ESNS15: TenTemPiés brengt vreugde in de Foyer

Warme klanken hebben gewenste effect aan het einde van het festival

door Tsjomme Dijkstra, foto's Bob de Vries ,

Als één van de laatste bands van deze editie van Noorderslag rest TenTemPiés de taak de mensen in de Foyer nog één keer op te zwepen voor de finale, een laatste muzikale uurtje. Hun Damsko Mestizo, een 'Amsterdamse mix' van muziekstijlen als ska en latin rock, blijkt die duidelijke opdracht meer dan makkelijk aan te kunnen.

HET CONCERT:

TenTemPiés, Noorderslag, Foyer Grote Zaal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

De groep TenTemPíes is een internationaal collectief van muzikanten met Amsterdam als uitvalsbasis. De vierkoppige band op akoestische gitaar, elektrische gitaar, bas en drums, bijgestaan door een driekoppige blazerssectie, reist door heel Europa om mensen te proberen met hun eigen passie voor muziek te beroeren. Oktober 2014 kwam hun tweede album Rebelucionario uit.

HET NUMMER:

Que Sera is het een-na-laatste nummer in de set. Het nummer wordt door de band gebruikt om het einde van het feest nog even op te rekken en uit te stellen. Het is een ouder nummer van de band, belangrijk binnen het repertoire. Er lijkt geen einde aan te komen.

HET MOMENT:

In de verbroederlijke muziek van TenTemPiés gaan de teksten over heel uiteenlopende onderwerpen, waaronder politiek beladen zaken. Na drie of vier nummers spreekt zanger Maurino Alarcón het publiek kort toe. 'Ik ben meestal heel lang van stof. Maar ik heb gehoord dat ik vanavond niet te lang het woord moet houden. Ik weet dat niet iedereen hier de Spaanstalige teksten verstaat, maar ik hoop dat iedereen in ieder geval de muziek volgt.' De muziek is voor TenTemPiés als een aparte code, die vanavond uitdrukking geeft aan de vreugde die de bezoekers van het festival nog met elkaar delen.

HET PUBLIEK:

Het kost geen moeite het publiek aan het dansen te krijgen. De ritmische muziek van TenTemPíes brengt de mensen massaal in beweging. Is de Foyer aan het begin van het optreden nog niet echt rijkelijk gevuld, gedurende het optreden komen de mensen wel toestromen. Noeste rockers? Fans van lieflijke folk? Bij TenTemPíes lijkt het wel of een heel nieuw publiek nu pas de Oosterpoort is binnengekomen. Voor het podium is iedereen aan het dansen en springen, en veel aanmoediging vanaf het podium is er niet eens voor nodig.

HET OORDEEL:

De muziek van TenTemPíes heeft als voornaamste oogmerk mensen te laten genieten. Op een festival dat zijn einde nadert, kan die instelling de laatste uren nog een bijzondere wending geven. De show van TenTemPíes levert daarvoor overtuigend bewijs.

DE FOTO: