Weerblog:O.a. Welcome to the Future en Amsterdam Live on Stage Afgelast

Studio Stekker verplaatst, en meer overlast door zomerstorm

Atze de Vrieze en Ralph-Hermen Huiskamp ,

Een nieuw weekend, nieuwe festivals. Maar waar Buiten Westen en de Valkhof vorige week zaterdag nog heerlijk zomers weer hadden, ziet de weerkaart er dit weekend een stuk minder gunstig uit. Sterker nog, Welcome To The Future is vandaag afgelast,Studio Stekker en Lost & Sound verplaatst, en nog veel meer festivals ondervinden hinder of zijn afgelast. "Het is Hollands zomerweer. We zitten helaas niet in Spanje he?"

Updates gedurende de dag

Zwarte Cross: Geen paniek, gewoon Hollands zomerweer

Update 16.15: Ook de Zwarte Cross legt gedeeltelijk het festival stil. Het programma op het festival is voor onbepaalde tijd stil gelegd, en de organisatie heeft extra schuilplekken geregeld bij nabijgelegen Transportbedrijf Roemaat.

In het Oosten van het land is er stukken minder reden tot stress. "We staan continu in contact met de weer diensten, en verwachten tussen drie en zes wel wat regen en windstoten. Maar dat is geen reden om dingen af te lassen, vertelt de woordvoerder. "We gaan wel wat zeilen verwijderen aan de zijkanten van podia, zodat de wind er vrij doorheen kan waaien. En de technische dienst is bezig met her en der wat objecten en decorstukken naar beneden te halen. Daarnaast hebben we genoeg schuilplekken, en zijn de tenten bestand tegen windkracht 12. Het is jammer, maar het is gewoon Hollands zomerweer. We zitten helaas niet in Spanje he?"

Welcome to the Future afgelast

Hoewel de organisatie er gisteren nog alle vertrouwen in had, is zojuist bekend geworden dat Welcome to the Future niet door gaat. Via Facebook zijn de bezoekers van het festival op de hoogte bracht dat vanwege de voorspelde windstoten van windkracht 9 de veiligheid van de bezoekers niet kan garanderen. Het KNMI heeft vannochtend een weeralarm, code rood afgegeven voor de hele westkust van het land. 

Ticketswap wil uiteindelijke kopers helpen geld terug te krijgen
Hoewel het nog lang niet bij alle afgelaste festivals duidelijk is of bezoekers hun geld terug kunnen krijgen, hebben sommige al aangekondigd dat de bezoeker in ieder geval niet de dupe mag zijn van de storm. Mede-oprichter van Ticketswap Hans Ober heeft in de hectiek tijd om 3voor12 te woord te staan. "Tja, ik ga niet naar Welcome to the Future, dus ik heb wel even tijd om te bellen."

Anders dan het Parool eerder vandaag meldde gaat Ticketswap niet zelf festivalgangers die via hun site kaarten gekocht hebben vergoeden. "Wij gaan kijken wat de organisatie doet, en aan de hand daarvan kunnen wij ze helpen. Met een aantal van de organisatoren, zoals Apekooi dat vandaag Amsterdam Live on Stage organiseert, hebben wij in het verleden soortgelijke acties opgezet. Normaal gesproken gaat de compensatie namelijk naar de oorspronkelijke koper, wij kunnen helpen dat het naar de uiteindelijke koper gaat. We moeten dan ook alle prijsverschillen in kaart brengen, want tickets worden voor verschillende prijzen aangeboden." 

Toch zal niet iedereen gecompenseerd worden. "Het verschilt waarschijnlijk per organisatie. Een grote partij als Welcome to the Future kan het waarschijnlijk wel regelen, maar ik denk dat het voor kleinere partijen financieel lastiger is. Als een kaartje geldig blijft en dus het evenement verplaatst, of er een nieuw evenement zal plaats vinden, kunnen wij sowieso niet zo veel doen." 

Lost & Sound festival verplaatst naar drie clubs in Rotterdam
Ook in Rotterdam giert de wind inmiddels over de festivalterreinen. Lost & Sound heeft bekend gemaakt dat het de veiligheid niet kan garanderen. Het festival vindt in gewijzigde vorm plaats in drie clubs in Rotterdam: Annabel, Het Transportbedrijf & Bar. Vanwege de kleinere capaciteit zullen er geen kaarten aan de deur verkocht worden. Ook de aanvangstijd is gewijzigd: het festival start vanaf 17u, de bandjes voor alle locaties kunnen worden opgehaald bij Het Transportbedrijf.

Studio Stekker / In het Park verplaatst
Update 16.15: De openingstijd van het festival is weer verlaat. Zoals het er nu voorstaat openen om 18u de poorten van het festivalterrein.


