Tame Impala maakt met Let It Happen de Song van het Jaar 2015

Bekijk hier de hele top 100

Redactie 3voor12 ,

Tame Impala tekent voor de Song van het Jaar 2015. Het nummer Let It Happen kreeg veruit de meeste stemmen. Tussen 14.00 en 0.00 maakten we live in TivoliVredenburg de volledige top 100 van de lijst bekend met heel veel optredende artiesten. Check hier de hele uitslag, lees een interview met de winnaar en kijk meteen vele optredens terug.

1. Tame Impala - Let It Happen
Dit is toch wel een moment: een bijna acht minuten durende psychedelische track met een bizarre break in het midden die de Song van het Jaar wint. Na twee eerdere pogingen die ergens in de middenmoot eindigden kunnen we rustig spreken van een doorbraakjaar voor de band rond Kevin Parker. Die zegt zelf over Let It Happen: "Ik denk dat dit nummer representatief is voor de manier waarop in naar muziek kijk en hoe ik nummers schrijf. Soms is er iets gaande in mijn hoofd, en dan breng ik het terug naar de elementaire vorm. In dit geval een simpele loop van niet meer dan 1 beat. Digitaal, elektronisch, repetitief. En dan laat ik ineens iets uit een totaal ander spectrum van de muziek opkomen: majestueuze strijkers. Voor mij veranderde de song daarmee in een soort reis, een soort langs flitsend landschap in de vorm van een liedje.”

2. Paolo Nutini - Iron Sky
Eerlijk is eerlijk: aan het eind van 2014 was Paolo Nutini geen superkandidaat voor de Song van het Jaar. 3voor12 nam het nummer zelfs niet op in de keuzelijst, al werd Iron Sky wel de meest aangevraagde vrije keuze. Maar het nummer begon pas echt te leven toen twee idioten in Parijs het kantoor van Charlie Hebdo binnen drongen en dood en verderf zaaiden. Ineens kreeg de tekst van het nummer een nieuwe lading. Het werd uitgeroepen tot 3FM Megahit en bleek aan het eind van de rit het enige nummer dat Tame Impala serieus wist te bedreigen.

3. Muse - Psycho
Muse behoorde al tot de absolute koningen van de Song van het Jaar. Negen keer al stond de Britse band tot dit jaar in de lijst, maar ook voor hen is een derde plek absoluut geen eenvoudige prestatie. We kunnen dan ook rustig stellen dat de terugkeer naar de elementaire rock op het politiek geladen album Drones een succeskeuze is geweest. We zagen Muse dit jaar schitteren op Pinkpop en in no time drie keer Ziggo Dome uitverkopen. Een band op een hernieuwde piek. 

4. Kensington - War
Ook een unieke prestatie levert Kensington, de grootste rockband van Nederland. De Utrechters staan voor de derde keer op rij in de top vijf, en nu zelfs een plekje hoger dan de vorige twee edities. Dat is weinigen gegeven: alleen dEUS deed het ooit beter. War is de meest succesvolle single van het album Rivals, dat alweer uit 2014 stamt. Reken maar dat Kensington volgend najaar gewoon weer een nieuwe plaat af heeft, om op te gaan voor een vier op een rij.

5. Adele - Hello
Of de terugkeer van Adele geslaagd is? Nou! In twee weken tijd vlogen zo’n 250.000 cd’s en LP’s over de toonbank van album 25, vier keer Ziggo Dome was ook in een mum van tijd weg. En natuurlijk was er leadsingle Hello, met een ouderwets lange videoclip, waarin Adele het stof van de banken slaat. Wat zou er gebeurd zijn als we de stemming een maandje later geopend hadden? Had ze dan de volle winst gepakt?

6. Major Lazer & DJ Snake ft. MØ - Lean On
Wat ooit begon als een ode aan de Jamaicaanse dancehall, is nu een super festival headliner met een pop cross-overpotentieel waar je U tegen zegt. Je zou zelfs kunnen stellen dat producer Diplo de meest toonaangevende popproducer van het moment is, met tentakels in subculturen uit de hele wereld, waaronder Nederland. Lean On, met de Deense zangeres MØ groeide uit tot een van de allergrootste radionummers van het jaar.

