Noisia pakt uit met Invites zomerfestival in Groningen Noisia pakt uit met Invites zomerfestival in Groningen

Camo & Krooked, Ed Rush & Optical, Joker e.a. naar Ebbingekwartier

, Ingmar Griffioen

Noisia pakt uit met Invites zomerfestival in Groningen

Camo & Krooked, Ed Rush & Optical, Joker e.a. naar Ebbingekwartier

Ingmar Griffioen ,

Ze deden al Noisia Invites avonden tijdens ADE, 5 Days Off en Eurosonic, ontvingen op Koningsnacht nog Skrillex in de Oosterpoort en hebben nu ook een eigen zomerfestival. Op 18 juli vindt het eerste Noisia Invites Festival plaats voor 3500 man in de Groningse buitenlucht en de headliners zijn nu bekend: Camo & Krooked, Ed Rush & Optical en Joker. Verder zijn naast de gastheren ook Jack Beats, Mefjus, en Posij present in het Ebbingekwartier, zo'n beetje tegenover de oude Noisia-studio. "We hebben daar veel rondgelopen, vaak gevoetbald en ernaast veel feestjes in Simplon gedaan", vertelt Thijs de Vlieger. "Dit is iets wat we altijd al wilden doen." Meer namen volgen en 19 juni doen ze in New York de eerste Noisia Invites buiten Europa.

Een stapje groter en naar buiten gaan met die Noisia Invites avonden lijkt voor de hand te liggen, maar de Groningse drum 'n bass producers zagen het lange tijd toch niet als haalbare optie. "We wilden zoiets altijd op de Grote Markt organiseren, maar hebben dat nooit gedaan. We doen het nu omdat het kan, omdat de vergunningsaanvraag makkelijker was dan gedacht." Dat komt ook omdat in het Ebbingekwartier een evenemententerrein verrees dat al drie Eurosonic-edities de waarde bewees. "Dat die locatie er nu is, heeft absoluut geholpen. Het is ook op loopafstand van het centrum en voor iedereen bereikbaar."

Een festival gericht op 3500 bezoekers maakt ook meer mogelijk qua line-up. "Zowel voor de kwantiteit als de kwaliteit, dus of veel meer acts of veel betere. En wij willen allebei doen, dus dat wordt een vette line-up", verzekert De Vlieger. Het wordt voor het Groningse producerstrio ook een flink thuisfeestje. "Het zijn allemaal mensen, waar we als we ze onderweg tegenkomen altijd proberen samen mee te eten en te hangen." Een groot deel van de line-up kunnen ze na al die jaren in de drum 'n bass-scene inmiddels tot hun vriendenkring rekenen. "Dus dat wordt moeilijk om de aandacht te verdelen. Komen er opeens twintig vrienden van je thuis, dan wil je met iedereen een praatje maken, een beetje een luxeprobleem."

Dikke kans dat het ook nieuwe muziek oplevert. "De week ervoor hebben we veel shows staan, onder meer op Dour en Balaton Sound, en dan is het even leeg. Dus na het festival gaan we met wie er nog blijven hangen de studio in. Dat is wel een ding met die Noisia Invites avonden, zo staan op onze laatste EP samenwerkingen met Mefjuz en Hybris die zo ontstaan zijn. We hebben altijd veel van die collabs gedaan in combinatie met optredens in Groningen of Amsterdam." Noisia is net terug van een reeks Noisia Invites avonden door heel Europa, die vrijwel allemaal geramd waren. In Nederland verkochten ze tot nu altijd uit en het trio is er dan ook met vertrouwen ingestapt. De ambitie ligt niet direct in het uitrollen maar in het 'perfectioneren van dit'. "We willen niet meteen zo groot mogelijk, maar vooral zorgen dat er een hele goede sfeer in zit. Als het tof is en we willen, dan kan dit terrein wel groter. In Groningen kunnen we dit ook doen omdat niemand het doet, in het westen kom je toch snel in andermans vaarwater."

De zomer brengt wel meer Noisia Invites maar dan op andere festivals. "We gaan deze zomer op festivals podia hosten als Noisia Invites. Outlook is de eerste, een festival voor stevige drum 'n bass aan de Kroatische kust, dat tegelijk ook heel erg underground is." De overige festivals mogen nog niet naar buiten, maar Noisia zou dat concept ook graag op Nederlandse festivals willen doen. "Een van die Noisia Invites shows was op het Insane festival in Avignon. Daar hadden we een grote loods met Foreign Beggars, Ed Rush en andere acts. Dat was heel tof en we hebben zeker ambitie dat vaker te gaan doen."

Frankrijk is sowieso een plek waar Noisia veel liefde voelt. "De laatste tijd is het verder heel tof in Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Boedapest is voor ons altijd een belangrijke stad geweest. Polen gaat ook altijd goed, Praag is heel vet, in St. Petersburg doen we meestal de grootste dingen en in België is echt een gigantische scene. In maart stonden we daar als headliner voor 15.000 man in het Sportpaleis. Dat was heel bizar hoor, in een gigantische K3-achtige zaal en dan keihard drum 'n bass draaien. Ik heb niet eens een andere set gedaan, niet commerciëler, dat wordt gelukkig niet van ons verwacht. Maar in het begin heb ik wel iets harder gedraaid om over m'n zenuwen heen te komen."

Die zenuwen zullen ze voor de thuiswedstrijd op 18 juli in Groningen vast niet hoeven bedwingen. Verder onder meer in de agenda: 29 mei met het Noord Nederlands Orkest in Vera, 19 juni Noisia Invites met Black Sun Empire in de Webster Hall, New York, 20 juni op We Are Electric in Eindhoven, en dan in juli en augustus zomerfestivals als Dour, Balaton Sound en het Poolse Audioriver.

Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12