Studio Stekker laat via Facebook weten dat het festival wel doorgaat, maar dat de poorten pas later open gaan. Vanaf 17u zijn de bezoekers welkom, omdat de windkracht dan afneemt. Daarnaast gaat het festival langer door dan gepland, tot 1u 's nachts.  Ook biedt het festival als compensatie aan dat bezoekers per kaartje een extra vriend of vriendin mogen meenemen. Er is geen andere compensatie mogelijk, geld terug is geen optie. 
 

Amsterdam Live On Stage afgelast 
Ook Amsterdam Live on Stage heeft bekend gemaakt dat het festival niet doorgaat. Het festival laat weten dat de inrichting van het terrein, de tenten, podia etc. niet is berekend op de voorspelde windstoten van 110 kilometer per uur. De veiligheid op festivalterrein Sportpark Riekerhaven kan dan ook niet gegarandeerd worden. Bezoekers zullen hun geld terug krijgen, later zal bekend worden hoe dit in zijn werk gaat. 

Andere festivals
- Weitjerock  in IJzendijke afgelast
-
 Puur Festival in Leiden afgelast. Bezoekers krijgen geld terug. 
-
 Kwaku Festival zaterdag definitief afgelast
-
 Ultrasonic te Maarsen afgelast, bezoekers krijgen geld terug. 
-
 Klamme Handjes Festival in Diemen gaat door, maar open pas later de poorten
- 80% van het terrein van Craft Festival in Amsterdam is vernield door de wind, en dus gaat ook dit festival niet door.  

 Weerupdates Vrijdag: Iedereen vol vertrouwen

Weercijfers 3, stelt Weeronline. Harde windstoten, mogelijk windkracht 9, en vooral heel veel regen. Het gaat bepaald geen mooi zomerweer worden morgen, maar de festivals zijn voorbereid. In de Achterhoek bijvoorbeeld, waar vandaag De Zwarte Cross van start gaat. “Absoluut. Er liggen uitgebreide draaiboeken klaar, we maken ons helemaal geen zorgen. Zeker als er slecht weer onze kant op kant staan we continu in contact met de weerdiensten. Maar voorlopig valt het met de voorspellingen wel mee. Ja, het gaat waaien en regenen, maar elke Nederlander kan tegen regen, niet alleen de Achterhoeker. De grote tent is bestand tegen windkracht 12, 13, 14, anders mag je hem niet eens opbouwen. Hooguit zullen we wat lichttorens en decorstukken in de gaten moeten houden.”
 
 
De bezoekers van De Zwarte Cross lijken zich ook niet echt zorgen te maken. Op Ticketswap worden voorlopig nog niet massaal tickets gedumpt. De kaartjes voor Welcome To The Future worden wel driftig verhandeld vandaag. Het festival is al drie weken uitverkocht. Gert van Veen verwacht geen problemen. “De ervaring leert dat de productie van ID&T tot de beste van de wereld behoort. Zij zijn overal maximaal op voorbereid. Welcome To The Future heeft ook genoeg plekken voor iedereen om droog te staan, plus gratis poncho’s.” In 2010 kreeg Welcome To The Future ook al eens de volle laag. Toen regende het zo’n beetje de hele dag. “Het werd een geweldige editie. Ik stond echt te kijken van het publiek dat op ons festival afkomt. Maar neem Woodstock, wat was dat geweest zonder regen? Een stuk minder legendarisch, toch?”
Maar hoe gaat het met kleinere initiatieven? We denken even terug aan het Source Festival, een sympathiek kleinschalig evenement in de buurt van Utrecht, dat zich in 2010 ineens midden in een storm bevond en dat letterlijk en figuurlijk kopje onder ging. Een vergelijkbaar evenement vindt dit weekend plaats in opnieuw Utrecht: Studio Stekker. Organisator Pitto gaapt tussen elke zin door, want hij heeft zich met een heel aantal artiesten uit de line-up de hele week terug getrokken in Kytopia. Daar wordt al een paar dagen veel muziek gemaakt. “Het is echt ongelofelijk hoe productief iedereen is”, zegt hij. “We doen dit nu voor het derde jaar, en dit keer wordt echt elk hoekje van Kytopia gebruikt. Ik heb dan ook nauwelijks tijd om naar de weersvoorspellingen te kijken.”
 
Dat moet natuurlijk wel, want weer en veiligheid gaan hand in hand. “We werken voor de opbouw van het festival samen met Triomf, dat ook klussen doet voor grotere festivals als Into The Great Wide Open en Best Kept Secret. Die weten best wat slecht weer is.” Stekker heeft twee open podia en een een tent, plus wat slechtweervoorzieningen. Maar Pitto steekt graag nog even zijn hoofd in het zand, in de hoop dat het geen modderpoel wordt. “Vorig jaar waren de voorspellingen ook heel slecht. We zijn toen iets later open gegaan, maar om 14:00 uur straalde de zon, en pas om 01:00 uur ’s nachts begon het weer te gieten. Ik hoop dat de energie die deze week in Kytopia hangt het slechte weer alsnog wegjaagt.”