ESNS15: Sneuvelen voor gevorderden bij Ronnie Flex

Crowdsurfen, bier gooien en hard gaan voor toprapper uit Capelle

door Timo Pisart, foto's Timo Pisart ,

"Wat zeg ik nou allemaal? Ik ben echt awkward. Awkward!" Hij ziet er vandaag wellicht uit als een pooier, inclusief hoedje en soort bontjasje, maar Ronnie Flex zou zichzelf wel in het gezicht willen slaan. Echt waar. Zo hard "sneuvelt" hij op het podium, zo hard springt hij op en neer, zulke fucking rare dansjes doet de rapper uit Capelle vanavond op Noorderslag. En zulke aandoenlijk ongemakkelijke dingen zegt hij tussendoor. Dat doen we niet meer? Jawel, man, fantastische show.

HET CONCERT:

Ronnie Flex, Noorderslag, Bovenzaal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

Sneuvie de Legende, die bijnaam kreeg Ronnie Flex op zijn achttiende verjaardag van Mr Polska na een flinke XTC-trip, en dat begrijpen we vandaag wel. Ronnie scoorde in het verleden al hits met Yellow Claw, Mr Polska en Gers Pardoel, en loste november vorig jaar eindelijk zijn belofte in: een debuutalbum met de veelbelovende titel De Nacht Is Nog Jong Net Als Wij Voor Altijd, met al net zulke knappe teksten. Er staan een paar lompe feesttracks op, maar meer nog slimme MDMA-R&B, synthpop en hiphop naar het Amerikaanse voorbeeld van Makonnen en Drake.

HET NUMMER:

Vanavond is het echter, zoals gezegd, vooral sneuvelen geblazen met de wat plattere tracks, en dat is een uitstekende keuze. Het is niet één nummer dat 't hem doet, maar de drietrapsraket waarmee Ronnie opent: de knetterharde nieuwe single "Als Dat Is Wat Het Is Dan Is Dat Wat Het Is", Neerlands hiphop-straathitje Dat Doen We Niet Meer (naar voorbeeld van Migos) en Allermooiste Feestje van Yellow Claw, met die stuiterballenbeat van Boaz van de Beatz. Binnen twee nummers druipen Ronnie en zijn hypeman al van het zweet, verandert het publiek in een zweterige, kleffe massa en is het áán in de Bovenzaal.

HET MOMENT:

Alle handen gaan in de lucht tijdens In Een Jet. "Geen nummer van mij kreeg zoveel duimpjes omlaag op YouTube, maar ik ben er fucking trots op", grinnikt Ronnie. En verhip, dit publiek gaat er uitstekend op. Sterker nog, ze kennen zowaar de teksten uit hun hoofd. Nu met z'n allen: "Roekeloos, roekeloos, al mijn niggers zijn roekeloos." Crowdsurfen, shirt uit en knallen, maar!

OOK OPMERKELIJK:

Die hypeman van Ronnie is uitstekend, maar wat doet die dj op het podium? De mooiste dj van Europa, zegt Ronnie over haar. Dat klopt aardig, maar draaien? Dat kan ze echt voor geen meter. En dat terwijl koning van de dierendrops en producer van Ronnie Flex, Boaz van de Beatz, gewoon in de zaal staat. Zonde.

HET PUBLIEK:

Je kunt het publiek onderscheiden in twee groepen: zij die fucking hard gaan, de jongens die hun truien boven het hoofd rondslingeren en bier gooien (en die zijn in de meerderheid) en de meisjes die met open mond staan te kijken en denken: "Wat moet ik hier nu in godsnaam van vinden?"

HET OORDEEL:

En daar hebben ze ook geen ongelijk in: misschien sneuvelt Ronnie zelfs een klein beetje té hard. Wanneer Hoesten Als Bejaarden (met die belachelijke dubstep-drop) wordt ingezet, hadden wij liever zo'n slimme R&B-ballad gehoord of de MDMA-house waar Ronnie Flex óók heel goed in is. Nee, wij zagen vandaag vooral Sneuvie de Legende, maar hij was in topvorm. Zelf zei hij: "Ik heb m'n shirt uit, ik ben fucking bezweet, mijn haar is te lang, jullie gooien bier…" Hij valt even stil. "Dit is PRECIES hoe ik me Noorderslag had voorgesteld." Legendarisch.

DE FOTO: