David Bowie schrijft vier nummers voor musical Ivo van Hove David Bowie schrijft vier nummers voor musical Ivo van Hove

Voorstelling Ivo van Hove te zien op Holland Festival

, Ilse van der Velden

David Bowie schrijft vier nummers voor musical Ivo van Hove

Voorstelling Ivo van Hove te zien op Holland Festival

Ilse van der Velden ,

David Bowie schrijft niet twee, maar vier nieuwe songs voor de nieuwe musicalproductie Lazarus met Ivo van Hove, die in december in New York in première gaat. Dat vertelde Van Hove in een interview met Ilse van der Velden van de VPRO Gids ter gelegenheid van Kings of War, te zien tijdens het Holland Festival.

In april werd bekend dat Van Hove gaat samenwerken met David Bowie voor de musicalproductie Lazarus. Daarin brengt Bowie zijn personage weer tot leven uit de cultfilm The Man Who Fell to Earth (1976, Nicolas Roeg), de humanoid Thomas Jerome Newton. Hij is de hoofdrolspeler in de muzikale theaterproductie Lazarus, door Bowie en de Ierse toneelschrijver Enda Walsh, bekend van o.a de film Hunger (Prijs voor Beste Filmdebuut in Cannes 2008).
 
Ivo van Hove: ‘De samenwerking met Bowie is heel intensief, het is echt veel meer dan dat hij alleen zijn naam eraan heeft verbonden. Bowie is bij elk stap betrokken. Ook met de casting houdt hij zich bezig; ik maak shortlists voor hem met namen, daar reageert hij meteen op per mail. Over de namen zelf kan ik nog niks zeggen.. Het project is momenteel in volle gang, er zijn al twee versies gepasseerd van het stuk. Er bestaat nog niks hè, er zijn alleen de bestaande songs van Bowie uit de film. Er is een hele nieuwe tekst geschreven door Enda Walsh. Bowie schreef twee nieuwe songs voor ik er bij kwam en ik heb het voor elkaar gekregen dat hij er nog twee bij schrijft. Niet zomaar, het heeft z’n redenen in het stuk. Er waren enkele momenten waarop het passend was om een song te hebben, dat heb ik hem gesuggereerd, en daar ging hij in mee.
 
‘De eerste ontmoeting was heel spannend. Ik had moeite mijn zenuwen te bedwingen en moest mezelf echt vermannen. Hij vroeg me of ik de Gerhard Richter tentoonstelling al had gezien “Ik zag hem al drie keer,” zei Bowie. Dat is kenmerkend voor hem. Hij heeft een echte kunstenaarsziel, die zijn muziek gebruikt om zich te uiten. Bij de eerste lezing, toen hij de tekst voorlas - want dat deed hij dus zelf – was ik bang dat hij mij zou vragen wat ik ervan vond. Ik dacht oh god, wat als ik het niet goed vind. Maar dat gebeurde gelukkig niet.’ 
 
‘Bowie is echt mijn jeugdidool. Ik heb in 1975 mijn eerste plaat van hem gekocht en ik volgde hem. In ons eerste gesprek had hij het over de theaterproductie van The Elephant Man uit 1980, waarin hij de hoofdrol speelde. Dat heb je vast niet gezien zei hij. Maar jawel, ik had dat live gezien op Broadway.’
 
Lazarus gaat in december in première in de New York Theatre Workshop.
 
Lees hier het hele interview met Ivo van Hove:
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12