Sef over vluchtelingen-standpunt Gerard Joling: “Wat een mafkees”

“Dit is echt het allerdomste wat je kunt zeggen”

Sjoerd Huismans ,

Sef was gisteren te gast in 3voor12 Radio om een paar nummers van zijn nieuwe album te laten horen. In single Ze Zeggen laat hij zich van zijn geengageerde kant horen: “Ze zeggen dat je bang moet zijn voor dingen die je niet kent en anders zijn”. In 3voor12 Radio ging hij er verder op in. ‘Als er duizenden mensen voor je deur staan raak je in paniek, maar het zijn wel duizenden mensen die bestaan, en die geen doodsangsten willen uitstaan. Alsof het allemaal verkrachters en IS-strijders zijn die hier naartoe komen; het zijn juist mensen die vluchten daarvoor.”

“Ik heb me vooral druk gemaakt over het gebrek aan empathie en inlevingsvermogen”, aldus Sef. “Als er iets aan de hand is met jou, wil je ook dat mensen je welkom heten. Alles moet snel in een paar hapklare woorden voorbijkomen, dan kun je weer naar het volgende onderwerp. Mensen verdiepen zich niet in het probleem.”

Over het vluchtelingenbeleid: “Wat zijn grenzen, wie bepaalt dat die geldig zijn? Ook maar lang geleden op een kaartje gekrast. We kunnen als het Westen geplunderd uit andere landen, nu komen mensen terug om een klein stukje te delen en laten we ze er niet in. Wij mogen wel naar hen, zij niet naar ons. Natuurlijk: als er duizenden mensen voor je deur staan raak je in paniek, maar het zijn wel duizenden mensen die bestaan, en die geen doodsangsten willen uitstaan. Alsof het allemaal IS-strijders zijn die hier naartoe komen, het zijn mensen die vluchten daarvoor.”

Vanochtend ageerde Gerard Joling in de Telegraaf tegen de toelating van vluchtelingen: “Wij moeten ons ook echt afvragen, worden deze mensen hier gelukkig! Andere cultuur, klimaat, alles.” Sef daarover: “Doe even normaal! Jezus, ze gaan balen omdat het slecht weer is? Dat is toch het allerdomste en wat je kan zeggen? Belachelijk. ‘Het is toch lekker warm in Syrie?’ Mafkees. Je moet ook niet de Telegraaf lezen, alleen maar mensen die niet in staat zijn om zinnige dingen te zeggen die daar dan de ruimte voor krijgen. Maar goed, de Telegraaf is ook maar een metafoor voor de kortzichtige cultuur.”