Rico & Sticks brengen grootste hits Opgezwolle naar Hedon

“We zitten officieel in de revue-fase van onze carrière”

Sjoerd Huismans ,

Een reünie kunnen we het niet noemen, want oud-producer Delic is er niet bij betrokken. Toch zal het moeilijk worden dichter bij een ouderwetse Opgezwolle-show te komen dan dit: Rico & Sticks brengen – met A.R.T. op de beats – de grootste hits van hun voormalige rapgroep op 27 maart naar Hedon. Een heuse revueshow onder de titel Opgezwolle Tot Nu. “We doen dit voor Zwolle.” Daarnaast verschijnt de komende plaat van Sticks komende mei, komt er waarschijnlijk nieuw werk met Rico en shows samen met De Sluwe Vos.

Onlangs deden Rico en Sticks al een Greatest Hits-show in Bitterzoet, Amsterdam. Die werd zo goed ontvangen dat de twee een soortgelijke show gaan doen in Hedon, in hun eigen Zwolle. Ondanks de naam mogen we niet van een Opgezwolle-show spreken, zegt Junte Uiterwijk a.k.a. Sticks. “Dat wordt natuurlijk nu alweer helemaal verkeerd opgenomen, het is een Rico & Sticks-show. Dat optreden in Bitterzoet met A.R.T. is heel goed bevallen. We deden daar werk van Opgezwolle, Fakkelbrigade en tracks als Spaanse Vlieg (Sticks & Delic) en Tijgers & Draken (Sticks & A.R.T). Vooral die laatste doet het altijd goed live.”

De grootste hits van hun samenwerkingen en soloplaten dus, en dat ging niet ongemerkt voorbij. Sticks: “Hedon vroeg: kunnen jullie dat niet eens in Zwolle doen? Die vraag krijgen we vaker, ook toen Hedon net verbouwd was. Wij dachten: als het ergens gebeurt, dan in Zwolle. We doen het uit enthousiasme. Dit is echt the closest you can get tot een Opgezwolle-show. We zitten officieel in de revue-fase van onze carrière, haha.”

Vaker?
Vooralsnog is het wel een eenmalige show. Of nou ja, bijna. “We gaan nog één benefiet doen voor daklozen, waar ik al langer bij betrokken ben. Daar gaan Rico en ik ook een paar liedjes doen. In Hedon gaan we echt anderhalf uur knallen. Maar verder is het voorlopig eenmalig.” Ze zijn nog niet door meer zalen en festivals benaderd, zegt Sticks. “Maar het is ook pas net naar buiten, dus misschien komt dat nog. Ik onderschat dat altijd. Als zalen zich melden, dan moeten we dat bespreken.” Wat hij al wel kan zeggen: “Ik hou er wel van als er een plan achter zit, of in elk geval een aanleiding. Dat is er nu eigenlijk niet; er is geen nieuw materiaal of een album precies tien jaar geleden uitgekomen of iets dergelijks. Ik denk niet dat we zomaar met deze show gaan toeren.” 

Nieuwe muziek
Wel gaan Rico en Sticks het serieus hebben over nieuwe muziek. “We gaan daar dinsdag eens over bijpraten. We staan altijd wel op elkaars albums - denk aan mijn verse op Je Weet of zijn verse op Great Minds’ Kan Er Maar 1 Zijn - maar het is al een tijd geleden dat we echt samen iets uitbrachten. We zien wel. We konden elke dag de studio in, nu vereist dat meer planning. Maar we staan er welwillend tegenover.”

Beatmaker Delic (Peter Blom), die in 2007 onverwacht stopte met Opgezwolle, zal daar niet meer bij betrokken zijn. Hij vertrok destijds omdat hij het gevoel had dat hij muzikaal stagneerde, bovendien wilde hij op wereldreis. Na zijn terugkeer is Delic vooral actief als kunstschilder en geeft hij muziekles. Volgens Sticks is Opgezwolle nooit meer gaan lonken. “Hij geeft cursussen afmixen aan beatmakers, dat is wat hij doet. Hij wil niet meer op een podium staan, heeft daar geen behoefte aan.”

Jemoeniemoelukdoenomnix
Ander nieuws: komende mei wil Sticks met de plaat Jemoeniemoelukdoenomnix komen, met Henning op productie. “Die komt sneller dan je denkt, we gaan er nog even hard aan werken.” Ook is de samenwerking met de Deventerse producer De Sluwe Vos – Sticks doet mee op de track Mercy -  zo goed bevallen dat de twee meer samen gaan doen. “Ik vind het heel verfrissend. Een ander publiek, een andere scene, maar hij houdt veel van hiphop. Ik vind dat hij toffe beats maakt. Mijn muziek heeft de laatste tijd veel jazzy, soulvolle beats dus dat klikt goed. Ik ga sowieso een paar shows met hem mee als zijn album uitkomt. We hebben daarnaast een meeting staan over meer muziek samen.”

Rico, Sticks en A.R.T. staan vrijdag 27 maart in Hedon, de voorverkoop begint aanstaande zaterdag om 10 uur.