Nieuw album Ronnie Flex komt begin volgend jaar

3voor12 Award genomineerde kiest Fresku: "Fresku is de beste rapper van Nederland"

Menno de Meester ,

Ronnie Flex is druk in de studio aan het werk voor een nieuw album. Het moet begin volgend jaar verschijnen en is een stuk toegankelijker dan zijn debuutalbum, dat genomineerd is voor een 3voor12 Award. Boaz van de Beatz neemt weer het meeste productiewerk voor zijn rekening. Ook producers Jack Chiraq, Cartiez en rapper Lil' Kleine zullen te horen zijn.

Fresku noemde Ronnie Flex vorige week in 3voor12 Radio de Nederlandse Kanye West. "Niet eens op muzikaal gebied per se. Bij Ronnie is het: of je vindt hem een vage gast en je snapt er niks van, of je vindt hem gewoon geniaal. Dat zie ik ook bij Kanye.” Ronnie Flex vindt het "hele mooie woorden. Het is mooi als iemand tegen wie je opkijkt, zoiets over je zegt."

De New Wave-rapper zit nooit stil: "Ik ben veel aan het optreden, ben aan een nieuwe plaat aan het werken! Samen met Boaz weer." Hij voorspelt dat het begin volgend jaar uit gaat komen en belooft verschillende samenwerkingen: "Jack Chiraq, die heel bekend is van New Wave. Cartiez, ook een hele goede producer. Het bekende rijtje: ik zal Lil Kleine wel een keer gaan uitnodigen."

Onlangs kreeg de rapper in 3voor12 Radio te horen dat hij genomineerd was voor een 3voor12 Award. Tegelijkertijd hing Niek Nellen van de Afterpartees aan de lijn, wat tot een bizar gesprek leidde. Als hij wil chillen op het nieuwe Ronnie Flex-album, is dat geen probleem: "Hij is ook superwelkom."

Ronnie Flex is hard aan de weg aan het timmeren, werkte het afgelopen jaar met Major Lazer en doet natuurlijk mee aan Expeditie Robinson. Zou er wat van te merken zijn op zijn nieuwe plaat? "Ik voel dat ik iets volwassener ben geworden, dat ik nog iets beter weet wat ik wil. Ik denk dat het in tegenstelling tot mijn eerste plaat iets makkelijker wordt. Bij m’n eerste plaat duurden sommige nummers vijf minuten, daar had je helemaal duistere synthpads en lange koortjes. Ik wil nou iets directer zijn. Wel nog steeds in mijn eigen sound, niet dat ik verander in Pitbull, haha."

"Ik probeer ook andere onderwerpen aan te kaarten. Het vorige album ging vooral over drank en drugs, seks en het leven. Dat is het nu nog steeds wel. Er zullen ook wel wat meer echte liedjes zijn." Zo maakte hij al een liedje over pesten voor de Anti-Pest Week: "Dat is iets wat je normaal helemaal niet van mij zou verwachten. Het klinkt nog steeds als Ronnie Flex, maar het gaat wel ergens anders over dan het nachtleven."

Of hij zijn eerste album gaat evenaren, horen we dus volgend jaar. Daar sleepte hij de nominatie voor de 3voor12 Award mee in de wacht. Hij kan er nog twee nominaties bij optellen: natuurlijk deed hij ook mee op het New Wave-album, en levert hij een korte bijdrage aan het album van Fresku. Die laatste is zijn favoriet, als hij het voor het zeggen zou hebben: "Fresku gaat ‘m krijgen. Als ik niet zou weten dat hij Ronnie Flex had gezegd, had ik het ook gezegd. Ik ben sowieso grote fan van Fresku. Ik vind hem een van de beste Nederlandse tekstschrijvers op het moment. Sowieso allertijden vind ik hem een van de beste! We hebben elkaar aan het werk gezien. Ik weet nog dat ik bij hem in de studio was. Die man rijmt zoveel woorden op elkaar, soms wel twaalf woorden achter elkaar in acht zinnen!"

Ronnie Flex verklaart het grootste verschil tussen hem en Fresku: "Als ik een raptekst schrijf en gewoon aan het kloten ben, suffe shit aan het schrijven ben, schrijft hij gewoon die moeilijke shit. Ik vind hem gewoon een heel uitzonderlijk talent." Zijn favoriete track op Nooit Meer Terug van Fresku is Ik Wil: "ik vind het van een super hoog niveau. Het is een belachelijk mooi nummer. Ik weet nog dat ik dat voor de eerste keer hoorde. Ik twitterde ook gelijk: Fresku is de beste rapper van Nederland."