ESNS15: Kypski kan niet zonder C-mon

In zijn eentje kan de dj de zaal niet in beweging houden

door Nina Knaack, foto's Bob de Vries ,

Als een goedlopend duo uit elkaar gaat is het altijd maar de vraag of een solocarrière daarna gaat lukken. Kypski is de uitdaging aan gegaan: het debuutalbum Wreck Fader staat vol dansbare nummers die veel potentie lijken te hebben. Weet Kypski live de Binnenzaal van De Oosterpoort mee te krijgen?

HET CONCERT:

Kypski (live), Noorderslag, Binnenzaal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

Thomas Elbers, alias Kypski, is diskjockey en producent. Voornamelijk bekend van de band C-mon & Kypski, maar in 2014 kwam daar een soloplaat. In totaal is hij zo’n twee jaar bezig geweest met zijn nieuwe project. Samen met Caro Emerald tourde hij als bandlid door Engeland en heeft daar veel inspiratie op gedaan. De act is een volledige soloshow waarin Kypski een speciale draaitafel bespeelt die muzieknoten kan spelen als een gitaar, mét visuals en licht erbij.

HET NUMMER:

Het titelnummer van het album blijkt nog het meest aan te slaan bij het publiek. 'Wreck Fader' kan niet onopgemerkt voorbij gaan door een flinke bas die in het hele lichaam te voelen is. Door voorafgaand aan het nummer een paar keer de sample Everybody in the house say hooooo te mixen weet Kypski de aandacht van het publiek te trekken. De luisteraars reageren gretig op het verzoek en worden Wreck Fader ingesleept.

HET MOMENT:

Aan het einde komt een bijzonder momentje. Een irritante beat - die al te lang aanhoudt - gaat plotseling over in een interessant elektronisch ritme. Deze overgang zorgt ook bij het publiek voor een verandering: het knikken van de hoofden gaat over naar bewegen met het hele lichaam. Er wordt door een paar dansers gejuicht en gefloten, waar Kypski op reageert door zijn handen in de lucht te gooien. 

OOK OPMERKELIJK:

De producties van Kypski lijken af en toe de kant van hardcore op te gaan. Het is opmerkelijk hoe gretig het publiek begint te springen: in ieder geval muziek waar je op kán bewegen, al is het hakken. 

HET PUBLIEK:

Los van de titelsong en het hakmomentje weet Kypski het publiek niet voor zich te winnen. De zaal is onrustig en de meeste mensen lopen eventjes naar binnen om binnen een minuut weer buiten de Binnenzaal te staan. Een paar fanatiekelingen proberen er vooraan zelf nog een feestje van te maken, maar houden dit ook niet de hele set vol. 

HET OORDEEL:

Kypski heeft dan wel een mooie draaitafel voor zich, maar lijkt deze vooral te gebruiken om veel effecten toe te voegen. De felle lichten flitsen te hard voorbij en het scratchen wordt overmatig toegepast. Het album klinkt niet verkeerd, maar live weet de dj niet te overtuigen. Ook zijn er wel wat spannende momenten tijdens de act, maar is er geen één goede climax te bekennen. Kypski probeert te hard een goede manier van opbouwen te vinden, waardoor er vaak een (te lange) stilte valt. Na afloop geeft hij nog twee platen op vinyl weg. Raakt hij ze anders niet kwijt? Niet door dit optreden in ieder geval.