PAUW brengt debuut Macrocosm Microcosm uit via Caroline

23 oktober komt eerste plaat van 12van3voor12-band uit

Sjoerd Huismans ,

De psychedelische buzzband PAUW heeft eindelijk een officiële releasedatum voor zijn debuutplaat. 23 oktober komt het album, dat de dromerige titel Macrocosm Microcosm meekrijgt, uit via Caroline. De band zat eerst bij het Nederlandse Goomah, maar tekende bij Caroline vanwege het internationale netwerk. “Daar willen we ons nu meer op gaan richten.” Goomah blijft wel het management en de boekingen van PAUW verzorgen.

Het Nederlandse Goomah blijft wel de promotie en het management van PAUW doen, maar debuutplaat Macrocosm Microcosm wordt 23 oktober uitgebracht door Caroline. “Caroline heeft een wat groter internationaal netwerk”, verklaart drummer Rens Ottink. “En daar willen we ons nu meer op richten. We hebben shows staan in België en in Duitsland, laatst speelden we een festival bij de Tsjechische grens.”

Vorige maand ging nog de spacey single Visions in de primeur, oorspronkelijk in opdracht van De Wereld Draait Door geschreven als ode aan de jubilerende (25 jaar) Hubble-ruimtetelescoop. “Van mythologieën tot het hiernamaals en de ruimte: dat soort onderwerpen fascineren ons. Maar inmiddels is Visions geëvolueerd tot iets heel anders”, zei zanger Brian Pots. “Het gaat erover dat je probeert het onmogelijke mogelijk te maken. Ik verwijs ook naar The Beatles met een knipoog naar ‘Lucy in the sky’, het zijn toch onze grote helden en die vereren we graag.”
 
De albumtitel Macrocosm Microcosm krijgt een net zo psychedelische uitleg van Ottin: op het album moet de balans tussen groot en klein bewaard worden: “Macrocosm slaat op het grote, op alles wat bestaat eigenlijk. Daarmee in verband staat Microcosm: het kleine, de mens zelf.” Over de liedjes zei Ottink vorige maand: “We hebben ter plekke in de studio ook een ballad geschreven en een sixties-popliedje à la Scott Walker en Nancy Sinatra.” Ottink is op alle nummers trots, maar gevraagd naar andere tracks die eruit springen noemt hij vooral kop en staart: het openingsnummer Memories (“echt een knaller”) en het slotnummer van de plaat.
 
Vorig jaar werd de titelloze EP van PAUW al goed ontvangen en bovendien was de Twentse psychedelicaband de meest geboekte act van de Popronde. De band is onderdeel van de 12van3voor12-selectie dit jaar en speelde zo’n beetje elk Nederlands festival plat. Komend weekend volgt Lowlands. Live werd het steeds strakker, mede omdat de band sinds begin dit jaar een viertal is. Toetsenist Kees Braam voegde zich toen bij PAUW. “Dat heeft ons veel vrijer en veelzijdiger gemaakt in de shows”, zegt Ottink. “Eerst moest Brian zelf alles opvullen als hij bijvoorbeeld een solo deed, nu doet Kees dat op toetsen.” In elk geval komen er twee nieuwe tracks langs op Lowlands, belooft Ottink. “Een is Visions, de andere krijgen jullie als verrassing.”
 
Na de release van Macrocosm Microcosm volgt een reeks Nederlandse clubshows:

Okt 24 Let's Get Lost - Zwolle
Okt 30 Vera - Groningen
Nov 06 Grenswerk - Venlo
Nov 07 Metropool - Hengelo (albumrelease)
Nov 14 Tivoli De Helling - Utrecht
Nov 27 Muziekgieterij - Maastricht
Dec 03 Rotown - Rotterdam
Dec 04 Effenaar - Eindhoven
Dec 17 Doornroosje - Nijmegen
Dec 20 Paradiso - Amsterdam (w/Birth of Joy)