7. Dotan - Hungry
De winnaar van vorig jaar moet in 2015 genoegen nemen met een keurige zevende plek. Niet slecht voor de vierde single van je album, want dat is Hungry. Halverwege het jaar leek Dotan even aan zijn succes ten onder te gaan, toen hij na zijn Pinkpop show een paar shows moest afzeggen door stemproblemen, maar de Amsterdammer herstelde zich en eindigt met de vlag uit.

8. Mark Ronson ft. Bruno Mars - Uptown Funk
De allergrootste hit van het jaar als je de streamingdiensten en radio-airplay bij elkaar optelt is Uptown Funk van Mark Ronson, zo’n nummer dat je werkelijk overal hoorde, van de sportschool tot de camping tot op Lowlands. De Brits producer is het bewijs bij uitstek dat superpopulaire muziek toch cool kan zijn. Waarom dan toch ‘maar’ op nummer 8? 

9. Typhoon - Liefste
Op de avond van de Song van het Jaar sluit Typhoon zijn Lobi da Basi-campagne af in een uitverkochte HMH. Hij is bepaald niet de enige Nederlandse act die er dit jaar in slaagde zo’n grote zaal uit te verkopen. Dotan, Chef Special, Kensington, Jett Rebel, allemaal doen ze ineens mee met de grote jongen. Typhoon’s grote vrienden Rico & Sticks hebben hun HMH-show nog te gaan, en Ty zelf zal daar vast ook bij zijn. Liefste is de prachtig tedere afsluiter van zijn album, klein met een verrassend meeslepend slot.

10. Kendrick Lamar - King Kunta
De doorbraak in de hiphopwereld was al een feit met zijn vorige album, maar met het indrukwekkende To Pimp A Butterfly bereikt Kendrick Lamar echt het grote publiek. Zijn zeer overtuigende show op Lowlands hielp ook mee, maar eigenlijk is het vooral de muziek zelf die indruk maakt. Weinig artiesten zijn op dit moment zo ambitieus: Kendrick Lamar bestrijkt niet alleen de muzikale geschiedenis, maar trekt ook lijnen vanuit de problemen in de Afro-Amerikaanse gemeenschap naar de jaren zestig, en zelfs naar de zwarte bladzijden van de slavernij.

11. James Bay - Hold Back The River

Weer een debutant in de lijst: James Bay, de piepjonge Britse troubadour die een groots opgezette wereldhit scoorde met Hold Back The River. Het is een gebroken hartenliedje dat overloopt van de pathos, waarin hij letterlijk een rivier van tranen probeert tegen te houden.

12. The Weeknd - Can't Feel My Face
Powerhouse-popproducer Max Martin bombardeerde R&B-zanger The Weeknd tot superster met dit druggy nummer Can’t Feel My Face. Dacht je dat ’t een liefdesliedje was? Nou ja, soort van. De 25-jarige Canadese Abel Tesfaye gebruikt een wonderschone dame als metafoor voor cocaïnegebruik, in een bijzonder verslavend nummer waarin hij Michael Jackson kanaliseert. “And I know she’ll be the death of me.”

13. Muse - Mercy
Ah, nog eens Muse! Waar Psycho een simpele rock ’n roll-riff is op blues-akkoorden, is Mercy een piano-powerballad waar we Matthew Bellamy en de zijnen ook wel van kennen. Hierin smeekt Bellamy om genade nadat hij langzaam maar zeker in een droge is veranderd. Inderdaad.

14. Florence + The Machine - Ship To Wreck
Adele is de hoogstgenoteerde vrouw, maar daarna komt deze Britse Florence Welch en haar Machine. Het is haar hoogste notering in de Song van het Jaar tot nu toe (eerder zagen we Rabbit Heart, 32 in 2009, Kiss With A Fist, 39 in 2010, Shake it Out, 22 in 2011, Breaking Down, 62 in 2012) en leverde haar de headlinerstatus op festivals in Europa op. Pinkpop 2016?

15. Balthazar - Bunker
De derde notering van de Belgische band Balthazar in hun carrière, en een plekkie hoger dan doorbraakhit Fifteen Floors (2010). Het is weer zo’n merkwaardig kaal indierockliedje vol lijzige, luie zang, van derde album Thin Walls. Met ijzersterke shows is de band inmiddels een vaste waarde in het livecircuit en een graag-geziene gast op de festivals.

16. Editors - Life Is A Fear
Voormalig Song van het Jaar-winnaar (Smokers Outside The Hospital Doors, 2007) Editors is terug met hun tiende (!) nummer in de lijst. Life Is A Fear heeft een tikkeltje minder galmende gitaren dan de voorgaande hits van de Britse band, Tom Smith zingt daarentegen nog wat donkerder en stemmiger dat hij bang is “om te vallen”.

17. Foals - Mountain At My Gates
Ook Foals bouwt gestaag aan een flinke meerjarencarrière, zoals maar weinig rockbands tegenwoordig gegeven is. En dan staan ze ook nog eens bekend als een stel eigenwijze gasten, die alles net even anders doen. Mountain At My Gates is voor hun doen dan weer een behoorlijk rechtdoorzee-knaller met ’n hele coole videoclip.

18. James Bay - Let It Go
Daar is ie weer, de Britse jongen met de sluike lange haren en die karakteristieke hoed. Probeert ie op Hold Back The River de tranen nog tegen te houden omdat zijn hart gebroken is, in Let It Go lijkt hij het zelf uit te maken.

19. Royal Blood - Ten Tonne Skeleton
De doorbraak van Royal Blood is er toch vooral eentje van vorig jaar. Maar waar hitsingle Figure It Out in 2014 op plek 27 in de Song van het Jaar-lijst strandt, komt deze single van hetzelfde debuutalbum nu een paar plekjes hoger terecht. Het Britse hardrockduo is intussen alweer bezig met een tweede plaat, dus wie weet wat 2016 brengt.

20. De Jeugd Van Tegenwoordig - Manon
Het leven van circa 12943 meisjes, vrouwen en dames in Nederland zal nooit meer hetzelfde zijn. “M-A-N-O-N, verliefd op elke letter!”, spellen de heren van De Jeugd van Tegenwoordig uit op de single van hun gelijknamige vijfde album. Daarmee zijn de enfants-terribles van de Nederlandse popmuziek blijkbaar volwassen geworden. Dé DJVT-hit van dit jaar is een welgemeende, gezongen ode aan de vrouw.

21. HAEVN - Finding Out More
HAEVN is het meest recente jongensboekverhaal in de Nederlandse popmuziek. Finding Out More werd oorspronkelijk geschreven voor een autoreclame, en toen ging het ineens enorm hard met het duo. Tijdens de Popronde van dit jaar speelden ze pas hun allereerste eerste liveshow, maar inmiddels is hun show van volgend jaar in Paradiso stijf uitverkocht. Die buzz vertaalt zich ook in deze hoge notering voor hun hit.

22. Eagles Of Death Metal - Save A Prayer
Een zwarte dag voor de popmuziek, vrijdag 13 november 2015: de dag dat bij een aanslag op een concert van Eagles Of Death Metal in Le Bataclan in Parijs 89 bezoekers om het leven kwamen. Deze Duran Duran-cover van de Amerikaanse cockrockers werd al snel het broodnodige tegengeluid: er kwam zelfs een campagne om het nummer op 1 te krijgen in de charts, en Duran Duran doneerde alle royalties aan de (nabestaanden van) slachtoffers. Nummer 1 in de charts lukte niet, maar aan deze plek in de Song van het Jaar-lijst is de impact wel goed af te lezen.

23. Kovacs - Diggin'
Kovacs speelde Diggin’ vorig jaar al live op het Song van het Jaar-feest in de Tolhuistuin. Dat jaar kwam haar hit My Love echter niet verder dan plaats 47. Het is het bewijs dat de Eindhovense haar snelle opmars van 2014, met haar debuutalbum Shades Of Black – waarvan Diggin’ een single is – dit jaar een passend vervolg heeft weten te geven.

24. Foo Fighters - The Feast And The Famine
Voor het album Sonic Highways verkent de band onder aanvoering van Dave Grohl verschillende Amerikaanse muziekstijlen die specifiek zijn voor een bepaalde stad. The Feast And The Famine is geïnspireerd door de hardcorepunkscene uit Washington DC. En dat is duidelijk te horen, want het was even geleden dat we de Foos zo hoorden raggen.

25. Lil' Kleine - Drank & Drugs (ft Ronnie Flex)
Zonder twijfel de meest besproken track van eigen bodem dit jaar. Boze babyboomers kropen uit hun schulp om die ene zin – “Alle tieners zeggen Ja tegen MDMA” – met de grond gelijk te maken, maar ze maakten er de zegetocht van New Wave-kopstukken Lil’Kleine en Ronnie Flex op die manier eigenlijk alleen maar glorieuzer op. Want terwijl er kritiek klonk vanuit de SGP, werd Drank & Drugs de zomerhit van 2015.

26. Kurt Vile - Pretty Pimpin
Stel je voor: op een ochtend word je wakker en herken je jezelf niet meer in de spiegel. Het overkwam Kurt Vile, maar in plaats van in totale paniek te raken zoals elk ander weldenkend mens, schreef hij er een liedje over. Pretty Pimpin werd de eerste single van zijn album b’lieve i’m going down. Vorig jaar zag Vile zijn oude band The War On Drugs definitief doorbreken, met dit nummer staat hij zelf in de spotlights.

27. Sufjan Stevens - Should Have Known Better
Should Have Known Better illustreert de terugkeer van Sufjan Stevens naar zijn roots. Geen gekke elektronica of uitbundige orkesten meer, maar intieme, akoestische folk. Should Have Known Better gaat - net als de rest van zijn laatste album Carrie & Lowell - over het overlijden van zijn moeder, waarmee hij geen goed contact had.

28. Coldplay - Adventure Of A Lifetime
Wie had gedacht dat Coldplay ooit zou klinken alsof Chris Martin de plek van Pharrell op Get Lucky had ingenomen? Adventure Of A Lifetime was weer eens iets anders dan wat we van de Britten gewend waren - zeker na de zwaarmoedige break-upplaat Ghost Stories. Dat discoritme, dat jolige gitaarmelodietje; meteen was duidelijk dat dit een hit zou worden.

29. Alabama Shakes – Don’t Wanna Fight
De eerste klank die we van haar hoorden sinds het succesvolle debuutalbum Boys & Girls, was gelijk Brittany Murphy op haar best. In die hese, hoge, kreunende aanloop naar de eerste zin van Don’t Wanna Fight lijkt de frontvrouw van Alabama Shakes het hele nummer al samen te willen vatten: het is zwaar, ik werk mezelf over de kop en ik wil helemaal niet meer vechten om rond te komen.

30. Mumford & Sons – Believe
Voor het eerst liet Mumford & Sons de banjo eens achterwege en greep naar de elektrische gitaar. Het resultaat was een Coldplay-achtig stadionrock-anthem, getiteld Believe – de eerste single van het derde album Wilder Mind. Even wennen voor de folkminnende fans van de Britten, maar deze notering in de Song van het Jaar-lijst bewijst dat Mumford & Sons ook met dit geluid een groot publiek kan aanspreken.

