Jacco Gardner: “Nieuw album geïnspireerd door library music”

Nieuwe band, nieuwe instrumenten, nieuwe inspiratie

Atze de Vrieze ,

Jacco Gardner keert terug met zijn tweede album Hypnophobia, de opvolger van zijn met de 3voor12 award bekroonde debuut. De muzikant en producer uit Hoorn liet zich inspireren door zogeheten library music uit de jaren zeventig en voegde Amerikaan Frank Maston toe aan zijn band. Nieuwe single Find Yourself is nu uit.

Een jaar lang was het stil rond Jacco Gardner, nadat hij het jaar ervoor juist overal opdook. Die tijd besteedde Gardner goed: 4 mei verschijnt Hypnophobia, via maar liefst drie verschillende labels. Polyvinyl brengt het in Amerika uit, Full Time Hobby in Europa, voor Nederland blijft Gardner Excelsior trouw. “Na al het goede werk dat Excelsior voor me gedaan heeft, voelt het gewoon goed om bij ze te zijn.” Trots is Gardner op het artwork, gemaakt door Julian House van The Focus Group, een man die ook artwork maakte voor o.a. Stereolab en Broadcast. “Ik leerde hem kennen via de plaat van Broadcast & The Focus Group. Toen ik hem benaderde, bleek hij mij al te volgen vanaf The Skywalkers.”
 
Gardner verplaatst zijn aandacht intussen van eind jaren zestig naar begin jaren zeventig. Meer specifiek naar een nieuw subgenre: library music. “Dat is muziek die gebruikt werd in bijvoorbeeld films of televisie. Het is vaak obscure en experimentele muziek die op zichzelf nooit een hit geworden zou zijn, maar zo toch een groot publiek kon bereiken. Ik was er ten tijde van Cabinet Of Curiosities ook al wel mee bezig, maar ik wist er nog te weinig van. Op het nieuwe album staan twee instrumentale nummers (All Over en Grey Lanes, red.) die erdoor geïnspireerd zijn, en de b-kant van single Find Yourself is ook instrumentaal.”
 

Optigan

De plaat werd vrijwel helemaal door hemzelf ingespeeld, veelal op instrumenten die hij de afgelopen twee jaar verzamelde. “De klavecimbel van deze plaat is de Optigan, een soort speelgoedversie van de mellotron, gemaakt door Barbie-fabrikant Mattel. Ik had dat instrument al tegen het einde van Cabinet Of Curiosities, maar ik heb het alleen op Where Do You Go kunnen gebruiken. Nu zit het in zo’n beetje ieder nummer. Verder heb ik veel oude instrumenten gecombineerd met nieuwe technieken. Ik heb bijvoorbeeld een Korg MS-20 gekocht, een Japanse synth uit de jaren zeventig, die je nu met midi aan kunt sturen. Je kunt nu iets spelen en opnemen, zodat je daarna je handen vrij hebt voor alle knoppen van de synthesizer. Zo kun je twee net iets andere sounds maken, of twee net verschillende die je links en rechts kunt zetten.”
 
Gardner heeft een bijna volledig nieuwe band. Gitarist Keez Groenteman en drummer Jos van Tol verlieten hem, daar kwamen gitarist Ben Rider (o.a. The Silhouettes) en drummer Nick Niggebrugge (Eerie Wanda) voor in de plaats. Opvallender is de verschijning van Frank Maston, bekend van de band Maston. “Ik heb hem ontmoet bij de Trouble In Mind labelshowcase op SXSW. Voor die tijd was ik al fan van zijn muziek, en gaandeweg zijn we meer met elkaar op gaan trekken. Toen we op een gegeven moment een toetsenist nodig hadden voor een Amerikaanse tour, hebben we hem gevraagd. Dat beviel zo goed dat we niet meer zonder hem kunnen. Hij heeft een paar maanden bij mij in de studio gewerkt.”
 
Het geeft Gardner zelf iets meer bewegingsruimte op het podium, waar hij o.a. akoestische gitaar speelt. “Dat wilde ik eigenlijk altijd al, maar er moest nog te veel gebeuren bij de vertaling van mijn album naar het podium. Er was niemand anders die dat goed kon tweaken, dus deed ik het zelf maar. De toetsen en de vocals hadden de meeste aandacht nodig in het begin.”
 
Gardner zelf is nog niet op het idee gekomen te verhuizen, ook niet naar de States, waar zijn muziek zo warm ontvangen wordt. “Zolang ik kan touren, hoef ik niet per se ergens anders te wonen. Maar als op een gegeven moment iemand aanbiedt dat ik in zijn fantastische studio in Los Angeles kan wonen, zeg ik geen nee.”

Tracklist: 
 
1. Another You
2. Grey Lanes
3. Brightly
4. Find Yourself
5. Face to Face
6. Outside Forever
7. Before The Dawn
8. Hypnophobia
9. Make Me See
10. All Over