ESNS15: De tropische aardbeving van SKIP&DIE

Extraverte frontvrouw Cata.Pirata heeft heel veel zin

door Norbert Pek, foto's André Eggens ,

Voor SKIP&DIE staat 2015 in het teken van het tweede album. De internationale boekingen vliegen ze alweer om de oren. Noorderslag hoort en ziet wat dat voor shows gaan worden dit jaar. De broeierige live-reputatie wordt met overtuiging geconsolideerd.

HET CONCERT:

SKIP&DIE, Noorderslag, Kleine Zaal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

De tropische afrobeat van SKIP&DIE is doordrenkt van electro, hiphop en ronkende dubstep. De kern bestaat uit producer Jori Collignon en frontvrouw Cata.Pirata (Catarina Aimée Dahms mag ook) die haar roots in Zuid-Afrika heeft liggen. De vuile sound leunt soms dicht tegen M.I.A. aan of Die Antwoord, maar SKIP&DIE maakt er vooral een eigen onvoorspelbare mix van. De band staat niet constant in overdrive, eerste nieuwe single 'Cosmic Serpents' is zelfs zonnig en vriendelijk te noemen. 

HET NUMMER:

Al vroeg in de set wordt prijsnummer 'La Cumbia Dictatura' ingezet. Het publiek deint gewillig mee op het net zo dikke als zwoele ritme. De electro zoemt gewillig mee.

HET MOMENT:

Alle bandleden van SKIP&DIE laten zichzelf met gretigheid zien - een voorwaarde bij het sollicitatiegesprek - maar frontvrouw Cata.Pirata, ook visual artist, eist vanzelf de meeste aandacht op. Door haar sensuele armbewegingen, haar kleurrijke voorkomen en de kleding die ze ‘verliest’: ze begint met een lichtblauw gewaad en eindigt met spannende glitter-bh. SKIP&DIE wil een spektakel zijn en dat lukt.

HET PUBLIEK:

SKIP&DIE zet de Kleine Zaal van de Oosterpoort in beweging. Wanneer Cata.Pirata zingend door de zaal heen struint wordt de meute helemaal opgejut. Het is echt niet afgeladen vol, maar de aanwezigen houden zich niet stil. 

HET OORDEEL:

De opgebouwde live-reputatie van SKIP&DIE wordt op Noorderslag bevestigd. Deze is niet ontstaan door publieksvriendelijk gehos zoals we van een Gogol Bordello kennen, want SKIP&DIE kan er à la Die Antwoord regelmatig een dikke dissonant doorheen duwen. Vaak werkt dat, soms is het echt te lelijk zoals op delen van 'Spacegirl', een nummer van de nieuwe plaat. SKIP&DIE opereert sowieso graag op het randje. Het moet vooral vuil zijn. De drummer zwaait frontstage een sirene aan, de elektrische gitaar zal smerig ronken. Maar het gezelschap roept toch ook een glimlach op. Dit is geen bloedserieus artyfarty project, Cata.Pirata heeft zichtbaar lol. De show is desondanks goed uitgedacht: er loopt ook een band mee die de muziek een paar extra vette lagen geeft. Het is vrij makkelijk voor te stellen waarom SKIP&DIE internationaal aanslaat: alles aan deze formatie ís internationaal. De winst zit nog in het songmateriaal. Niet alle nummers zijn overtuigend en soms net te gezocht. Maar dat wordt weer gecompenseerd met extraversie en overtuigingskracht. Daar dragen alle bandleden aan bij.

DE FOTO: