Paradiso gaat programmeren in Jeruzalemkerk

Algemeen directeur Paradiso: "We kunnen niet zeggen dat we er iedere maand iets gaan doen"

Menno de Meester ,

Paradiso breidt verder uit. In de Jeruzalemkerk in de Baarsjes zullen vaker evenementen door Paradiso worden georganiseerd, zo meldt de Westkrant vanochtend. Algemeen directeur Mark Minkman over de nieuwe locaties die Paradiso de laatste tijd omarmd heeft: "Al onze programmeurs zijn op zoek naar mooie plekken in de stad."

Het protestantse kerkgebouw is het toneel voor een concert van de opkomende Noorse singer-songwriter Thomas Dybdal. Mark Minkman, algemeen directeur van Paradiso licht toe: “Het is een idee van programmeur Ben Kamsma. Al onze programmeurs (het zijn veertien inmiddels, red.) zijn op zoek naar mooie plekken in de stad, waar zij zich van kunnen voorstellen dat de concertlocatie past bij de artiest. Hij was De Jeruzalemkerk in de Baarsjes op het spoor gekomen. Op een gegeven moment kwam er een artiest langs waarvan Ben dacht, dat hij er heel goed zou passen. Dat is wat er op 21 november gaat gebeuren.”

Die artiest is singer-songwriter de Noorse Thomas Dybdal. “Hij maakt hele rustige en melancholische muziek maakt. Daar past zo’n intieme sfeer van een kerk heel goed bij. Zo zijn we de afgelopen jaren op veel verschillende plekken in de stad aan het programmeren. We streven ernaar elk optreden een unieke ervaring van publiek en artiest te laten zijn. Daar speelt de locatie een ongelofelijk belangrijke rol in. De kerk is een mooie verstilde omgeving met een bepaalde galm erbij. Sommige artiesten komen daar heel goed tot hun recht.”

In de Westkrant meldt dominee Bas van der Graaf dat het de bedoeling is dat de locatie vaker voor concerten gebruikt gaat worden. Precieze aantallen kan Minkman nog niet noemen: “Dat hangt er vanaf hoe het deze eerste keer gaat. Het is zeker niet zo dat we kunnen zeggen dat we er iedere maand iets gaan doen. We wachten tot er een artiest is die heel goed in zo’n omgeving zou kunnen passen.” De protestantse kerk doet nog wel dienst voor haar gebruikelijke functie.

Onlangs werd bekend gemaakt dat ook de Sugarfactory in een kerk gaat programmeren, de Waalse Kerk in het Wallengebied. De Jeruzalemkerk is niet de eerste kerk waar Paradiso gaat programmeren.  De Amstelkerk, de Vondelkerk en De Duif gingen al voor. Ook in People’s Place en De Rode Bioscoop heeft Paradiso evenementen georganiseerd. Daarnaast verzorgt Paradiso programmering in de Bitterzoet: “Dat is veel meer een café-achtige setting, waar ook andere bands spelen die meer in zo’n setting passen. Wij doen daar alle concertprogrammering, zij doen hun eigen nacht.” De grootste samenwerking is uiteraard met de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord, eveneens bekend als Paradiso Noord, waar Paradiso de volledige concertzaal programmeert. “Daar trekken we ongeveer 50.000 bezoekers per jaar.”