Fors verlies voor festival Studio Stekker

Studioproject in Kytopia mogelijk in gevaar

Atze de Vrieze ,

Het Utrechtse festival Studio Stekker heeft een flink tekort opgelopen door tegenvallende kaartverkoop afgelopen weekend. Het zou kunnen oplopen tot een ton. Dat meldt het AD. Slechts 2.000 betalende bezoekers kwamen op het festival af, terwijl dat er 4.000 hadden moeten zijn om quitte te spelen. Het festival kampte net als heel festival-Nederland met slecht weer, waardoor het pas uren later van start kon gaan. Ter compensatie mochten bezoekers gratis een extra persoon meenemen, waardoor alsnog 3.500 mensen het evenement bezochten.

Stekker was na enig manoeuvreren een van de weinige evenementen die wel doorgingen, zij het een paar uur later. In plaats van om 13:00 uur begon het festival pas om 18:00 uur. In overleg met de gemeente werd besloten dat het wel langer door mocht, tot 01:00 uur in plaats van 23:00 uur. De organisatie besloot als tegemoetkoming mensen met een kaartje de mogelijkheid te geven gratis iemand mee te nemen. Een opvallende keuze, die het festival mogelijk behoorlijk wat inkomsten scheelt. Het festival trok uiteindelijk namelijk behoorlijk wat bezoekers van festivals als Ultrasonic en Welcome To The Future, die niet doorgingen. 
 
Het was een kwestie van overleven, stelt Pitto. "Je weet niet wat er gaat gebeuren bij zulke weersomstandigheden. Als het extreem weer is, zou je zomaar 30% no show kunnen hebben. Het belangrijkste was dat het een festivalwaardige dag zou worden. Alles om het project draaiende te houden. Wel moeten we ons afvragen of het studio-project in Kytopia op deze manier wel kan. We zullen naar subsidies moeten gaan kijken."

3voor12 zag dat Studio Stekker uiteindelijk voor de bezoekers wel degelijk een geslaagd evenement was, met sets van o.a. Johannes Brecht, Tom Trago & The Mole en Mathew Jonson. 
Intussen heeft Stekker vandaag wel de kaartverkoop gestart voor een evenement in het najaar, genaamd Stekker In De Tunnel. Net als vorig jaar zal dat plaatsvinden in de expeditietunnel onder winkelcentrum Hoog Catharijne, in het hartje van Utrecht. Dat zou wel eens de reddingsboei kunnen zijn die Stekker nodig heeft. De vorige keer moest Stekker veel moeite doen om een vergunning te krijgen, maar na de eerste editie mag het evenement uitbreiden naar een capaciteit van 2.800 man. "Driekwart van de kaarten is al weg, waarschijnlijk zijn we ver van tevoren uitverkocht. Een aantal betrokken artiesten heeft al aangegeven graag te willen helpen met het tekort." Wie op Stekker in de Tunnel zullen optreden, maakt Stekker donderdag bekend.