NPO wil stekker uit Radio 6 trekken

Medewerkers soul en jazz zender zojuist ingelicht

Atze de Vrieze ,

Radio 6 houdt per 1 januari 2016 op te bestaan. Dat heeft de Publieke Omroep zojuist op een bijeenkomst in Hilversum bekend gemaakt aan medewerkers van de zender. Volgens de zender is 'het voorgenomen besluit onderdeel van de toekomststrategie waarbij mede onder invloed van de bezuinigingen en toegenomen concurrentie in het aanbod nog scherper gekeken moet worden wordt naar doelmatigheid van de aanbodkanalen'.

Verklaring NPO
In een verklaring laat NPO weten: "De NPO heeft het voornemen op per 1 januari 2016 te stoppen met NPO Radio 6. Het voorgenomen besluit is onderdeel van de  toekomststrategie waarbij mede onder invloed van de bezuinigingen en toegenomen concurrentie in het aanbod nog scherper gekeken moet worden wordt naar doelmatigheid van de aanbodkanalen.
 
Het bereik van NPO Radio 6 blijft vrij stabiel tussen rond 0.3 luistertijdaandeel, de zender bereikt wekelijks tussen de 150.000 en 200.000 luisteraars, en ontwikkelt zich niet duidelijk door. Het behaalt daarmee niet de impact die de investering in een landelijke publieke zender ook in de toekomst rechtvaardigt. 
 
Dit voornemen kan niet anders dan een teleurstelling zijn voor iedereen die zo hard en vol passie werkt aan de programma’s van NPO Radio 6. Het is ook een teleurstelling voor de trouwe luisteraars van NPO Radio 6. De Raad van Bestuur is op dit moment in gesprek met de omroepen over de intentie die ze met Radio 6 heeft. Mogelijk gaat het verder als digitaal Soul & Jazz-kanaal bij één van de andere hoofdzenders."

Radio 2 vangt deel op
De bedoeling is dat de klap van het verdwijnen van Radio 6 deels opgevangen wordt door Radio 2. Daar zou Radio 6 verder kunnen als digitaal themakanaal. Ook een belangrijk evenement als North Sea Jazz kan daar een plek krijgen, evenals De Zwarte Lijst, de 'zwarte' tegenhanger van Radio 2's 'witte' kroonjuweel Top 2000.

Radio 6 bestaat sinds 2006 als zender voor jazz, soul, en wereldmuziek. Bekende stemmen van de zender zijn onder andere Frank Jochemsen, Wilfried de Jong, Leo Blokhuis, Angelique Houtveen, Jaap Brienen en Winfried Baijens. De VPRO is op Radio 6 vertegenwoordigd met programma’s Vrije Geluiden en Nightshift. De zender heeft geen etherfrequentie, maar is online, via de kabel en digitale radio te beluisteren.

Dat de zender in tijden van aanhoudende bezuinigingen in Hilversum sneuvelt is geen grote verrassing. De zender had al sinds de oprichting moeite de gestelde targets te halen, wat een aantal jaren geleden leidde tot een stevige koerswijziging. Daardoor gingen de meer populaire soul en jazz de boventoon voeren en bleef minder ruimte over voor de scherpe rand. Dat leverde toch geen overtuigende groei op. Naast Radio 6 beschikt de Publieke Omroep met FunX over nog een zender die veel aandacht besteedt aan zwarte muziek. FunX is meer dan Radio 6 gericht op jongeren.