanavond, met nu de Israëliet Tropikal Camel, die een liedje zingt over dat hij altijd lsd neemt op momenten dat het niet uitkomt. Dat is natuurlijk ook heel onhandig.

0:24 uur: Nablijven in de Kromhouthal
Bij Strafwerk in Kromhouthal in Noord. Inderdaad strafwerk, want de muziek is aan de saaie tribal-kant. Er hangt nergens een tijdschema, maar publiek is daar ook niet zo mee bezig, schijnt het.

22:50 uur: Hard wellness
Een paar honderd radio 538-luisteraars badderen in het College Hotel in de zee van hardstyle bangers van Hardwell. Een deel van hen mag vannacht blijven slapen. Eerder deze week kwamen Armin en Garrix al lang langs, morgen volgt nog een showcase van Afrojack.

22:50 uur: DJ Tennis & Leon Vynehall voor fijnproevers
Inmiddels zijn de laatste acts van Life & Death aan hun laatste uur begonnen. KiNK gooit met z'n liveshow flink de beuk er in en Fango mixt z'n eigen platen tussen andere deephouse-hits door. Maar het fijnproeversfeestje is bij DJ Tennis & Leon Vynehall. De twee maken elkaar en het publiek helemaal gek met hun eigenzinnige keuzes.

22:42 uur: Opblaasdieren houden het voor gezien
Boiler Room kondigde Joris Voorn aan alsof ze de koning zelve binnen hadden gehaald. De realiteit is echter dat de dj de zaal langzaam leeg draait. Mensen doen hun best, de handjes gaan in de lucht, er wordt gefloten, maar als zelfs de opblaasdieren aftaaien, is er geen redden meer aan.

22:17 uur: Jessy Lanza, omdat het moet 
Na ruzie met haar apparatuur en de technici begint Jessy Lanza een stuk later dan gepland in Paradiso, om na 20 minuten alweer chagrijnig van het podium te stappen. Met hangende schouders komt ze terug. 'Ok, ik heb toch nog tijd voor één nummertje'. Van harte gaat het niet.

22:11 uur: Van de hak op de tak

2562 ofwel A Made Up Sound of eigenlijk Dave Huismans heeft de afgelopen twintig minuten heel veel mensen weggejaagd, maar ook heel veel zieltjes gewonnen. Hij neemt de techno conventies op de hak met onderbrekingen, wisselende ritmepatronen en vocalen. 

Naast een wassen beeld heeft Hardwell nu ook een eigen cocktail. Voor zijn show in het College Hotel worden zijn Tom Cruise-skills op de proef gesteld.

21:24 uur:  je kunt niet vroeg genoeg beginnen
Terwijl de Boilerroom inmiddels serieus aan het zweten is bij A Made Up Sound, doet Joris Voorn nog even heel casual een interview met de jeugdzender NPO Zapp.

20:28 uur: Leven, dood en rode bijlen
In de tenten van Life & Death hebben Leon Vynehall en Axel Boman het zwaar maar de Red Axes heeft het vuur met hun remix van Moscomans 'Fernandez' definitief aangestoken.

20:21 uur: Boilerroom publiek wacht af
We zijn anderhalf uur onderweg en eindelijk beginnen de heupen langzaam te bewegen als Interstellar Funk en Intergalactic Gary het housey 'Relax Your Body' van DFX opleggen. Het tempo bij Pllek in Amsterdam-Noord gaat daarna omhoog, maar het publiek bewaart haar energie voor later. 

20:17 uur: Sonithus? Zo juist wel dus! 
Ondertussen op Amsterdam CS is een soort flashmob gaande voor de Wagamama met DJ Sonithus. Twee agenten staan er lachend bij, twee gogogirls showen de naam ban de dj. Cool!

Pillen heb je niet nodig om oververhit te raken tijdens de Kompakt rave. Terwijl de condens langs het raam druipt, dansen mensen alsof het hun laatste dag is.

19:04 uur: Sweater
Maceo Plex fan Wijnand is zo blij dat ie naar binnen mag dat ie speciaal zijn Nachtwacht trui aan gedaan heeft.

Steeds meer audio op 3voor12. Nu aangevuld met William Djoko, Beesmunt Soundsystem en Mattheis.

18:53 uur: Ondertussen... 
Dano bij Giel op 3FM

18:44 uur:  Wakey wakey!
Snel! Wakker worden! Maceo Plex begint zo onder het Rijksmuseum!

18:03 uur: Pareltje
In de grote tent van Life & Death brengt Margot een evenwichtige mix van house en techno en in de kleinere tent kent Black Merlin z'n klassiekers. Maar daar staan slechts vier mensen te dansen op Konstantin Sibolds 'Mutter'. In de loods is echter het feest. Daar draaien Eric Duncan en Tim Sweeney. Horen we daar Mylo's 'Drop The Pressure' aankomen, nee toch? Welnee, het is Try To Find My Baby's 'Get To Be My Baby'! Het lijkt erop dat hier in de vooravond het pareltje van Life & Death gecreëerd wordt.

17:52 uur: Mag het licht uit? 
Dave Clarke komt vertellen over de legendarische, analoge drumcomputer uit 1980: de Roland 808. Maar niet voordat het licht wordt gedimd. 'We're gonna talk about techno music, not EDM.'

17:31 uur:  Echte dj's
Bezoeker Vincent verhaalt in de kelder van Mary Go Wild over het verschil tussen luie laptop dj's en echte dj's die - net als hijzelf - een voorkeur voor vinyl hebben. Ok Vincent, vink, en wat vind je van de set?  'Ik  heb verschillende platen van Patrick Seich en ben blij verrast hem hier te kunnen zien. Hij heeft eigenlijk geen toverstokje nodig om de kelder in beweging te krijgen. Zijn sloopkogeltracks doen het werk.'

17:00 uur: Perfect match
Nuno Dos Santos geeft het stokje door aan Eric Duncan en Tim Sweeney. Moeiteloos loopt Kraftwerks 'Showroom Dummies' over in Matias Aguayo's 'Walter Neff' en die combinatie werkt verbazingwekkend goed. De stemming begint er nu echt in te komen hier in de loods op Life & Death.

16:52 uur: Money, money, money
Chuckie gaat zo z'n panel in met Jazzy Jeff. Hij was licht nerveus. Hij kent zelf de struggle van geen geld hebben goed. Want je wilt toch ook albums kopen. En je moet ook van alles leren en dat kost ook geld. Chuckie gaat vragen hoe Jazzy Jeff ooit begonnen is en hoe hij die struggle is aangegaan.

16:25 uur: Leermomentjes
Rappers Sevn Alias en Hef interviewen elkaar onder het motto HEVN. Hef vertelt dat hij door Sevn meer is gaan zingen en Sevn is door Hef een stuk opener geworden.

16:05 uur: Ik voel een afstand...
In het eerste uur op Life & Death zou DJ Tennis alle bezoekers in de tent persoonlijk een hand hebben kunnen geven, ware het niet dat er een gat van een meter of tien tussen beide zit. De uitverkochte Thuishaven is nog verre van aan.

13:56 uur: Met één draai aan de knop een andere sfeer
Octave One vertelt op ADE Soundlab over hun beginjaren en hoe deze twee Amerikaanse techno-producers hun synthesizers bestieren. Een kijkje in de modulaire keuken van Octave One: sounds, synths, beats en baslijntjes. 'Het begon met samples, maar dat maakte de muziek niet organisch genoeg. Het waren alleen maar statische samples. Toen ontdekten we synthesizers. Wij houden ervan om met een draai aan de knop de sfeer te beïnvloeden.'

13:13 uur: Wat gebeurt er als ik hier aan draai...?
Ondertussen slaan de harten van techfreaks en producers over in het Compagnietheater. Producers helpen elkaar met het vinden van de tofste sounds op de nieuwste (modulaire) synthesizers. Lekker nerden en knopjes draaien, want ook dat hoort helemaal bij ADE.

ADE vibes

Een foto die door john_talabot is geplaatst op

12:35 uur: Inspiratie uit het Amsterdamse nachtleven
In de I Amsterdam Store aan ’t IJ bij het Centraal Station draait de citymarketing-machine deze dagen overuren. Je kunt er namelijk ook terecht voor ADE-tickets, merchandise en aanschuiven bij music talks. Die gaan niet over het oeuvre van Willy Alberti (zie led-scherm), maar wel over dat van o.a. DJ Jean, DJ Gomes, The Flexican en Kluun. Laatstgenoemde komt vanmiddag vertellen over de inspiratie die hij haalt uit het nachtleven bij het schrijven van zijn boeken. Het hele programma vind je hier.

9:03 uur: Net wakker?
Dan kijk, luister & lees je hier terug hoe het gisteren en vannacht was.

De #ADE16 playlist groeit en groeit: inmiddels staan we op 119 tracks die we met de gehele redactie hoorden in clubs en zalen in de hoofdstad. Wat hoorden we gisteren op de dansvloer? Deze playlist wordt continu aangevuld: