Primeur nieuwe single PAUW: “Memories is een echte knaller”

12van3voor12-psychrockband brengt openingstrack van debuutalbum naar buiten

Timo Pisart ,

De psychedelische rockband PAUW brengt op 23 oktober debuutalbum Macrocosm Microcosm uit. Luister hieronder voor ’t eerst openingstrack Memories, een ‘echte knaller’ met een eigenwijs Chinees melodietje dat bijzonder herkenbaar klinkt. “We wilden er een lekker pompend nummer van maken, nog iets heftiger dan anders.”

Memories is in vrij korte tijd geschreven, vertelt zanger/gitarist Brian Pots. “Er zat een hoge druk achter de plaat, we hadden veel gespeeld en waren daardoor niet aan het schrijven toegekomen. Ik had dit Chinese melodietje al superlang in mijn kop zitten, en dacht: laten we die eens gebruiken. We hebben het liedje vervolgens in twee dagen geschreven.” Die gitaarmelodie, waar het nummer mee opent en op is gebouwd, klinkt ergens ontzettend bekend. “Dat dachten wij ook, het écht lijkt ergens op, maar ik zou niet weten waarvan. We dachten: ‘Fuck it, we gebruiken het gewoon. Mochten we een rechtszaak tegen ons krijgen, dat zien we dan wel weer.’”

Later komt Pots er nog op terug: "Ik sprak net Rens [Ottink, drummer van PAUW] erover, het schijnt nogal op het Koningslied te lijken. Ik weet tegelijkertijd bijna zeker dat ik het niet daarvan heb gejat, want ik had het nummer zelf nog nooit gehoord, ondanks de ophef erover... Maar goed, kennelijk lijkt het daar op. "

Memories moest een wat heftigere, “lekker pompende” kant van PAUW laten zien. Pots: “We hebben de drums zelfs dubbel opgenomen. Hoe we dat live gaan doen, moeten we nu nog maar eens moeten gaan uitvogelen.”

Memories vertelt de boodschap “het gras is altijd groener aan de overkant”, aldus Pots. “Als je iets héél graag wilt en ervoor gaat, laat je altijd dingen achter. Soms kom je er dan achter: ‘Shit, ik had het vroeger veel beter dan nu.’ Het zou kunnen gaan over eerdere geliefden, maar ook over het verhuizen naar een andere stad.”

Ondertussen kijkt de band ook al over de grens: Memories wordt volgende week ook in België uitgebracht, vorige week speelde het kwartet al op Liverpool Psych Fest en Reeperbahn, een showcasefestival in Hamburg. “Vooral in Liverpool was het supervet. Op zo’n psychedelisch festival horen wij echt thuis. Ik hoop dat het deuren opent naar meer shows in het buitenland.”

Na de release van Macrocosm Microcosm volgt een reeks Nederlandse clubshows:
Okt 24 Let's Get Lost - Zwolle
Okt 30 Vera - Groningen
Nov 06 Grenswerk - Venlo
Nov 07 Metropool - Hengelo (albumrelease)
Nov 14 Tivoli De Helling - Utrecht
Nov 27 Muziekgieterij - Maastricht
Dec 03 Rotown - Rotterdam
Dec 04 Effenaar - Eindhoven
Dec 17 Doornroosje - Nijmegen
Dec 20 Paradiso - Amsterdam (w/Birth of Joy)