1. Tame Impala - Let It Happen
2. Paolo Nutini - Iron Sky
3. Muse - Psycho
4. Kensington - War
5. Adele - Hello
6. Major Lazer & DJ Snake ft. MØ - Lean On
7. Dotan - Hungry
8. Mark Ronson ft. Bruno Mars - Uptown Funk
9. Typhoon - Liefste
10. Kendrick Lamar - King Kunta
11. James Bay - Hold Back The River
12. The Weeknd - Can't Feel My Face
13. Muse - Mercy
14. Florence + The Machine - Ship To Wreck
15. Balthazar - Bunker
16. Editors - Life Is A Fear
17. Foals - Mountain At My Gates
18. James Bay - Let It Go
19. Royal Blood - Ten Tonne Skeleton
20. De Jeugd Van Tegenwoordig - Manon
21. HAEVN - Finding Out More
22. Eagles Of Death Metal - Save A Prayer
23. Kovacs - Diggin'
24. Foo Fighters - The Feast And The Famine
25. Lil' Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs
26. Kurt Vile - Pretty Pimpin
27. Sufjan Stevens - Should Have Known Better
28. Coldplay - Adventure Of A Lifetime
29. Alabama Shakes - Don't Wanna Fight
30. Mumford & Sons - Believe
31. Douwe Bob - Sweet Sunshine
32. Kenny B - Parijs
33. Oscar And The Wolf - Strange Entity (Falco Benz remix)
34. Justin Bieber - What Do You Mean?
35. Years & Years - King
36. Hozier - Someone New
37. Tame Impala - Cause I'm A Man
38. Jamie xx ft. Romy - Loud Places
39. Causes - Teach Me How To Dance With You
40. Courtney Barnett - Pedestrian At Best
41. All Time Low - Something's Gotta Give
42. John Coffey - Broke Neck
43. Justin Bieber - Sorry
44. The Chemical Brothers - Go
45. Circa Waves - T-Shirt Weather
46. Florence + The Machine - Queen Of Peace
47. Drake - Hotline Bling
48. PAUW - Shambhala
49. Beck - Dreams
50. Lucas Hamming - Never Let You Down
51. Mumford & Sons - The Wolf
52. Jett Rebel - Sunshine
53. Walk The Moon - Shut Up And Dance
54. Rihanna & Kanye West & Paul McCartney - FourFiveSeconds
55. Pharrell Williams - Freedom
56. Christine And The Queens - Christine
57. Rondé - We Are One
58. Oscar And The Wolf ft. Tsar B - Back To Black
59. Bear's Den - Above The Clouds Of Pompeii
60. Macklemore & Ryan Lewis - Downtown
61. Bring Me The Horizon - Throne
62. Foals - What Went Down
63. Sue The Night - The Whale
64. Sam Smith - Like I Can
65. Taylor Swift ft. Kendrick Lamar - Bad Blood
66. Sef - Toch Houdt Ze Van Mij
67. Calvin Harris & Disciples - How Deep is Your Love
68. Galantis - Runaway (U & I)
69. Lianne La Havas - What You Don't Do
70. Mister and Mississippi - Meet Me At The Lighthouse
71. Selah Sue - I Won't Go For More
72. Jack Ü ft. Justin Bieber - Where Are Ü Now
73. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love
74. EL VY - Return To The Moon
75. Years & Years - Desire
76. Sunday Sun - I Call You Honey
77. Fresku ft. MocroManiac - Kreeft
78. Blaudzun - Powder Blue
79. Nothing But Thieves - Itch
80. Ellie Goulding - On My Mind
81. Glen Hansard - Her Mercy
82. Bewilder - Forza (It Is)
83. Lana Del Rey - High By The Beach
84. De Likt - Ja Dat Bedoel Ik
85. The Brahms - Golden
86. Jacco Gardner - Find Yourself
87. Disclosure ft. Sam Smith - Omen
88. BØRNS - 10,000 Emerald Pools
89. Elbow - What Time Do You Call This?
90. Viet Cong - Continental Shelf
91. The Indien - Done
92. CHVRCHES - Leave A Trace
93. George Ezra - Barcelona
94. Maaike Ouboter - Anders
95. D'Angelo And The Vanguard - Sugah Daddy
96. Weval - Gimme Some
97. Halsey - New Americana
98. The Kooks - Sweet Emotion
99. The Mysterons - Thunderbird 1
100. Afterpartees - Girls Like You